5 ok, miért kezd sárgulni nyár közepén a leander: a sztárkertészek trükkjei igazán életmentők lehetnek

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
5 ok, miért kezd sárgulni nyár közepén a leander: a sztárkertészek trükkjei igazán életmentők lehetnek

A leander, vagy ahogy sokan ismerik, az oleander, lassan az egyik legnépszerűbb nyári dísznövény hazánkban, igazi mediterrán életérzést kölcsönöz a magyar kertekbe is. Sokan tapasztalhatják azonban, hogy nyár közepén sárgulni kezdenek a levelei, és ha nem figyelünk rá, fel is kopaszodhat. Ahogy Kósa Dániel kertészmérnök a HelloVidéknek elmondta, a leanderek növényvédelme nem bonyolult, de a növény bizony odafigyelést igényel. Gyakran nem is fertőzéssel van dolgunk, hanem egyszerűen csak hiánytünete van.


 

A mediterrán területek jellemző növényei a leanderek, amelyek mérgezőek, de egyben gyönyörűek is. Széles körben elterjedt dísznövények, a Földközi-tengertől, Indiáig mindenhol megtalálhatóak. Különböző színekben pompáznak, hatalmasra meg tudnak nőni. Szerencsére egy viszonylag könnyen tartható növényről van szó, de érdemes odafigyelni arra, hogy mindig igyekezzünk a lehető legoptimálisabb körülményeket megteremteni számukra.

Morfológiája eltérő lehet a nemesítések miatt, magasságuk elérheti a 1.5- 3 métert is. Fás szárú, örökzöld cserje, levelei hosszúkásak vastagok, sötétzöldek hármasával állnak a száron. Virágai szimpla vagy teltek is lehetnek, ez fajtajelleg, május végétől június elejétől virágoznak, színük pedig változatos, fehértől a bordóig rengeteg árnyalatban létezik. Termése hüvelytermés. Gyökérzete erős mélyre hatoló, így a szárazságnak jól ellenáll

- mesélte a HelloVidéknek Kósa Dániel kertészmérnök.

A leander talajban nem válogat, legjobban a meszes kötött talajokon fejlődik. Kevés öntözést igényel, ettől függetlenül a nagyobb mennyiségű öntözést nagy zöldhozammal hálálja meg. A fagyokra viszont érzékeny, teleltetésre van szükség ott ahol tartós fagyok vannak.

Nézzük akkor, mik lehetnek a levélritkulás és sárgulás okai:

  1. Tápanyaghiány: A leander gyorsan növekvő növény, amely nagy mennyiségű tápanyagot igényel. Különösen a vas, a magnézium és a nitrogén hiánya okozhat sárgulást. Ha a talaj nem tartalmaz elegendő tápanyagot, vagy a növény nem jut hozzájuk, akkor a levelek először sárgulni kezdenek, majd lehullanak.
  2. Vízháztartási problémák: A leander nagyon érzékeny a víz mennyiségére. Mind a túlöntözés, mind a kiszáradás sárgulást okozhat. A túl sok víz gyökérrothadáshoz vezethet, míg a túl kevés víz a növény kiszáradását eredményezi.
  3. Kártevők: Különféle kártevők, mint például a levéltetvek, a pajzstetvek és a tripszek is okozhatják a levelek sárgulását. Ezek a kártevők szívogatják a növény nedvét, gyengítve ezzel a növényt és sárgulást okozva.
  4. Betegségek: A gombás fertőzések és a bakteriális betegségek is felelősek lehetnek a leander sárgulásáért. Ezek a kórokozók a talajból vagy a levegőből támadhatják meg a növényt, és ha nem kezeljük időben, komoly károkat okozhatnak.
  5. Tilos hideg vízzel öltözni: kiegészítésként annyit még elárulunk, a hideg vízzel való locsolás is levélsárgulást eredményezhet.

Védekezési lehetőségek

A rendszeres tápoldatozás segíthet megelőzni a tápanyaghiányt. Ajánlott speciális, leanderek számára kifejlesztett tápoldatot használni, amely tartalmazza az összes szükséges mikro- és makroelemet. Ezt hetente egyszer alkalmazzuk a növekedési időszakban. De fontos még, hogy a növényünk megfelelő mennyiségű vizet kapjon. A legjobb módszer a talaj nedvességtartalmának rendszeres ellenőrzése. Kerüljük a pangó vizet, mert az gyökérrothadáshoz vezethet. Ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen. Harmadsorban ne feledkezzünk meg a kártevők elleni védekezésről sem, rendszeres ellenőrzéssel és megfelelő rovarölő szerekkel elejét vehetjük a pusztulásnak. Ha élősködőket találunk a növényen, azonnal kezeljük a megfelelő permetezőszerrel, és szükség esetén ismételjük meg a kezelést néhány hét múlva.

A gombás és bakteriális betegségek elleni védekezés érdekében fontos a jó szellőzés és a megfelelő növénytávolság biztosítása. Gombaölő szerekkel és réztartalmú permetezőszerekkel kezelhetjük a fertőzött növényeket.

2-3 hetente lehet ismételni a kezeléseket, és két kezelés után egy másik hatóanyagú szerrel szükséges a védekezés, hogy a rezisztencia ne alakuljon ki. A kártevők terjeszthetnek betegségeket, amelyeket össze lehet keverni a vízhiányos állapottal. Ez a kórokozó felelős a levélperzselődésért. Meleg párás időben a gombák is fertőznek, ellenük egy menetben a rovarölővel megelőző kezelés javasolt. A leanderek nagy ellensége a leanderrák, melyet egy baktérium okoz. Ez ellen a betegség ellen sajnos teljes gyógymód nincs, viszont rendszeres rezes gombaölővel való kezeléssel megelőzhető, vagy ha már jelen van akkor metszéssel kombinálva szinten tartható

- tette hozzá még Kósa Dániel.

@alexandravas1127 ? 2. rész ? miért sárgul a leander levele? #leander #neriumoleander #teleltetés #virágzás #virág #növényápolás #növénygondozás ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO

Apropó, tudtátok, hogy a leandert mi magunk is könnyedén szaporíthatjuk!

Szaporítani a félfás részeit lehet hajtatással, ami azt jelenti, hogy a levágott vesszőket vízbe állítva tudjuk gyökereztetni. Meleg napos helyen gyökerezik a legjobban. Amikor szedjük a hajtásokat ügyeljünk, hogy a levelek felületének 2/3át vágjuk le, így csökkenthető a párologtatás, tehát nem száradnak ki a vesszők. Amikor gyökeret eresztett, akkor óvatosan ültessük tápanyagdús, de laza talajba, óvatosan tömörítve, hogy ne szakítsuk le a friss gyökereket. Meleg napos viszonylag páradús helyre kell tenni őket - – tanácsolta a HelloVidék olvasóinak Kósa Dániel.

Egy kis videós segítség, hogyan is álljunk neki:

@amator.hobby.kertesz Leander szaporítása, magastörzsű leander nevelése, ahogy én csinálom. #kert #garden #ahk #amatőrhobbykertész #növény #foryou #leander #növényszaporítás #leanders #mediterranean ♬ Epic Music(863502) - Draganov89

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

leander

kertész

dísznövény

gondozás

gondozási tippek

hobbi kertész