Rémisztő látvány a vidéki kertben: most kiderül, kell-e tartanunk az óriási lénytől

HelloVidék   
  Megosztom
Rémisztő látvány a vidéki kertben: most kiderül, kell-e tartanunk az óriási lénytől

Ismét különleges élőlényről kapott fotókat a HelloVidék szerkesztősége. Ezúttal egy folyófűszender látogatott meg egy nagykállói kertet, megörvendeztetve vele olvasónkat. Mikor és hol láthatjuk a hatalmas lepkét? Kell tartanunk a nagy méretű és elsőre talán félelmetes külsejű rovartól? Ennek jártunk most utána.

Mi ez az óriási lepke?

Európában májusban jelennek meg az első példányok a folyófűszenderek közül, de jellemzően júniusban és július elején, majd augusztus végén és szeptemberben láthatóak. Egész évben tart a vándorlásuk, de ősszel láthatóak a legnagyobb példányszámban, amikor a frissen kikelt példányok is rajzanak az idősebb példányokkal.

A lepkék nappal valamilyen szilárd felületen maradnak, fatörzseken, kerítéseken, falakon, de akár a földön is. Szürkésbarna, összezárt szárnyaival betakart teste szinte láthatatlanná teszi a környezetében. Általában egyedül, ritkán párban pihennek. Főleg alkonyatkor táplálkoznak, a virágok előtt lebegve, hosszú pödörnyelvükkel szívogatják a nektárt. Szinte fáradhatatlanul egyik virágról a másikra szállnak, sem a sötétedés, sem az eső, de még a szél sem tudja elrettenteni őket. A fény is nagyon vonzó számukra. Érzékenyek a hidegre, ezért kevés báb éli túl a telet.

Fotó: HelloVidék
Fotó: HelloVidék

Mit tudhatunk még róla?

A folyófűszender, más néven szulákszender, a rovarok osztályába, a lepkék rendjébe, ezen belül a szenderfélék családjába tartozó faj. Nevét hernyójának magyarországi fő tápnövényéről, az apró szulákról (népies nevén folyófű, folyondár) kapta.

Elterjedését tekintve a Paleartktikum déli része, a trópusi Ázsia, Ausztrália (főleg Tasmania), Észak- és Közép-Afrika lakója. De egész Európában elterjedt faj, mint ahogy Magyarországon is mindenütt megtalálható, viszont Európában nem telel át, évente rendszeresen bevándorol. A Földközi-tengert átrepülve érkezik a Kárpát-medencébe, és ha kedvez az időjárás, egészen Izlandig repül.

Fotó: HelloVidék
Fotó: HelloVidék

Meleg domb- és hegyoldalakon, virágos réteken, mezsgyéken, káposztaföldeken található meg, főként ahol tápnövényei megtalálhatóak, sűrű erdőkben viszont nem. Nagy területeken fordul elő, nem veszélyeztetett faj, de pontos egyedszáma nem ismert, mivel főként a nyár elején berepült példányokat számolják, és ez évről évre nagy változékonyságot mutat. Ősszel mindig gyakoribbak, jelentősen többen vannak a nyáron kikelt nemzedékszám miatt. Magyarországra dél felől érkeznek, általában május körül jelennek meg az első példányok, és kora ősszel érik el a legnagyobb egyedszámot.

Hatalmasra nő, könnyen felismerhető

Imágója átlagosan 80 mm hosszú, szürke alapszínű. Elülső szárnyai szürkésbarnák, hamuszürkék, feketén márványozottak. Hátulsó szárnyai fakó kékesszürkék, négy fekete harántsávval csíkozottak, melyek közül a két középső közel fut egymás mellett. Legfeltűnőbb a potroha, melyet fekete, és sötét rózsaszínes, vöröses keresztsávok díszítenek. Pödörnyelve több mint 10 cm hosszú. A hímek elülső szárnymintázata díszes, bonyolult mintázatú, a nőstényeké szinte egyszínű, halvány cirkás mintázattal. Torukon két kék színű kitinpamacs. A nőstények gyakran nagyobbak, mint a hímek.

A zöld hernyók testén és fején fekete mintázat látható, a szelvények oldalán 1-1 fekete folttal. Ferde oldalvonalai okkerszínűek, felül fekete szegélyűek. A barna színváltozatúak hátán három világosabb sáv látható, potrohszelvényein oldalt, hét ferde, fekete sávval, torszelvényein pedig okkerszínűekkel. Fekete légzőnyílásait sárga gyűrű veszi körül. A fekete színváltozat fő rajzolati eleme sárga hosszanti vonal, vagy vonalak a háton. Mindenféle színváltozatú hernyó feje kicsi, farrészén fekete, vagy piros-fekete szarvacska található. Bábja fényes, mahagóni színű, 50-60 mm hosszú, 12 mm széles, a nyelvtok kb. 13,5 mm hosszú, a kremaster erős, hegyes. Az ormányszerű tokban a nagyon hosszú pödörnyelve fejlődik.

