Érik a szamóca krízis Magyarországon: a termelő szerint ennek nem lesz jó vége

HelloVidék   
  Megosztom
Érik a szamóca krízis Magyarországon: a termelő szerint ennek nem lesz jó vége

Beindult az eperszezon az ország legnagyobb epertermő vidékein Már nem csak a fóliában ért be a termés, hanem a szabadföldi eper is elérhető - de erről a HelloVidék is külön beszámolt. A termelők azonban azt ATV-nek azt nyilatkozták, hogy a tavalyihoz képest nem nagyon tudnak árat emelni, pedig költségeik jócskán növekedtek.

A csarnokoknál, üzleteknél olcsóbban jut eperhez az, aki maga vállaja, hogy leszedi. Kilónként így már 900 forintért is meg lehet vásárolni a gyümölcsöt - közölték az ATV Híradójában.

Az epertermeléssel foglalkozó vállalkozók azonban a tévé híradójának azt is mondják, hogy egyre nehezebben tudják gazdaságosan a termést előállítani. Egy Nagykanizsa melletti gazdaságnak a vezetője is azt nyilatkozta, a költségeik növekedését nem tudják az árakban érvényesíteni.

Nem tudunk semmit sem emelni az árakon. Indokolt lenne, de nem tudjuk kivitelezni, ezért nem tudjuk, hogy mennyire biztos ez a termelés. Biztosan állíthatom, hogy jó vége nem lesz, sőt, csak rosszabb lesz. Még lehet, hogy az lesz az egyetlen kérdés, hogy mikor fogjuk abbahagyni

- fogalmazott Boros Barnabás termelő.

A fóliasátrakban már egy hónapja kezdődött az eperszüret, a szabadföldi eper pedig a napokban indult érésnek. A termelők szerint nagyjából két, maximum három hétig tart majd a gyümölcs szezonja.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eper

magyar eper

gazdaság

mezőgazdaság

inflációs nyomás