Sokan burkolják le kaviccsal a kertet, erre mégsem gondolnak: valóban megéri a pénzt?

HelloVidék   
  Megosztom
Sokan burkolják le kaviccsal a kertet, erre mégsem gondolnak: valóban megéri a pénzt?

Ahogy az aszályok és a vízhasznállattal kapcsolatos tilalmak egyre gyakoribbá válnak, a kertészeknek előfordulhat, hogy el kell fogadniuk a xeriscaping gyakorlatát (egy olyan tereprendezési stílus, amely csökkenti az öntözés szükségességét). Az USA nyugati partján már elterjedt, de nem feltétlenül kell meleg vagy napos éghajlat egy virágzó kavicsos kert kialakításához. A jól megépített kavicsos kert jó vízelvezetéssel rendelkezik, így tökéletesen illeszkedik az esős időjáráshoz is.

A Country Living cikke szerint, a kavicsos kertnek számos előnye van. Míg a pázsit sárgává válik és víz nélkül kiszárad, a kavicsos kert továbbra is virágban pompázhat. Ennek egyik oka, hogy a kavics visszaveri a napot, és mérsékli a talaj hőmérsékletét.

Emellett kiváló megoldás lehet azok számára is, akik nem tudnak vagy nem akarnak olyan kertet kialakítani, amit sok és rendszeres karbantartást igényel. Ha kertünk kavicsokkal borított, kevesebb időt kell tölteni a gyomirtással és a kártevőirtással is.

Mi történik, ha sok eső esik? Túlzottan nedves időben a vízáteresztő adalékanyag, mint a kavics, lassítja az eróziót, csökkenti az elfolyást, javítja a vízelvezetést és a vízvisszatartást is.

Hogyan használjuk fel a kavicsokat a kertben?

A megfelelő kavics kiválasztása

A kavicsos kerthez megfelelő kavics kiválasztásakor a méret számít. Szakemberek azt javasolják, hogy legfeljebb 10 mm-es kavicsot válasszunk. Minél finomabb a kavics, annál inkább elmozdul a kiválasztott területről.

A kavicsot gyakran a környezetbarát kertészek nagyszerű választásaként emlegetik. Segít a jó vízelvezetésben és nem járul hozzá a városi hősziget-hatáshoz, mint például a különböző burkolatok vagy a beton. A vadon élő állatok számára is jobb, mint egy élőhely-romboló, fosszilis tüzelőanyag-alapú asztrogyep műanyag lapot lerakni. Akkor mi lehet a gond vele?

Csak akkor használjuk, ha valóban muszáj

Jack Wallington kerttervező úgy gondolja, hogy nem szabad rohanni a pázsit kiszakításával, mert akkor valóban csalódás lesz a vége.

Nem, a pázsit nem rossz, hanem nagyon fontos eleme a kertnek. A legtöbb burkolatot és kavicsot lekörözi, hiszen él! Él és fejlődik, miközben kölcsönhatásban van a környezettel, kertünk élővilágával is.

Éppen ezért a szakember óvatosságra és átgondoltságra int. Dolgozzunk azzal, amink van, ahelyett, hogy a talaj típusát úgy változtatjuk meg, hogy az megfeleljen a kavicsos kertnek. Fontos az is, hogy válasszunk újrahasznosított fajtákat. Ezek általában újrahasznosított építőanyagokból készülnek, beleértve a zúzott betont, téglát és újrahasznosított kavicsot is.

Mindemellett korábban egy videóban már Megyeri Szabolcs kertész, kertészmérnök is beszélt arról, hogy miért érdemes meggondolni a kaviccsal való borítást:

Nem mindegy mit ültetünk a kavicsos kertbe

Válasszunk mediterrán fűszernövényeket, például kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, zsályát és oregánót – ezek mindegyike virágzik a napfényes, szabad vízelvezetésű, rossz talajú helyen is. De ültethetünk szárazságtűrő édesköményt és magasabb cickafarkfajtákat, sőt borókát is.

Pro tipp, hogy a kavics további előnye, hogy visszaveri a napot és felmelegíti a növényeket – praktikus tehát, ha olyan területen termesztjük a gyógynövényeket, ahol kevesebb napsütés éri őket. Így a kövek ki tudják fejteni jótékony hatásukat.

Töltsd fel kavicsos kerted nagyobb sziklákkal, szétszórva. Garantáltan textúrát, mélységet adnak majd az udvarnak. A természetes lejtős kert ideális sziklakertnek, mivel már minden fontos vízelvezetéssel meg van áldva. Ültess apróbb növényeket a repedésekbe, hasadékokba, hogy itt megkapaszkodva később akár virágba is boruljanak. Az áruházakban ehhez már szinte mindenhol találsz sziklakerti növényeket.

@novenygondozas Nézd meg a legszebb virágzó sziklakerti növényeket! Neked melyik a kedvenced? #növény #növények #dísznövény #dísznövények #kert #kertészkedés #sziklakert #virág #virágok #növénygondozás #fyp #foryou #foryoupage ♬ eredeti hang – Növénygondozás A-tól Z-ig - Növénygondozás A-tól Z-ig

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sziklakert

sziklakerti növények

kavicsos kert

kavicsok

kerti kavics