Fotó: HelloVidék
Fotó: HelloVidék

A majdnem gömbölyű, fényes, zöld peték a lepke testhosszához viszonyítva igen aprók: 1,15 mm x 1,30 mm. A peték burka 10-15 nap alatt nyílik meg. A kikelő hernyók először a burkot eszik meg, majd kis pihenés után a tápnövény leveleit fogyasztva táplálkozni kezdenek. A növény bármely részén megtalálhatóak, napközben általában a gyökerek között rejtőznek. Ha veszélyt észlelnek, testüket oldalra fordítják, karikába hajtják, hogy kisebb méretűnek tűnjenek.

Fotó: HelloVidék
Fotó: HelloVidék

A hernyók rendkívül lassúak, csak annyit mozognak, míg az aktuálisan elfogyasztott levélről átmásznak egy másikra. A hernyók éjjel táplálkoznak, júliustól szeptember végéig tart a teljes kifejlődésük. Kifejlett állapotban igen nagyméretűek. A nedves, puha talajba 10-20 cm mélyre beásva magukat egy laza szövésű gubóban bábozódnak be.

Inváziós, de nem jelent gondot?

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság korábbi kiadványában írnak arról, hogy egy-egy terület faunája – így lepkefajegyüttese is – sosem tekinthető kőbe vésett, állandó, statikus állapotúnak, mindig is benne van a dinamikus változás lehetősége. Ugyanígy teljes mértékben kikutatni, föltárni is lehetetlen, hiszen a faunisták, kutatók aktivitása véges, a mintavételek sosem érhetik el a teljes feltárást, minden egyes faj legkisebb népességének feltárását, feltérképezését. Mindehhez jön még az egyes fajok „belső” tulajdonságainak, adaptációs képességének – akár hirtelen, ugrásszerű, vagy lassú – változása, új élőhelytípusok megjelenése, mások fokozatos eltűnése, visszaszorulása. Ezek együttes hatásaként folyamatosan tűnnek el fajok, szorulnak vissza, míg mások újonnan jelennek meg, időszakosan vagy tartósan megtelepszenek. A természetes folyamatokon túl (pl. a vándor fajok megfelelő körülmények közt fellépő, természetesnek tekinthető „inváziója”) az antropogén hatások következtében tapasztalható klímaváltozások hatásával és bizonyos – invázióra hajlamos – fajok kereskedelmi utakon történő, véletlen (vagy direkt) terjedésével is számolnunk kell manapság.

A Soproni-hegyvidéken viszonylag rendszertelenül figyelhetők meg vándorlepkék, természetesen például a folyófűszender (Agria convolvuli), gammabagoly (Autographa gamma), bogáncslepke (Vanessa cardui) és több, az országban gyakori, rendszeres vándorlepkén (pl. sárgafű-bagoly – Noctua fajok) kívül. Alkalmanként előfordul a sávos szender (Hyles livornica), ismertek régebbi adatai az oleander szendernek (Daphnis nerii), a halálfejes lepke (Acherontia atropos) pedig újabban szintén előkerült Sopron belvárosából.

Adventív és invaziós lepkefajokból a hegyvidéki klíma miatt viszonylag kevés faj telepedett meg, közülük legjellemzőbb az óriás termetű tölgy-selyemlepke (Antheraea yamamai), amely hegyvidéki kocsánytalan tölgyesekben és az Asztalfő hűvös bükköseiben egyaránt megtalálható. A Soproni Egyetem Botanikus Kertjéből mutatták ki hazánkra először a puszpáng-tűzmolyt (Cydalima perspectalis), amely Kínából importált puszpángcsemetékkel érkezhetett az európai kontinensre, óriási kertészeti károkat okozva már Magyarországon is, főként temetőkben, kertekben, parkokban.

A globális klímaváltozást követő természetes areaexpanzió néhány faj esetében igen látványos, és hatása a hegyvidéki területekre is kiterjedt. Közülük egyik legfeltűnőbb példa a gyapottokbagoly (Helicoverpa armigera), amely korábban csak ritka vándorlepkeként volt ismert, mára viszont helyenként tömeges fajjá vált. Kevésbé gyakori, ám hasonlóképpen országszerte megfigyelhető lett az ibolyásbarna vándorbagoly (Dysgonia algira).

(Kiemelt kép: HelloVidék)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

folyófűszender

szender

rovar

kártevő

lepke

nagykálló

szabolcs-szatmár-bereg megye