Célkeresztben egy újabb ágazat: így mentenék meg ezt az őshonos és veszélyeztetett állatfajtát?

MTI   
  Megosztom
Célkeresztben egy újabb ágazat: így mentenék meg ezt az őshonos és veszélyeztetett állatfajtát?

Kiemelt cél az állattartó gazdaságok versenyképességének javítása és fejlesztése, valamint a védett őshonos és veszélyeztetett állatfajták fennmaradásának támogatása - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a VII. Magyar Szürke Szarvasmarha a Kárpát-medencében Nemzetközi Konferencián, szombaton, a Hortobágyon.

A konferencián a tárcavezető a magyar állattenyésztés szimbólumának nevezte a magyar szürkét. A szarvasmarha tenyésztők és a gulyások a puszta legerősebb emberei, az a tapasztalat, bölcsesség és tudás, amivel rendelkeznek felbecsülhetetlen kincset ér, amit meg kell becsülnünk - tette hozzá.

Kifejtette, az agrártárca a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben továbbra is fenntartja az állattenyésztés kiemelt támogatását. A lehetőségek közül az egyik a beruházási támogatásokat érinti. Júliusban írta ki a minisztérium az állattartó telepek megújítását célzó pályázatokat.

A kisebb léptékű fejlesztéseket 50 milliárd forintos keretösszeggel segítik, míg a nagyobb beruházásokra 150 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. A támogatás nemcsak új épületek létesítésére, de eszközbeszerzésre, technológiai fejlesztésre is igényelhető. A kérelmeket az érintettek szeptember 17-től, illetve október 15-től tudják beadni

– hangsúlyozta a miniszter.

Nagy István beszédében kitért a génmegőrzésre és az állatjóléti támogatásokra is. A veszélyeztetett mezőgazdasági és a fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez kapcsolódó tevékenység támogatására, a húsmarha – köztük a magyar szürke szarvasmarha – állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítására és az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem támogatására kiírt pályázatok már elbírálás alatt állnak. Ősszel pedig várhatóan újabb támogatási lehetőség nyílik meg.

Ez a pályázat – a korábbi támogatáshoz hasonlóan – kifejezetten az alacsony létszámmal rendelkező védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták állományának in situ feltételek közötti fenntartását segíti

− fűzte hozzá.

A miniszter kiemelte, Magyarország nincs a vidék nélkül. A vidék Magyarországa pedig nincs versenyképes mezőgazdaság és versenyképes állattenyésztés nélkül.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szürkemarha

magyar szürke szarvasmarha

védett

őshonos

veszélyeztetett