Leszámolnak a vérszívókkal: itt folytatódik a szúnyoggyérítés

HelloVidék   
  Megosztom
Leszámolnak a vérszívókkal: itt folytatódik a szúnyoggyérítés

A héten Budapest mellett Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyéket érinti a katasztrófavédelem által koordinált gyérítés. Az érintett terület nagysága 75 ezer hektár. Budapesten a III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerületben lépnek fel a vérszívók ellen.

A Duna mentén Komárom, Dunaújváros, Szekszárd, Budapest és a Csepel-sziget környékén végeznek földi gyérítéseket, de sor kerül a Balaton és a Velencei-tó part menti településeire is. Gyérítést végeznek a Bodrog, a Hernád és a Dráva mentén, Sopron környékén és Vas vármegye több településén. Csongrád-Csanád vármegyében a viharok miatt elmaradt múlt hétre tervezett kivitelezéseket pótolják.

Az esős, viharos időjárás kifejezetten kedvez a csípőszúnyogok szaporodásának. Olyan térségekben is nagy számban jelentek meg a vérszívók, ahol csak ritkán fordul elő komolyabb szúnyogártalom. A leginkább a folyók menti települések érintettek.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezést platós autókra szerelt permetezőgépekkel végzik. A készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban juttatják ki a települések belterületén az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más, nappal aktív beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás. Az irtószer a szabadban néhány óra alatt lebomlik, a kijuttatott minimális dózisban pedig nem jelent veszélyt az emberekre, állatokra, növényekre. A katasztrófavédelem honlapján elérhető a részletes településlista a tervezett gyérítési időpontokkal.

Egy-egy vihar után a szúnyoglárvák fejlődéséhez ideális kisvizek jönnek létre a ház körül. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek a lárvák. Ezeken a helyeken, mivel magántelkeken vannak, nem lehet biológiai szúnyoggyérítést végezni. Mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

katasztrofavédelem

szúnyoggyérítés

szúnyoginvázió