Brutál áron a szezon sztárgyümölcse a boltokban: van, ahol fillérekért megveheted

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Brutál áron a szezon sztárgyümölcse a boltokban: van, ahol fillérekért megveheted

A friss hazai szőlő megjelenése a boltokban, piacokon szeptemberben már megszokott, akárcsak az, hogy elkezdődött a tanév. A gyümölcsök egy ideje elég borsos áron kaphatóak szezonjukban is, nincs ez máshogy a szőlővel sem. Szerencsére egyre több helyen szedhetünk magunknak a boltihoz képest sokkal olcsóbban az őszi csemegézni valóból. Mutatjuk, mi a helyzet az ősz sztárgyümölcsével, és az is kiderül, mennyiért vehetjük meg, ha magunknak szedjük le.

Augusztus közepétől piacra kerültek a belföldön termett, korai érésű csemegeszőlő-fajták – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb). A kínálatban a Csabagyöngye, a Szőlőskertek királynője muskotály és a Saszlák jelennek meg először. Ezeket követik a középérésű fajták, amelyekből a Pölöskei muskotály, az Attila, a Pannónia kincse a legnépszerűbb, a későiek közül pedig a Hamburgi muskotály, az Afuz Ali, a Moldova. A nemzeti fajtajegyzékben jelenleg 43 államilag minősített csemegeszőlő-fajta és 2 csemegeszőlő klón található, de számos borszőlő-besorolásút is árulnak étkezési szőlőként.

Belföldi termelésből évetne 10-12 ezer tonna étkezési szőlő kerül forgalomba, a behozatal főképp Olaszországból, kisebb része Argentinából, Brazíliából, Chiléből, Dél-Afrikából és Peruból származik. Az import 2018 és 2021 között 7100 tonnáról 14 400 tonnára nőtt.

Magyarország mind a 19 megyéjében termesztenek szőlőt. Közülük kiemelkedik Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Heves, Veszprém és Zala megye. A világ szőlőtermelő régiójában a legnagyobb mérvű területcsökkenés az elmúlt másfél-két évtizedben Európában következett be. Magyarország szőlőtermesztése, a szőlő- és borágazat napjainkban is igen jelentős, annak ellenére, hogy 2003 óta 15,1%-kal csökkent a szőlő-termőterületünk. Ez a visszaesés elsősorban a fehér szőlőfajták ültetvényeinek területében következett be, amely 18,6%-kal, de a kékszőlőfajták termőterülete is 5,8%-kal csökkent.

A magyarországi termőterület 371 hektár, ebből 142 hektár Bács-Kiskun vármegyében, 62 hektár Heves vármegyében, 46 hektár Tolna vármegyében található. Hazánkban a fehér szőlőfajták termesztése a jellemzőbb. Az arány ugyan borvidékenként változó, de országos szinten a termőterület durván 60%-án fehér borszőlőfajták termesztése folyik. Így a 18,6%-os visszaesés igen drasztikus, több mint 10 ezer hektárt jelent.

A frisspiaci fogyasztásra szánt borszőlőt is beszámítva jóval nagyobb, 900-1000 hektár lehet a termőterület. Kiterjedése az elmúlt években nem változott, ugyanis a csemegeszőlő-termesztés tőke- és beruházásigényes kultúra, komoly szaktudást és odafigyelést igényel. A fogyasztóknak arra kell ügyelniük vásárláskor, hogy a szőlő nem utóérő gyümölcs, és minél érettebb, annál értékesebb a szervezet számára

- emelte ki a NAK.

A KSH adatai szerint 1990-hez képest közel a felére csökkent a betakarított szőlőmennyiség - kertben és lugason termelt mennyiséggel együtt - Magyarországon. Akkor még 863 ezer tonnát szüreteltek, 2021-ben mindössze 438 ezer tonnát. Eddig a legrosszabb a 2010-es év volt, akkor mindössze 295 ezer tonna szőlőt szüreteltek itthon. A termésmennyiség csökkenésének oka a negatív időjárási hatások mellett az alacsony felvásárlói ár, ami miatt sokan zöldszüretre kényszerültek, de idén a tőkék védelmében is sokan meghozták ezt a döntést.

Egyre többen keresik a szedd magad akciókat

A boltokban és a piacokon még mindig sokba kerül a szőlő, így nem is csoda, hogy egyre többen keresik az olcsóbb, alternatív megoldásokat. Ezekre tökéletesek a szedd magad akciók, ahol a bolti és piaci ár töredékéért vásárolhatunk jó minőségű szőlőt.

Kelbertné Szikora Beáta, a Zöld levelecske _anno 1942 nevű szőlőbirtok társtulajdonosa férjével műveli évtizedek óta a Villányi borvidéken, Siklóson található, két hektárnyi ültetvényüket. Nincs oka panaszra idén a szőlőtermést illetően, de ez nem az időjárásnak köszönhető a gazdálkodó szerint, hanem annak, hogy a szőlő csodálatos növény, ők pedig családtagként tekintenek minden egyes szőlőtőkére, így annak megfelelően különös gondoskodással kezelik az ültetvényt.

