Ha jót akarsz, ezt teszed otthon: durva, de a porviharokat is megfékezheted így

HelloVidék   
  Megosztom
Ha jót akarsz, ezt teszed otthon: durva, de a porviharokat is megfékezheted így

A klímaváltozás és az intenzív földhasználat is hozzájárult a porvihar kialakulásához, amely a fő oka volt az M1-es autópályán márciusban történt tömegbalesetnek. Törődjünk tehát a termőföldünkkel, gondolkodjunk komposztban, hiszen a fentinél is nagyobb katasztrófa vár az emberiségre, ha nem lép. A Humusz Szövetség ezért is csatlakozott a Nemzetközi Komposzttudatosság Hetéhez május 7-13 között!


 


 

Miért fontos, hogy a komposztálás a szerves anyagok talajba visszajuttatásának egyik módja, szélsőségesen aszályos vagy árvízi körülmények között a vízzel való takarékoskodás egyik módja? Miért fontos, hogy a komposztálás csökkenti a vízfogyasztást és a nem pontszerű szennyezést? Miért fontos, hogy a komposztálás bizonyítottan csökkenti a műtrágyáktól való függőséget, és az erózió mérséklésében is szerepet játszik?

A nem megfelelő földgazdálkodásra hívta fel a figyelmet az M1-esen történt tragédia

A történtek pedig – egyebek között – ráirányítják a figyelmet a megfelelő földgazdálkodás fontosságára. Arra, hogy törődjünk a termőfölddel, gondolkodjunk komposztálásban, ami fokozza a talaj élővilágának aktivitását, és egészségesebb talajt eredményez.

A Humusz Szövetség évek óta kiemelten foglalkozik a környezetvédelemmel, a biodiverzitással és a megfelelő földgazdálkodással. Ezért is csatlakozik a 2023. május 7–13. között megrendezett Nemzetközi Komposzttudatosság Hetéhez!

A világ élelmezésében is kulcsszerep jut a komposztálásnak

Arról nem is beszélve, hogy az idei év témájával – „Komposztálj az egészségesebb talajért, egészségesebb élelmiszerért!” – arra hívják fel a figyelmet, hogy a komposzt fontos szerepet játszik a világ élelmezésében: azáltal, hogy egészségesebbé teszi a talajt, egészségesebb termények teremnek benne.

A komposztálás az egyik legfontosabb módszer a hulladékkezelésre

A komposztálás olyan, mint egy univerzális ütőkártya. Mindenre jó – pontosabban majdnem mindenre. A komposztálás a hulladékcsökkentés, az újrahasznosítás hatékony formája. A komposztálás az egyik legfontosabb módszer a hulladékkezelésre.

A kerti nyesedék, a zöldség- és gyümölcshéjak, az ételmaradékok, a biológiailag lebomló anyagok, a trágya és a széna komposztálhatók, és ha komposztáljuk, akkor komposztként hasznos termékké alakulnak át. Továbbá a komposzt a zöldfelület-fejlesztési munkálatokban is felhasználható. Amennyiben komposztot használunk a zöldfelületek növeléséhez, az jelentős hatással lehet a víz és a talaj tisztaságára, az éghajlatra és a talajjavításra.

A Humusz Szövetség, a Galgamenti Népfőiskola, valamint a Kertkalandok játék és környezeti nevelés támogatja a Komposzt Kutatási és Oktatási Alapítvány munkáját, elismeri a komposztálással foglalkozó tanácsadók, talajvédelmi szakemberek, háztartások, tájépítészek, gazdálkodók, újrahasznosítók, közterületi dolgozók, komposztálók, kertészek és növénytermesztők erőfeszítéseit. A városi és vidéki települések komposztálási programok megvalósításával zöld munkahelyeket és infrastruktúrát teremhetnek

– hívja fel a figyelmet a szövetség.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

komposztálás

porviharok

m1

humusz szövetség

komposzt kutatási és oktatási alapítvány