Itt a legtutibb megoldás a poloskák ellen: tényleg működik ez a vegyszermentes módszer

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Itt a legtutibb megoldás a poloskák ellen: tényleg működik ez a vegyszermentes módszer

A fránya büdösbogár nemcsak a kertünkben, hanem az otthonainkban is komoly problémát jelenthet. A hobbikertekben most beérő paradicsomot különösen kedvelik, mivel a gyümölcsök nedvével táplálkoznak, ami jelentős kárt okozhat a termésben. A poloskák nemcsak a növények száradásához vezetnek, hanem a lédús zöldségek és gyümölcsök ízét és állagát is elrontják. Egyszóval: védekezésre fel!

Az egyre szélsőségesebb klímánk és az enyhébb telek miatt minden évben egyre több van belőlük, a rossz hír pedig az, hogy a vándorpoloskának hazánkban, mivel invazív fajról van szó, alig van természetes ellensége. Ősszel jelennek meg tömegével, akkor szólnak róluk általában a hírek, de akinek kertje van, az tudja, hogy már most, augusztus végén sincs nyugtunk tőlük. Tényleg, ahová beteszik a lábukat, ott kő kövön nem marad, egy hét alatt képesek tönkre tenni hónapok szorgalmas munkáját. A lédús gyümölcsök és zöldségek, mint a paradicsom vagy a málna, mind mehet a kukába…

Jó hír viszont, hogy viszonylag könnyen lehet védekezni ellenük!

A poloskák vegyszermentes kezelése többféle módszerrel lehetséges, amelyek közül sok otthon is könnyen alkalmazható. A szakemberek szerint érdemes több megoldást is kipróbálni, és megtalálni azt, amelyik a legjobban működik a saját kertedben. A természetes és környezetbarát módszerek nemcsak hatékonyak, hanem biztonságosak is, így segíthetnek megvédeni a kertet és a növényeket a nem kívánt kártevőktől.

Íme, néhány hatékony megoldás, amely segíthet megszabadulni a büdösbogaraktól:

1. Home made bogárűző

A citrusolajok, mint például a citrom- vagy narancsolaj, természetes rovarűző tulajdonságokkal rendelkeznek. Készíts egy keveréket 10-15 csepp citrusolajból és 1 liter vízből, és permetezd be vele a fertőzött területeket.

2. Csak óvatosan a spricceléssel: a fokhagyma és chili, ha találkozik

A fokhagyma és chili természetes rovarriasztók. Készíts egy keveréket 2-3 gerezd fokhagymából, 1-2 friss chilipaprikából és 1 liter vízből. Turmixold össze az összetevőket, majd szűrd le, és permetezd a növényekre.

3. Ezt tutira utálni fogják

Az ecet szintén segíthet távol tartani a poloskákat. Keverj össze egyenlő arányban vizet és almaecetet, és permetezd az oldatot a növényekre. Az ecet szaga taszítja a rovarokat.

4. Poloskagyilkos növények

Bizonyos növények, mint például a menta, levendula vagy rozmaring, természetes rovarűző tulajdonságokkal rendelkeznek. Ültess ilyen növényeket a kertbe, vagy készíts belőlük kivonatot, és permetezd a fertőzött területekre.

5. Almabor vagy sör, mint rovarcsapda - próbáltad már?

Házi rovarcsapdát is könnyedén készíthetsz. Ehhez önts egy tálkába almabort, sört vagy akár mustot, majd helyezd a tálkát a növények közelébe. A folyadék vonzza a poloskákat, amelyek beleesnek, és nem tudnak kijutni.

6. Tökéletes időzítés

A poloskák általában nappal aktívak, így ha reggelente végzel egy alapos ellenőrzést és kezelést, akkor hatékonyan eltávolíthatod őket, mielőtt túl sok kárt okoznának.

7. Kertünk hasznos terminátorai

A természetes ragadozók bevezetése is segíthet. Katicabogarak és más rovarok, mint például a pókfélék, természetes ellenségei lehetnek a poloskáknak. Ezeket a rovarokat telepítheted a kertbe, hogy segítsenek fenntartani az egyensúlyt.

