Kettészakad az ország: ezekben a megyékben zivatar, jégdara is várható

HelloVidék   
  Megosztom
Kettészakad az ország: ezekben a megyékben zivatar, jégdara is várható

A HungaroMet előrejelzése szerint, a mai napon a déli, délutáni órákban a Dunától keletre elszórtan zivatar kialakulhat (legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld középső részén). Intenzívebb zivatar környezetében jégdara is előfordulhat. Az esti órákra a zivatarok megszűnnek, ezt követően az időszak végéig veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

A kezdeti naposabb időt követően egyre több felhő lesz felettünk, de legalább pár órára szinte mindenhol, a Nyugat-Dunántúlon viszont több órára kisüt a nap. Ott lesz a legkisebb a csapadék esélye, másutt elszórtan - nagyobb számban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában - valószínű zápor, néhol zivatar. Záporoktól, zivataroktól függetlenül a Dunántúlon és az északkeleti tájakon is megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél.
Az orvosmeteorológia szerint az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

Forrás: HungaroMet
Forrás: HungaroMet

Mi várható a jövő hét elején?

Hétfő hajnalban a Nyugat-Dunántúlon fokozatosan kiderül az ég, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre továbbra is többfelé valószínűek záporok, este még egy-egy zivatar is lehet. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.

Napközben elvékonyodik, szakadozik a felhőzet, és sok gomolyfelhő mellett az ország legnagyobb részén legalább néhány órára kisüt a nap, a keleti, északkeleti harmadban maradhat borult az ég. A Duna vonalában és attól keletre elszórtan valószínű kisebb eső, zápor, majd a nap második felétől csökken a csapadékhajlam. Délelőttig a Nyugat-Dunántúlon néhol még megerősödik az északi, északkeleti szél, később mérséklődik a légmozgás. A délutáni órákban 9, 14 fok várható.

Kedden növekszik, vastagszik a felhőzet, és nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, a Tiszántúlon süthet ki hosszabb időre a nap. Előbb az ország északnyugati harmadán, majd a nap második felétől másutt is több helyen várható eső, zápor. Sokfelé megélénkül, néhol időnként megerősödik az északkeleti, keleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1, 6 fok között alakul, de a szélcsendes, hidegre hajlamos északkeleti tájakon hidegebb lehet. A csúcshőmérséklet 9, 20 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, északkeleten az enyhébb idő.

Szerdán erősen felhős vagy borult lesz az ég. Éjjel többfelé, napközben egyre inkább a keleti országrészben valószínű eső. Többfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon néhol viharossá fokozódik az északnyugati szél. A hajnali 4, 10 fokról 8 és 17 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jég

jégdara

zivatar

eső

salgótarján

szeged