Felejtsd el a bolti szilvát, itt csaphatsz le rá olcsóbban: 2024-es friss Szedd Magad Lista

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Felejtsd el a bolti szilvát, itt csaphatsz le rá olcsóbban: 2024-es friss Szedd Magad Lista

A hazai gyümölcsök között talán a szilvának van a legkisebb becsülete, pedig ezt termeljük a negyedik legnagyobb területen az országban. Bár páratlan gyümölcs, nyersen alig fogyasztjuk, inkább gombócba töltjük, lekvárt vagy pálinkát főzünk belőle. Ideje hát újra feldedezni!  Elindult a szilvaszezon, több helyen hirdetnek Szedd magad!" akciókat, itt csaphatsz le te is rá!

A hazai szilva szezonja általában júliustól októberig tart, de idén, mint minden gyümölcs, a szilva is korábban érik. Idén kevés fagyott el Magyarországon, úgyhogy kifejezetten jónak ígérkezik a felhozatal -de erről majd később! Úgyhogy elő a létrákkal és a vödrökkel, irány fel a szilvafára! Ha nincs fád, amiről begyűjthetnéd a hozzávalókat, már most kedvező áron tudsz gyümölcsöt vásárolni a piacon is – de nyitnak sorra a Szedd magadok - úgyhogy hozzuk a 2024-es listát!

Évről-évre egyre kevesebb terem belőle

Magyarországon a 2023. évi adatok szerint 5 848 hektáron termeltünk szilvát. A termőterület folyamatosan csökken, tíz évvel ezelőtt még közel 8 000 hektárral rendelkeztünk. A meghatározó termesztőkörzetek az észak-keleti térség és az ország középső része:

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 1 636 hektár szilvaültetvény található, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék adnak másik 904 hektárt. Ezzel észak-kelet Magyarország rendelkezik a termőterület 40-45%-ával.
  • Bács-Kiskun vármegyében 1 194 hektáron termelünk szilvát, míg Pest vármegyében 956 hektár a termőterület, így az ország középső része bő egyharmadot ad a termőfelületből.
  • A fennmaradó közel 1 200 hektár az ország összes többi részére oszlik el, de vannak vármegyék, ahol mindössze néhány tíz hektár található.

A NAK adatai szerint egy normális évjáratban 60-65 ezer tonna körüli szilvatermést takarítunk be, de voltak már olyan bőséges termést hozó évek is (2014, 2018), amikor közelített a 80 ezer tonnához. A legrosszabb évjáratban, 2020-ban azonban alig érte el a 25 ezer tonnát a termés, és 2021-ben is 40 ezer tonna magasságában maradt: a terméskiesések a tavaszi fagyok károkozó hatásának voltak köszönhetők. A 2022. évben közepes termést értünk el, 60 ezer tonnához közelítő mennyiségben. Az utóbbi években tehát nincs igazán jó éve a szilvának, a tavaszi fagyok egyre nagyobb terméskilengéseket okoznak, kiszámíthatatlanná téve a termést és a piacot egyaránt.

A szilva korábban jelentős exportcikkünk volt: a 2020-at megelőző években jellemzően 8-12 ezer tonnát exportáltunk, azonban az utóbbi három évben (a jelentős terméskiesések miatt) 2-4 ezer tonna közé korlátozódik a kivitt mennyiség. A szilvaimportunk nem jelentős, az utóbbi öt évben 1-2 ezer tonna között mozgott.

Legnagyobb területen termelt fajták: Katinka, Cacanska Lepotica, Cacanska Rana, Bluefree, Stanley, President, Top-sorozat fajtái. A felhasználási irányt tekintve: a termés kb. fele a feldolgozóiparba kerül (hazai vagy külföldi, utóbbi döntően német), másik fele pedig hazai vagy külföldi frisspiacra.

Nem lesz rekordév az idei

A magyar szilvatermés bő fele kisebb-nagyobb piacokon, a kiskereskedelemben és exportpiacokon értékesül friss gyümölcsként. A konzervipar nagyjából 20, a szeszipar 15%-ot szív fel, és csak 5% körüli mennyiségből lesz fagyasztott vagy aszalt termék – írta a Mezőhír. A lap információi szerint a hazai kínálat 2024-ben sem lesz erős, ahogy írták:

Volt, ahol a tavaszi fagyok, volt, ahol a virágzáskori aszály okozta a kötési problémát. Szerintem itthon sem kell rekordévtől tartani.

Bács-Kiskun vármegyében szórványosan elfagytak az ültetvények, és elsősorban az étkezési lepoticákat érte a kár. Másutt a szimpla hidegre fáztak meg a gyümölcskezdemények, és potyogtak le a fáról. Erről számolnak be Komárom-Esztergom és Pest határában is egy 20 hektáros szilváskertben, ahol Topend Plus, Stanley és Besztercei fajtákkal dolgoznak.

Ahogy kiderült, nem lesz tehát túlkínálat a gyümölcsből. A termelők szerint a Szedd magadokban! az 500 forintos ár idén is működőképes lesz, a nagybanin pedig 650-700 forint körülire várják a kilóját.

Mi magunk is összegyűjthetjük a lekvárnak valót

A piaci áraknál jóval olcsóbban is lehet szilvához jutni: még az ország számos pontján működnek a szedd magad, illetve a vedd magad akciók, amelyek keretén belül mindenki maga gyűjthet annyi friss gyümölcsöt, amennyire szüksége van.

A legtöbb "Szedd magad" helyszínen 450-500 forint körül lehet hozzájutni egy kilogramm szilvához, de akadnak olyan helyek is, ahol ennél olcsóbban is elhozhatunk egy kilogramm gyümölcsöt.

Nagyon fontos, hogy látogatás előtt mindig tájékozódjunk, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, mit kell magunkkal vinni a szedéshez, illetve hogy be kell-e jelentkezni előre. Az aktuális "Szedd magad" akciók böngészéséhez nagy segítség lehet az Agroinform oldala, ahol minden helyszínt megtalálunk, ahol már kedvező áron tudjuk beszerezni a szilvát:

Szedd magad szilvások - 2024-ben

Borbás Kert

  • Lelőhely: Gárdonyi ültetvény - Az Agárdot és Zichyújfalut összekötő út 8-as kilométerénél.
  • Megye: Fejér
  • Nyitva tartás, árak, elérhetőségek, információk itt.

Breier Farm

  • Lelőhely: Breier tanya, Pomáz
  • Megye: Pest
  • Nyitva tartás, árak, elérhetőségek, információk itt.

Bioszilva

  • Lelőhely: Szokolya
  • Megye: Pest
  • Nyitva tartás, árak, elérhetőségek, információk itt.

Tök jó gyümölcs

  • Lelőhely: Tök, Tök-Újmajor hűtőház
  • Megye: Pest
  • Nyitva tartás, árak, elérhetőségek, információk itt.

Ulrich Gyümölcskert

  • Lelőhely: Csurgó
  • Megye: Somogy
  • Nyitva tartás, árak, elérhetőségek, információk itt.

Nagy Család gyümölcsöse

  • Lelőhely: Győrszentiván
  • Megye: Győr-Moson-Sopron
  • Nyitva tartás, árak, elérhetőségek, információk itt.

Natur Pont Kertészet

  • Település: Látrány
  • Vármegye: Somogy
  • Nyitva tartás, árak, elérhetőségek, információk itt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szilva

magyar gyümölcs

szedd magad szilva