Elképesztő pusztítást végzett a hatalmas szupercella: sokkoló videón a rettenetes vihar

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő pusztítást végzett a hatalmas szupercella: sokkoló videón a rettenetes vihar

A vasárnapról hétfőre virradó éjjel egy hatalmas szupercella pörgött vissza hazánkba Szlovákia felől, és haladt végig az Északi-középhegység fölött. Hosszú útja során többfelé okozott jégesőt, felhőszakadást, valamint viharos, illetve orkán erejű széllökéseket, miközben szinte folyamatosan szórta a villámokat - írta az Időkép.


 


 

A hatalmas szupercella fákat csavart ki, tetőket tépázott meg, vezetékeket szaggatott le, több autó is megsérült, vagy fakidőlés miatt, vagy a jég verte be az ablakokat, szélvédőket. A vihar nem kímélt semmit, és csak a világosban látszott egyértelműen a tombolás mértéke. Bátonyterenyén és térségében okozta a legnagyobb pusztítást.

A felvételek alapján nem lehet teljesen egyértelműen eldönteni, hogy a hatalmas szélvihart egy downburst okozta-e, vagy esetleg egy tornádó csapott le az éj leple alatt, de az előbbinek a valószínűsége nagyobb.

- írta beszámolójában az Időkép.

Végigsöpört a vihar Nógrádon is, több mint 150 helyszínen pusztított

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Nool.hu-nak elárulta, hogy több mint százötven lakossági bejelentés érkezett eddig a viharos időjárás miatt a tűzoltóság fő- és műveletirányító ügyeletére vasárnap éjjel és hétfő reggel, ez a szám adat pedig úgy tűnik, hogy egyre csak nőni fog.

Az esetek túlnyomó többségében a vihar végett kidőlt fák, lehasadt faágak adtak munkát tűzoltóinknak, emellett összesen tizenhat épület károsodott különböző mértékben. A kidőlt fák több helyen villamos és távközlési vezetékeket szakítottak át. Bátonyterenyén, a Honvéd utcában a szél leszakította a tetőhéjazatot, a műszaki mentést a helyszínen a bátonyterenyei és salgótarjáni hivatásos tűzoltók végezték el

– mondta a szóvivő.

Hozzátette: hétfő reggel a vármegye két településén, Mátraverebélyben és Szuhán is áramkimaradást jelentettek be, amely közel nyolcszáz fogyasztót érint. A vármegye hivatásos és önkéntes egységei folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időkép

szupercella

bátorterenye