Berúgta a kaput az ősz: ne hagyd, hogy az első fagyok tönkretegyék a kerted, íme 6+1 életmentő tipp!

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Berúgta a kaput az ősz: ne hagyd, hogy az első fagyok tönkretegyék a kerted, íme 6+1 életmentő tipp!

Az első talajmenti fagyok megjelenése kritikus időszak lehet a kertünk számára, de néhány egyszerű, megelőző intézkedéssel sokat tehetsz növényeid megóvásáért. Nézzük is, mi az a 6+1 tipp, amit neked is érdemes lesz követni!


 

Betoppantak az első őszi fagyok, ma hajnalban Nógrádban volt, ahol -1,6 fokot is mértek. A met.hu friss előrejelzése szerint a következő napokban is csípős reggelekre számíthatunk, nem egy vidéken a talajmenti fagyok sem kizártak. Nem is kérdés: kertünk most különösen nagy figyelmet igényel! Ahogy a hőmérséklet csökken, úgy kezdenek a növények is felkészülni a téli fagyos hónapokra, és szép lassan nyugalomba vonulnak. Ne hagyd hát, hogy az őszi talajmenti fagyok tönkretegyék a kerted!Összegyűjtöttük hát a legfontosabb teendőket, hogy növényeinket megóvjuk az őszi zimankó ellen.

1. Mulcsozás: Védd a gyökereket!

A talaj megóvása az egyik legfontosabb lépés. Mulcsozással, vagyis a talaj felszínének beborításával megakadályozhatod, hogy a hideg mélyebbre hatoljon. Használhatsz szalmát, komposztot, faleveleket, vagy fenyőkérget, hogy szigeteld a növények gyökérzetét. Bővebben a HelloVidék itt írt róla!

2. Takarás falevelekkel vagy fátyolfóliával

A fagyérzékeny növényeket, például az egynyáriakat vagy a zöldségeket fátyolfóliával vagy kerti lepellel takard le. Ez a vékony, légáteresztő anyag melegen tartja a növényeket, miközben megakadályozza, hogy a hideg levegő közvetlenül érintse őket. Ahogyan az embereknek jól jön egy vastag pulcsi a hidegben, úgy a talajnak is szüksége van valamire, ami megvédi a hirtelen hőmérséklet-ingadozástól. Használhatunk szalmát, faforgácsot - fontos, hogy ez ne kezelt fából származzon - vagy éppen leveleket, a lényeg az, hogy megfelelő szigetelést biztosítson. De hogyan csináljuk?

Hagyjunk ki 2-5 centit a szár körül, hogy a talaj melege fel tudjon jutni. Másrészt egyes növényeket letakarhatjuk egy búrával is, amik segítenek melegen tartani a kisebb méretű növényeket. Meg is tudjuk őket vásárolni, ám sok dolgot találhatunk otthon is, amik szintén jól tudnak funkcionálni. Ilyen például egy virágcserép, egy vödör vagy egy műanyag kanna/nagyobb vizes palack. Ha ez megvan, nincs is más dolgunk, csak este fejjel lefelé rátenni a kis növényeinkre. Reggel viszont szedjük le, hogy hadd érje őket rendesen a napfény

– írta az Agrárszektor is.

Másrészt a nagyobb növénycsoportok védelme érdekében takarjuk le őket takarókkal, lepedőkkel vagy törölközőkkel. Mielőtt leterítenénk bármelyiket, tegyünk karókat a virágok közé, hogy amikor betakarjuk őket, akkor sátorszerű szerkezetet hozzunk létre. Arra figyeljünk, hogy ne tekerjük körbe velük a növényeket!

Takarófólia árak 2024-ben (online webshopokban):

  • Mezőgazdasági fólia 8,5 méter (Fekete típusú agro-fóliánkat takarás célra, míg átlátszó típusokat takaró és sátor építés céljára értékesítjük. Az átlátszó típusok UV álló tulajdonsággal rendelkeznek): 1520 – 2300 Ft
  • Nortene Wintertex fehér átteleltető növénytakaró 2x5 m (30g/m2: 1):1890 – 3260 Ft
  • Téli takarófólia fagy ellen 2X10 m: Ft 7900 – 8734 Ft/darab
  • Téli fagy elleni takarófólia, cipzárral, D250 cm, 3 m, bézs (Nature): 14590 Ft

3. Szobanövények és edényes növények bevitele

A fagyérzékeny szobanövényeket és az olyan edényes növényeket, mint a muskátli, leander vagy rozmaring, az első fagyos éjszakák előtt érdemes fedett, fagymentes helyre vinni. Ez lehet akár egy zárt veranda, garázs vagy a lakás egy világos része.

4. Öntözés: Csak óvatosan a vízzel!

Bár a növényeknek szükségük van vízre, a fagyok előtt nem szabad túlöntözni a talajt, mert a felesleges víz megfagyhat, ami károsíthatja a növények gyökereit. Ügyelj arra, hogy a talaj enyhén nedves legyen, de ne legyen vízzel telített.

5. Hagymás növények ültetése

Most van itt az ideje a tavaszi hagymások, mint a tulipán, nárcisz vagy jácint ültetésének. Ezek a növények jól bírják a hideget, és a téli pihenőidő után tavasszal virágba borulnak. A fagyérzékeny hagymásokat, mint a dáliák, azonban fel kell ásni és száraz, hűvös helyen tárolni a téli hónapokban.

Tulipánból 4-10 db, nárciszból 6-10 db, míg császárkoronából elég 3 db egy csoportba, hogy mutatós színfoltot kapjunk. Olyan évelők mellé ültessük őket, amelyek később virágoznak, vagy amelyek lombozatukat egész évben megtartják. Ültessük a tulipánt és a nárciszt árnyékliliom mellé, mert a virágzás után a sárguló szárakat éppen el fogják takarni az akkor kibújó árnyékliliom levelei.

Ilyen mélyre ültessük őket:

  • Sáfrányfélék 5-10 cm
  • Tulipánok 8-10 cm
  • Jácint 10-15 cm
  • Nárcisz 12-18 cm
  • Császárkorona 25-30 cm

6. Kerti eszközök és öntözőrendszer téliesítése

Ne feledkezz meg a kerti eszközök és az öntözőrendszer téliesítéséről sem! Az öntözőrendszert vízteleníteni kell, hogy a csövek ne repedjenek meg a fagy miatt. A kerti szerszámokat pedig tisztítsd meg, és tárold őket száraz helyen, hogy elkerüld a rozsdásodást.

6+1. Ne csak magadra, kerted állataira is gondolj!

Érdemes ilyenkor gondolni az itthon telelő madarakra is. Az etetőket már lehet megtölteni, hogy a kis repülő jószágok megszokják, hol találnak élelmet a hűvösebb napokon. A madáretető kihelyezése, vagy készítése jó program a madárbarátoknak és a gyerekeknek is egyaránt, azonban néhány fontos dologra mindenképp oda kell figyelnünk, ha segíteni szeretnénk a madaraknak. Hogy érdemes ezt ügyesen megoldani? Erről a Hellovidék korábban itt írt!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kertész

kertészkedés

fagy

fagykár

talajmenti fagy