Csodaszer terem a magyar kertekben: nem is tudod, mennyi mindenre jó a diófalevél

HelloVidék   
  Megosztom
Csodaszer terem a magyar kertekben: nem is tudod, mennyi mindenre jó a diófalevél

Kevesen tudják, de a diófa nem csak termése, de levele is felhasználható. Méghozzá rengeteg dologra, a hajápolástól a bőrbetegségeken át sok mindenre javasolják. Most annak jártunk utána, mi mindenre jó és hogyan készíthetünk belőle tea, fürdő és hajfestéket.

A dió világszerte egy nagyon elterjedt és fontos növény, amelyet számos országban termesztenek. 2021-ben a diót több mint 50 országban termesztették, és az éves termés mennyisége meghaladta a 4,6 millió tonnát.

A világ legnagyobb dió termelői közé tartozik Ausztrália, Kína, az Egyesült Államok, Irán és Törökország. Ezek az országok a 2021-es termelésük alapján az első öt helyen álltak. 2021-ben Ausztrália, Kína és az Egyesült Államok az éves termés több mint felét (61%) adták a világ dió termelésének.

Magyarország is büszkélkedhet dióval, de még milyennel!

A papírhéjú milotai diófajtát a 19. században az angol tőzsdén is jegyezték. Dr. Szentiványi Péter nemesítő szelektálta az M10-es fajtajelű dió fáját. Ez a fajta 1963 óta szerepel a nemzeti fajtajegyzékben. Szeptember végén érő gömb alakú diónak héja sima, átlagos átmérője 35 mm, színe sárgásbarna, a bél pedig világossárga színű.

“A dió a magyarok szent fája”

A diót már a magyar honfoglalók is használták, továbbá több nép történetében is nagy hagyományokkal bír. Míg egyes népeknél a termékenység szimbóluma volt, addig másoknál egy gyermek születésekor ültettek diófát. Már csak azért is, mert a diófa számos különböző részét fel lehet használni, ugyanis számos jótékony hatással bír.

Mire és hogy használjuk fel?

A diófa egy igencsak értékes fa, amit főként termésének köszönhet. A dió a világ legegészségesebb ételei közé tartozik, hiszen számos antioxidánst tartalmaz, remek omega-3 zsírsav forrás, javítja a bélműködést, jót tesz az agyműködésnek, továbbá az étvágyat és a testsúlyt is képes szabályozni.

A diófának azonban nem csupán a termését lehet felhasználni, hanem a levelét is, amivel még gyógyítani is lehet, köszönhetően annak, hogy gomba- és baktériumölő hatással bír, továbbá emésztési problémák kezelésére is alkalmas. Ezeket a jótékony hatásokat a benne található cserzőanyagoknak, a flavonoidoknak és juglonoknak köszönhetjük.

1. Diófalevél: A diófának számos részét fel szoktuk használni, azonban a leveléről ritkán esik szó, pedig annak szintén számos jótékony hatása van. Sok cserzőanyagot, fenolos savat és juglonszármazékot tartalmaz. A cserzőanyagoknak hála kórokozó- és féregellenes hatása van, továbbá gyulladáscsökkentő is. Ezen tulajdonságainak hála alkalmazása ajánlott bélférgesség, bőr- és szájüregi gyulladások vagy fertőzések esetén.

2. Zölddió: A zölddióról valószínűleg kevesebben hallottak, pedig rendkívül pozitív hatással van az egészségünkre. C-vitamin tartalma kilencszer nagyobb, mint a csipkebogyóé. Ennek köszönhetően remek immunerősítő, így jó választás meghűlés és torokgyulladás esetén. Ezen kívül tisztítja a májat és a vért, fertőtlenítő hatása van, segíti az emésztést, hatásosan fellép a levertség és fáradtság ellen, segít a vérszegénység megelőzésében, továbbá gyomor- és bélhurut esetén is jó szolgálatot tesz.

3. Diófa kéreg: A diófa kéregnek hasonló hatásai vannak, mint a diófalevélnek, azaz enyhülést hozhat emésztési zavarok, homlok-, orr-, fül- és arcüreggyulladás esetén, de hatékonyan fellép bőrbetegségek, szájpenész vagy torokgyulladás ellen is.

+1 Természetes hajfestéket is készíthetünk belőle.

Íme, hogyan:

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

diófa

diófalevél

diófalevél felhasználása