Ettől dobsz egy hátast: ilyen csodafa nem terem minden magyar kertjében, mutatjuk, hogy ültesd

HelloVidék   
  Megosztom
Ettől dobsz egy hátast: ilyen csodafa nem terem minden magyar kertjében, mutatjuk, hogy ültesd

Egyre több helyen olvashatunk a moringa fáról, vagy, ahogy még sokan ismerhetik: csodafa, lóretekfa. A moringa olifeira egy Indiában őshonos növény, melynek levelét hagyományosan a vércukor- és koleszterinszint csökkentésére alkalmazzák, a moringa ezen kívül antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Nem csoda, hogy sokan por vagy kapszula formában is fogyasztják. Mire kell figyelnünk, ha szeretnénk a kertünkbe egy ilyen fát? Hogyan ültessük és milyen intelmeket kell betartani vele kapcsolatban? Mennyibe kerül a moringa fa magja? Ennek jártunk utána!

Mit lehet tudni a moringa fáról?

A lóretekfa (Moringa oleifera), más néven tormafa a Moringa nemzetség legkedveltebb faja. Gyorsan nő, ellenáll a szárazságnak és eredetileg Dél-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos. Főképp zsenge magtokjai és levelei miatt termesztik, melyeket gyógynövényként is felhasználnak.

A növényt természetes takarmánykiegészítőként felhasználják a baromfitenyésztésben a takarmányozás során használt antibiotikumok helyett. Különféle hatóanyagainak köszönhetően sok tanulmányban "csodafának" vagy "hosszú életű fának" is nevezik, a fa minden részét felhasználják a gyógyászatban, de használják víztisztításra és élelmiszerként is.

Hogyan termeszthetjük a kertünkben?

Annak ellenére, hogy inváziós fajnak számít, a hazai kertészetekben mégis vásárolhatunk magot belőle. Ültetéséhez pedig érdemes megfogadni, amit a termesztési útmutatójában leírnak. Amit tudunk a növényről az az, hogy eredetileg a Himalája lábánál őshonos fa, de mára a világon nagy számba termesztik, igen jelentős gyógyító hatása miatt. Minimális hőmérséklet, amit még eltűr az a -6°C. Enyhén fagytűrő. Jó vízelvezetésű, mérsékelten termékeny talajban, napos helyen tarthatók. Nagyon gyors növekedés jellemzi, már szinte a csíráztatástó számított egy év elteltével virágzik. Csírázási ideje kb. 2 hét elteltével várható.

A magvetés előkészítése és a magonc átültetése:

  • A magokat 1-2 napig langyos, szobahőmérsékletű vízben áztassuk. Az elvetéshez használjunk kaktuszföldet. Ezt rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz.
  • A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy 2x olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Majd takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom. Ezután helyezzük meleg helyre, (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!) és a földjét ne hagyjuk kiszáradni! A trópusi fajok a 28-30 °C körüli hőmérsékletet kedvelik.
  • Az első levélkék megjelenése után, óvatosan emeljük ki a növényt és egyenként ültessük át megfelelő nagyságú cserépbe. A magot ne távolítsuk el a növényről, ez pár hét múlva leesik róla.
  • Biztosítsuk a jó vízelvezetésű közeget (2 rész kerti föld, 1 rész homok). Ne hagyjuk kiszáradni a földjét! A legoptimálisabb, ha a talaj hőmérséklete még egy darabig olyan magas, mint amilyen a csírázás ideje alatt volt. Később a növekedés beindultával, ezt fokozatosan csökkenthetjük.
  • Lássuk el címkével és állítsuk őket bőséges fénybe, de ne a tűző napra! Szükség szerint tápoldatozzuk.

Fontos intelmek az ültetés illetően:

Vedd figyelembe a következőket:

  • a nem megfelelő hőmérséklet,
  • az ültetőközeg minősége,
  • és a nem megfelelő páratartalom

késlelteti vagy teljesen megakadályozza a csírázási folyamatot!

Mennyibe kerül a moringa fa?

  • A Goldenpalm kínálatában a 5 db mag/csomag ára 1550 Ft
  • Az Egzoticplant oldal webshopjában 1000 forintért vehetünk moringa fa magot, a csomagban 10 darab mag található.
  • A SzentesiMag weboldalán több opció közül is választhatunk: 10 szem/tasak 762 Ft (bruttó), illetve 100 szem/tasak 6350 Ft (bruttó) áron vásárolhatjuk meg a magokat.
  • A Bloomling oldalán egy csomag magot 1980 Ft/csomag áron vehetünk meg.
  • A gazdabolt.hu oldalon pedig egy csomag magot, amiben 5 szem mag található 2970 forintért vehetünk meg.

Milyen jótékony hatásokkal rendelkezik?

Lényegében a trópusokon ez a leghasznosabb fa, egyes helyeken csodafának is nevezik emiatt. Levelei, a gyümölcse, a virágja és még a gyökere is ehető, gyógyító hatású. A leveleinek fehérjetartalma kb. 10%.
Levele 2-3-szor szárnyalt, virágja fehér vagy piros színű, termése meglehetősen hosszú, mogyoró nagyságú magokkal bőven teli.

Magvából a Behen-olajat sajtolják. Gyökere erős szagú és csípős ízű mint a torma, ezért fűszerként is használják. Leveléből főzeléket is készítenek. Törzséből tragan-féle mézga folyik. A növény 92 létfontosságú tápanyagot és 46 féle antioxidánst tartalmaz, a vas és a kálcium egyik természetes forrása.

Hogyan használhatjuk fel?

A moringa leveleinek őrleményéből készült porból készíthetünk teát, valamint hozzáadhatjuk turmixokhoz, smoothie-hoz vagy zabkásához; salátákhoz, tésztafélékhez vagy akár kenyértésztához is.

A moringa tea elkészítése nem különbözik bármely más gyógynövény tea elkészítésének módjától:

Egy teáskanál moringa porra, egy csésze forró vízre és ízesítésre - opcionálisan - mézre vagy cukorra lesz szükségünk. A moringa port öntsük fel a forró vízzel, 3-5 percen át hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ízlés szerint ízesítsük!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csodafa

moringa fa

lóretekfa

tormafa

ültetés

egészséges táplálkozás