Ezt sokan elhibázzák a rózsánál: egész ősszel virágozhat, ha megfogadod a sztárkertész tanácsát

Agrárszektor   
  Megosztom
Ezt sokan elhibázzák a rózsánál: egész ősszel virágozhat, ha megfogadod a sztárkertész tanácsát

Szeretnéd tudni, hogy miért van az, hogy sokaknál folyamatosan virágoznak a rózsák a kertben? Nos, nincs nagy titok, mindössze az a fontos, hogy mindig időben távolítsd el a növényről az elhalt, elszáradt rózsafejeket. Ha ugyanis nem foglalkozol ezzel, könnyen lehet, hogy az a rózsa életébe, egészségébe kerülhet - írja a balconygardenweb.com cikke alapján az Agrárszektor. Ha rendszeresen eltávolítod az elszáradt bimbókat, akkor sokkal több virágzó rózsád lesz a kertben.

A haldokló, halvány színű virág nagyon könnyen terjeszthet fertőzéseket, főleg ha jön egy kisebb-nagyobb eső. Mindez gombás betegségekhez és végül az egész szár elhalásához vezethet. Ezért mindenképp érdemes levágni az elszáradt fejeket, különben a növény az energiáit ennek megmentésére fogja fordítani, ahelyett, hogy új virágokat nevelne. Röviden az úgynevezett „deadheading” segít megőrizni a rózsakert rendezett és jól karbantartott megjelenését - írta cikkében az Agrárszektor.

Hogyan távolítsuk el a halott virágokat?

Mielőtt elkezdenéd az elszáradt fejek eltávolítását, két dologra lesz szükséged: kesztyűre a tüskék miatt, valamint egy jó metszőollóra.

1. Elágazó, erősen virágzó rózsák

A sok elágazással rendelkező, erősen virágzó rózsák esetén óvatosan távolítsd el az egyes virágokat a szárról, vágd le őket metszőollóval. Vigyázz, az egészséges fejekben, illetve még fejlődő bimbókban nehogy kárt tégy! Ha egy elágazás minden virága sérült, akkor az alatta lévő első levelek felett vágd vissza a szárat.

2. Amikor csak egy bimbó nő a száron

Azokon a rózsákon, ahol csak egy virág található egy száron, sokkal könnyebb a dolgunk. Itt ugyanis egyszerűbb a metszés, mert csak egy bimbót kell levágnunk a szárról. Arra mindig ügyeljünk, hogy legalább két levelet hagyjuk a növényen a vágás alatt, hogy a szár egészségesen tudjon tovább fejlődni.

3. Futórózsák

A futórózsák hosszú, rugalmas szárral rendelkeznek, amelyeket érdemes rácsra vagy valamilyen keretre futtatnunk. Lényegesen kisebb bimbókat növesztenek, de egész nyáron és ősszel virágoznak. Az évente csak egyszer virágzó fajtáknál kevésbé fontos, hogy eltávolítsuk az elhalt bimbókat, hiszen a következő szezonig úgysem hoznak újat. Érdemes megvárni a virágzás végét és akkor levágni a virágokat. Ugyanakkor a többször virágzó fajták fontos a rendszeres metszés, hiszen ezzel segíthetjük a rendszeres virágzást.

Vannak olyan rózsák, amelyek folyamatos virágzásukról és alacsony karbantartási igényükről ismertek. Ezenkívül ellenállnak a betegségeknek, és egész szezonban virágoznak. Ezek elszáradt bimbói maguktól lehullanak idővel, ezért nem kell foglalkoznunk velük, mert rögtön friss virág váltja őket. Nyilván a gombás betegségek terjedésének megelőzését segíthetjük azzal, ha mi távolítjuk el az elhalt virágot, de vannak fajták, ahol nem kell azonnal cselekedni.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rózsa

gondozás

kertész

hobbi