Sokan nem is tudják, de folyamatosan mérgezik szobanövényeiket: most kiderül, mivel

HelloVidék   
  Megosztom
Sokan nem is tudják, de folyamatosan mérgezik szobanövényeiket: most kiderül, mivel

Feltérképezted a lehetőségeid a szobanövények és a háztáji kert trágyázására vonatkozóan? Ha igen, akkor tisztában vagy azzal, hogy különféle összetevőket használhatsz fel, és saját készítésű műtrágyát készíthetsz a növények táplálására. A trágyától a gyümölcshéjakig és a tojáshéjakon át sok dolgot használhatunk alapanyagként, viszont vannak olyan dolgok, amikkel érdemes vigyázni. Sokan próbálkoznak a cigarettahamuval is. De, hogy a növényeid profitálnak belőle? Vagy többet ártunk, mint használunk? Ennek jártunk utána.

A cigarettahamu károsítja a növényeket?

Különböző irányzatok léteznek a cigarettahamu növények számára történő felhasználásával kapcsolatban. Egyik úgy véli, hogy teljesen jó szobanövényeken használni, feltéve, hogy teljesen átég, míg a másik úgy véli, hogy nem biztonságos a növények számára, mivel nikotinnal táplálhatja a növényeket.

Felmerül így a kérdés: miért is válasszuk akkor a cigarettahamut? A válasz pedig az, hogy káliumot és kalciumot tartalmaz, de nem annyit, mint más egészségesebb helyettesítők. Nemcsak kevés tápanyaggal rendelkezik, a cigarettahamu nemkívánatos összetevőket is tartalmaz, amelyek nem tesznek jót a növények egészségének. Például a nikotin, a nehézfémek és a korom, amelyek mind nagyon mérgezőek lehetnek a szobanövények számára.

Tehát, ahogy említettük, a cigarettahamu nem igazán gazdag semmilyen tápanyagban, ezért azok az előnyök is elhanyagolhatók, amelyek miatt a szobanövényeinken alkalmaznánk. Ha káliummal szeretnéd táplálni növényeid, használj banánhéjat, amely hihetetlen káliumforrás, és kisebb kockázatot jelent szobanövényeidre, mint a cigarettahamu. Tehát válassz házi készítésű műtrágyákat vagy akár szintetikus műtrágyát, ha meg akarod őrizni növényeid egészségét.

A dohánymozaikvírus egyszálú RNS-genommal rendelkező vírus, amely a növények széles skáláját képes megfertőzni, de elsősorban a Solanaceae család tagjai, azon belül a dohány a gazdanövénye. A fertőzés során jellegzetes mozaikos elszíneződések jelennek meg a leveleken. Az első felfedezett vírus a TMV volt (a 19. század végén) és kristályosíthatósága miatt jelentős szerepet játszott a vírusszerkezet kutatásában is.

Sok más növényi vírushoz hasonlóan a TMV-nek is igen széles a gazdanövény-spektruma, legalább kilenc családhoz tartozó 125 fajt képes megfertőzni: a dohányt (az USA egyes államaiban 2%-os termésveszteséget okozhat), a paradicsomot, a paprikát, az uborkát és számos dísznövényt. A mozaikbetegség első tünete a fiatal levelek erek közti szakaszának elhalványulása, amit a jellegzetes, sötétebb- és világoszöld mozaikos mintázat kialakulása követ. Megfigyelhető a levelek ráncosodása is.

A tünetek gyorsan kifejlődnek, és inkább a fiatal leveleken feltűnőek. A növény nem pusztul el, de ha fejlődése korai szakaszában fertőződik meg, növekedése visszamaradott lesz. Száraz és forró időjárás esetén elsősorban az alsó leveleken a "mozaikos kiégés", részleges levélelhalás következhet be. A dohánymozaikvírus az almafát és a szőlőt is megtámadhatja, de a fertőzés gyakorlatilag tünetmentes.

A vírust nem a rovarok terjesztik, hanem a kertészek és a munkások, akik vagy a cigarettatermékeket kezelik, vagy a vírus által érintett növényeket. A vírus a szerszámokhoz és a ruházathoz tapad, és hosszú ideig ott marad. Vegyszeres kezelési módszer nincs ellene, csak a fertőzött növények eltávolításával és fertőzésgyanú esetén kézmosással, a szerszámok alapos fertőtlenítésével lehet védekezni.

Akkor hogy és mire használhatod a cigarettahamut és -csikkeket?

Egy dolgot tarts észben, a növény cigarettahamuval való etetése csak akkor lehet jó, ha az teljesen átégett. Ellenkező esetben nikotinnal táplálnád a növényeid, ami nem lehet jó, mert megmérgezi a növényeket. Most viszont mutatunk egy hatékony módszert a kártevők, például szúnyogok, legyek, levél- és gyökérlevéltetvek és egyéb kártevők kezelésére.

Mivel a kereskedelmi forgalomban kapható nikotin spray-k erősebbek, és hajlamosak a jó rovarokat is elpusztítani, miközben kivédik a kártevőket. Egy egészségesebb helyettesítő receptet mutatunk. A Mind Plants cikke szerint a következő receptet érdemes követni:

  • Adjunk hozzá egy csésze cigarettacsikkhez egy liter vizet.
  • Adjunk hozzá néhány csepp folyékony szappant. (Ezáltal a permet a növényhez tapad).
  • Most áztassuk ezt az oldatot fél órán keresztül.
  • Szűrjük le az oldatot és tároljuk egy üvegben. (Akár egy hónapig is használható.)
  • Használj spray-palackot, hogy permetezd ezt az oldatot a növényekre. Remek ötlet az érintett növény leveleit permetezni vele.
  • Permetezze be a levelek és szárak alsó részét, valamint a környező talajt.

Nem érdemes a növények mellett cigizni sem!

A cigarettafüst káros a növényekre is. Ha dohányzol és kertészkedsz, valószínűleg az a legjobb, ha ezt a két tevékenységet elválasztod egymástól. Mivel a cigarettafüstből semmi jó nem származik, sem az emberek, sem a szobanövények számára. Így tehát a legjobb, ha elkerüli a dohányzást a növények közelében is. Ha a növényekhez közel dohányzol, a kilélegzett szennyeződés a növény leveleit beboríthatja, miközben a füst gátolja a levelek fotoszintetizáló képességét.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

cigaretta

cigarettahamu

cigi

cigihamu

hamu

növény

növény gondozás

növényápolás

városi legenda

tévhitek

trükkök

tippek

kertészeti tippek

kertészeti trükkök