Bár idén úgy tűnhetett, hogy sok eső esett, de a talajmenti szárazságon ez a szőlő esetében errefelé mégsem enyhített, az aszály ugyanis évek óta hatalmas problémát jelent ezen a vidéken. Annyi nem esett, hogy ezt kompenzálni tudta volna. Ugyanakkor a betegségek megtizedelték helyenként a szőlőket, aki nem vette észre és kezelte idejében a veszélyt, már két nap késlekedés után lemondhatott az egész terméséről. Baranyában nem kényeztetett el minket az időjárás, ráadásul a rendelet szerint ha 30 napig nem esik folyamatosan, csak akkor jelenthető be kárigénylés aszálykárra, ha egy-két nap közben pár csepp esik, ugrott ez a lehetőség.

Az aszály tehát továbbra is rémként magasodik a szőlőtermesztők feje fölött, még ha sok helyen nem is lett rosszabb az idei termés a tavalyinál. Volt olyan gazdálkodó, akinek alig egy-két fürt szőlője lett a több hektáros ültetvényen.

Én régi motoros vagyok ebben, de még sosem láttam peronoszpórás fürtöt, idén sajnos ehhez is volt szerencsém, rengeteg tőke elszáradt. Mi védekeztünk permetezéssel, és ha a nettó bevételt nézném, nem lenne annyi, mint a munkára ráfordított pénz és energia, de a saját befektetett energiánkat és időnket soha nem számoljuk bele ebbe persze. De alapvetően nincs okom panaszra, a termés nagyjából annyi lesz, mint tavaly, a minősége pedig remek. Idén még csak most kezdtük a szüretet, hiába terveztük korábbra. A borszőlőnket 200 forintért veszik a szedd magad keretében most, tavaly 170-ért adtuk, és többnyire előre leszedjük a vevőinknek, akik bejelentkeznek előre, és visszatérő vásárlók.

Rengeteg termést elvittek a betegségek

A csemegeszőlő termése is jó lett, de hozzáteszem, csak azért élték túl a tőkéink az aszályos éveket, mert a férjem minden egyes tőkét megtrágyázott. Mi ugyanis nem fóliázzuk és öntözzük a szőlőt, de ez az istállótrágyázás megmentette a kényes csemegeszőlőt. Kiváló minőségű az idei termés, a nagyszeműt 1300-1400 forintért tudom eladni a piacon, többnyire Pécsett és Mohácson a Kosár Közösségen keresztül. Multikban sajnos nem állnak szóba velünk, kistermelőkkel, inkább árulják a többhetes chilei meg spanyol szőlőt a mi friss, kiváló minőségű árunk helyett.

A kistermelő azt is elpanaszolta, hogy lassan tönkremennek ezen a vidéken a kis gazdálkodások, mert kizárólag a nagytermelőkre vannak pályázati kiírások, fejlesztések, így szinte szélmalomharcot folytatnak az ősi birtokaikkal.

Ami nagy panaszom, hogy a nagy borászatok miatt szörnyen alacsonyak a felvásárlási árak, és szinte kilátástalan a helyzetünk nekünk, kicsiknek, a nagyok "megölnek bennünket". A piciknek nincsenek pályázatok kiírva, egyedül kisüzemek fejlesztésére, de az nem érinti a szőlő ágazatot. Itt egyre többen feladják, eladják a régi, családi birtokot, aztán az egészet tarra vágják, és vendégházakat hoznak létre az egykori szőlőültetvényeken. Engem, aki itt nőttem fel, nagyon rosszul érint ezt a pusztulást látni.

A törökbálinti őstermelő, Heffner László szőlőbirtokát idén megfelezte a lisztharmat.

Háromfajta borszőlőm van, amit a szedd magad keretében is értékesítek, de idén a szokásos 80-100 mázsa termésnek a fele lesz meg csak a csapadékos időjárás miatt. Megtettünk mindent, permeteztünk is, de a lisztharmat elkapta a szőlőt... Augusztusban két hét alatt esett le 170 mm csapadék, egy átlagos évben fél év alatt hullik ennyi. Fajtafüggő, van olyan, amelyikből semmi nem ment el, valamelyiknek a fele, valamelyikből az egész. A vékonyabb héjúakat megtámadta a betegség. Aki nem volt felkészülve, és nem tudott rögtön kimenni leszedni, például nyaralni volt vagy egyszerűen nincs annyi munkása. A nagytermelőknél, akinek mondjuk 100 hektárja van, azok fel vannak rá készülve. De ezen a vidéken sokan jártak így, ismerek olyat, akinek egy szem szőlője sem lett az egész parcellában.

Általában 2-3 mázsát vesznek tőlem szőlőt, sokan megfőzik otthon bornak, de fogyasztásra is tökéletes ez a szőlő, a cukortartalma magasabb kicsit, mint a csemegeszőlőé. Ha leszedik, 200 forintért adjuk, ha mi szedjük le, 230 forintért. Ha valaki vesz 100 kiló szőlőt, abből tud készíteni 50-70 liter mustbort.

Országosan itt találhatóak a Szedd magad/Vedd magad szőlő akciók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

szőlő

szőlőtermés

kistermelők

szedd magad

aki páir