8. Rendszeres tisztítás titka

Rendszeresen tisztítsd meg a kertet a lehullott levelektől és egyéb növényi maradványoktól, amelyek búvóhelyet jelenthetnek a poloskáknak. Az alapos tisztítás segíthet megelőzni a rovarok szaporodását.

9. Hozz magaddal pár liter tengervizet - aztán tégy vele csodát!

Készíthetsz sóoldatot is (vagy ha tengerparton jársz még idén kora ősszel, hozz magaddal pár liter sós vizet), amelyet permetezhetsz a növényekre. Máskülönben oldj fel 2-3 evőkanál sót 1 liter vízben, és permetezd a növények leveleire. A só elpusztítja a poloskákat, és segít távol tartani őket.

10. Szupererő a szódabikarbónában

Oldj fel 2 evőkanál szódabikarbónát 1 liter vízben. Alaposan keverd el, hogy a szódabikarbóna teljesen feloldódjon. Öntsd a keveréket egy permetező flakonba. Ez lehetővé teszi, hogy könnyedén elérd a nehezen hozzáférhető helyeket is. Alkalmazd a szódabikarbónás oldatot a paradicsom növények leveleire és szárára, ahol a poloskák leggyakrabban előfordulnak. Ügyelj arra, hogy a levelek mindkét oldalát alaposan permetezd be. Ismételd meg a kezelést 7-10 naponta, különösen esős időszakok után, amikor az oldat könnyen lemosódhat.

11. Mechanikai védekezés

Plusz megoldás lehet, ha egyszerűen leporszívózzuk a kártevőket – a másik védekezési mód lehet a mechanikai védelem, amikor fizikai akadályt, például hálót teszünk a paradicsom és a poloska közé

11+1. Egyéb megelőző lépések

  • Tartsd tisztán a kertet: Távolítsd el a lehullott leveleket és a növényi maradványokat, amelyek potenciális búvóhelyet jelenthetnek a poloskáknak.
  • Ellenőrizd a növényeket: Rendszeresen nézd át a paradicsomot, hogy időben észleld a poloska fertőzést, és azonnal alkalmazd a szükséges kezeléseket.
  • Használj természetes ellenségeket: Különféle rovarok, mint például a katicabogarak, természetes ragadozói a poloskáknak, ezért érdemes őket is bevonni a kert védelmébe.

Végezetül következzék egy videós segítség, hogyan is csináljuk:

@elmenykertesz A poloskáknál nem sok rosszabb dolog van a kertben, talán a paradicsomvész.És az a legnagyobb probléma, hogy a poloskák szívogatása ehetetlenné teszi a termést legyen szó paradicsomról, paprikáról, vagy babról. Harcolni nem egyszerű ellenük, hiszen kontakt szerekkel nehéz eltalálni őket, a felszívódó vegyszerek élelmezési várakozási ideje viszont hosszú lehet és mikor egyszerre érik minden, nincs idő várni egy hetet aztán ott rohad a termés a növényen. A poloskák számát vagy gyérítjük, azzal, hogy szedjük őket, vagy fizikai akadályt gördítünk eléjük. Ami nekem tavaly bevált az a zöldséges szütyő, amit rá lehet tenni a fürtökre és idén koktél paradicsomhoz kipróbálom a darázs hálót. A koktélparadicsomok hosszú, gyakran 40 cm-es fürtjeit nem lehet behajtogatni egy zöldséges hálóba, viszont a darázs háló kitűnő megoldás, nem fog hozzáférni a terméshez és nem tudja elkezdeni szívogatni. Ha nem is a teljes veteményest vértezzük fel már az is jobb helyzetet teremt, ha pár fürt egészséges marad. A kertészeti célra ajánlott védőhálók és a darázs háló bár műanyagból készül, a gyártás során adalékanyag kerül a műanyagba, mely UV állóvá teszi, így az erős napsugárzás nem kezdi el megenni a műanyagot, nem lesz belőle mikroműanyag. Már nálam van tesztelésen egy természetes poloska irtó, ami a szagával riasztja a poloskákat, nézem a hatását és jövök majd egy videóval róla!#élménykertész #kert #kertészkedés #veteményes #paradicsom #poloska ♬ A versatile, simple acoustic song - Ai stock music.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hobbikert

poloska

poloskacsapda

poloska-invázió