Csodaszép fákat nevelnél a lakásban? Mutatjuk, mi lehet a tökéletes választás

HelloVidék   
  Megosztom
Csodaszép fákat nevelnél a lakásban? Mutatjuk, mi lehet a tökéletes választás

A beltéri fák nemcsak gyönyörűen néznek ki, de a nagy szobanövények is javíthatják a levegő minőségét a házban, és szerepet játszhatnak jó közérzet kialakításában. Mivel a megfelelő növény megtalálása kihívást jelenthet – különösen, ha kezdő kertészek vagyunk - most összegyűjtöttük a legjobb beltéri fákat a Good Housekeeping cikke alapján. Lássuk, mit érdemes választani.

Fontos, hogy ugyan úgy, mint az átlagos szobanövények esetében, így a beltéri fák esetében is figyeljünk az egyes fajták igényeire: gondoljunk csak a fa átlagos magasságára, arra, hogy mennyi napfényt, milyen hőmérsékletet és öntözést igényel.

Legyen szó tágas nappaliról vagy kompakt helyiségről, például a folyosóról vagy a fürdőszobáról, minden szobába nevelhetünk szobanövényt. Míg egyes beltéri fák több méter magasra is megnőhetnek, találhatunk kis beltéri fákat, legfeljebb egy méter körüli magasságra nőnek.

Most pedig nézzük meg, milyen fajtákkal érdemes kísérletezni a lakásban

1. Norfolk-szigeti fenyő:

Míg az ünnepi szezonban a legnépszerűbb karácsonyfa alternatívájaként, a Norfolk-szigeti fenyő gyönyörűen néz ki egész évben vékony, tűszerű leveleivel. Ez a fa valójában egy trópusi növény, amely Norfolk-szigetről származik (innen ered a név), ezért melegebb hőmérsékletet részesíti előnyben, és magas páratartalom mellett is jól boldogul. A beltéri fa közepes és erős, közvetett fényben fejlődik, de néhány órás közvetlen napsütést is kibírhat.

2. Gyompálma vagy macskapálma:

Varázsolj trópusi hatást bármilyen térbe ezzel a mexikói és guatemalai esőerdőkből származó kis pálmanövényekkel. A tollas, zöld levelek szeretik az erős, közvetett fényt, de a finom levelek megéghetnek közvetlen napfényben. Mivel a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, a legjobb, ha a macskapálmát csak akkor öntözzük meg, ha a talaj kb. felső ujjnyi rétege teljesen száraz. Ahogy a neve is sugallja, ez a fürtös pálma nem mérgező a macskákra (és más háziállatokra).

3. Sárkányfák:

Eredetileg Afrikából származó, dús szobanövény száráról és hosszú, világoszöld leveleiről ismert. Bár a világos, közvetett fényt részesíti előnyben, elviseli a gyenge fényt is, így sokoldalú választás beltéri használatra. Ez a kevés karbantartást igénylő szobanövény megelégszik hetente egyszeri öntözéssel de, ha a talaj kissé nedves vagy enyhén száraz, azt is jól viseli.

4. Vadkakaófa:

A növény a dél-amerikai vizes élőhelyeken található meg, így az eredeti otthonához hasonló mocsárszerű környezetben virágzik. Jó vízelvezetés esetén elviseli a túlöntözést, és értékeli az erős, közvetett fényt. Általában fonott törzsével árulják „pénzfa” néven.

5. Szobafikusz:

Ennek a magas és szívós szépségnek számos fajtája létezik, a háromszínűtől és a tarka levelektől a majdnem feketékig. Helyezd erős, közvetett fénnyel megvilágított helyre, és hetente egyszer öntözd meg, de ne áztasd el a földjét.

6. Lantlevelű fikusz:

Ez a rendkívül divatos növény széles, texturált leveleinek köszönhetően folyamatosan felbukkan a design magazinokban és az elegáns stílusú Instagram-képekben. A fiatal növényeket sűrű lombozat jellemzi, amely az életkor előrehaladtával szétterül, és "faszerűbbé " nő. Adjunk neki erős, közvetett fényt – a keleti fekvésű ablak közelében tökéletes. Öntözd meg, ha a talaj felső rétege megszáradt, áztasd át, amíg a víz ki nem folyik az edény aljából.

7. Ginseng Ficus:

Ennek a növénynek az egyedülálló vastag törzse gyönyörű megjelenést kölcsönöz otthonunknak. A fa általában kicsi marad beltéren, és szereti a napfényt, de az erős és közvetett fényt kedveli leginkább. A vastag levelek vizet tárolnak, így ha véletlenül elmulasztjuk az öntözést, a növényneknek ez nem okoz gondot.

8. Kislevelű sugárarália:

Ez a növény hatalmasra nőhet, ha elegendő fényt adunk neki. Jobb, ha az alulöntözés mellett állunk, mint a túlöntözés mellett, mivel, ha túllocsoljuk, az levélvesztést és gyökérrothadást okozhat.

9. Pozsgafa:

Kicsiben indul, de idővel ez a zamatos növény vastag, fás szárat fejleszt, és miniatűr fává nő. Jó vízelvezető földbe ültessük, és törekedjünk meleg, száraz körülményekre. A nedves, de nem vizes talaj a cél – a töpörödött vagy barna levelek azt jelzik, ha sok a víz, vagy nem érzi jól magát a környezetében.

10. Yucca:

Hosszúkás levelei vannak, dús lombozatú ez a sivatagi őshonos növény. Így teház jó hír, hogy a lehető legnagyobb napfényben is jól boldogul. Sőt, a feledékeny öntözők is örülni fognak: rendkívül szárazságtűrő, és csak ritkán kell öntözni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

beltéri fák

fák

beltéri növények

beltéri növénygondozás

pálma

fenyő

fikusz

növénygondozás

szobanövény gondozás

szobanövény

beltéri fa nevelés

beltéri fa gondozás