Elképesztő felfedezés: a stresszes növények beszélgetnek, csak mi nem halljuk őket

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő felfedezés: a stresszes növények beszélgetnek, csak mi nem halljuk őket

Képzeld el, ha a szobanövényed szomjas lenne, és ezt el is mondaná neked! Ami meglepő lehet, az az, hogy valóban képes jelezni a növény, ha gondja van, csak mi nem halljuk meg. Izraeli kutatók megállapítása szerint, a kiszáradás vagy levágott szár miatt stresszes paradicsom- és dohánynövények hangjelzése olyan, mint a normál emberi beszélgetés, csak mi nem érzékeljük őket. 

Ahogy a Treehugger cikke írja, az említett növények hangja, amolyan csattanós, recsegős és pukkanós – bár inkább buborékfóliához, mint rizspapír zörgéshez hasonló. Vagy mintha valaki lassan gépelne kézi írógépen. És bár a növények sikításának hangja túl magas a fülünk számára, valószínűleg hallják a rovarok, más emlősök és esetleg más növények is.

A kutatás szerint, a kutatócsapat megjegyzi, hogy a növények ultrahangos rezgéseit korábban is rögzítették, ez az első bizonyíték arra, hogy ezek a levegőben terjednek, így relevánsabbak a körülöttük élő élőlények számára.

A növények folyamatosan kölcsönhatásba lépnek a rovarokkal és más állatokkal, és sok ilyen organizmus hangot használnak a kommunikációhoz

- mondja Lilach Hadany, a Tel Avivi Egyetem evolúcióbiológusa és teoretikusa.

A csapat egészséges és stresszes paradicsom- és dohánynövényekkel kezdte a vizsgálatot – a stresszes növényeket vagy több napig nem öntözték, vagy levágták a szárukat. Először egy hangszigetelt akusztikus kamrában, majd egy zajosabb üvegházban rögzítették a növények hangját. Ezután a megfigyelő gépeket is betanították a boldog növények, a szomjas növények és a vágott növények megkülönböztetésére.

A csapat azt találta, hogy a stresszes növények több hangot bocsátanak ki, mint a stressz nélküli növények, a stresszes növények óránként 30-50 kattanást adnak ki, látszólag véletlenszerű időközönként. A stressz nélküli növények sokkal kevésbé voltak aktívak. Például, amikor a paradicsom egyáltalán nem stresszes, nagyon csendes

- mondja Hadany.

A vízterhelésnek kitett növények még azelőtt elkezdtek hangot kibocsátani, mielőtt láthatóan kiszáradtak volna, és a hangok gyakorisága öt nap vízhiány után érte el a csúcsot, majd ismét csökkent, ahogy a növények teljesen kiszáradtak. A kibocsátott hangok típusai különböztek a stressz okától. A vizsgálathoz használt gépek képesek voltak pontosan megkülönböztetni a kiszáradást és a vágásból származó stresszt, és azt is meg tudták állapítani, hogy a hangok paradicsomból vagy dohánynövényből származnak-e. A kutatók kifejtik, hogy nem világos, hogy a hangok kommunikációs erőfeszítésből származnak-e, de megjegyzik, hogy a hangoknak jelentős ökológiai és evolúciós következményei vannak.

Lehetséges, hogy más organizmusok is fejlődhettek, hogy meghallják és reagáljanak ezekre a hangokra

- mondja Hadany.

Például egy lepke, amelyik tojást akar rakni egy növényre, vagy egy állat, amelyik egy növényt szándékozik enni, használhatja a hangokat, hogy segítsen meghozni döntését, hol rakja le tojásait vagy melyik növényt fogyassza el.

De az is érdekes felfedezés, hogy a kutatók közül többen korábban azt találták, hogy a növények megnövelik a nektárjuk cukorszintjét, amikor „hallják” a közeli beporzókat. Eközben más kutatások kimutatták, hogy a növények a hangokra reagálva megváltoztatják génexpressziójukat.

Jelenleg más élőlények, állatok és növények válaszait vizsgáljuk ezekre a hangokra, és azt is vizsgáljuk, hogy képesek vagyunk-e azonosítani és értelmezni a hangokat teljesen természetes környezetben

- tette hozzá.

Csak azért, mert a kutatás a paradicsomra és a dohánynövényekre összpontosított, még nem jelenti azt, hogy más növények nem kommunikálnak. A csapat számos más növényfaj hangját is rögzítette, például a kukorica, a búza, a szőlő és a kaktusznövények is hangokat adnak ki, amikor stresszes állapotban vannak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

növények

stresszes növények

növényi stressz

szobanövény

növényápolás

növénygondozás