Nincs elég szerelő hazánkban: egyre többen választják a gyorsszerviz-szolgáltatásokat

HelloVidék   
  Megosztom
Nincs elég szerelő hazánkban: egyre többen választják a gyorsszerviz-szolgáltatásokat

Víz-, villany-, fűtés- és zárszerelő, csak néhány azon szakmák közül, amelyekben a munkaerőhiány további súlyosbodására lehet számítani 2019-ben. Pedig az ő gyors beavatkozásuk nélkül az egész háztartás megbénulhat, vagy egész családok kerülhetnek napokra lehetetlen helyzetbe. A szerelőhiány problémáját a lakástulajdonosok is érzékelik, ezért igyekeznek szó szerint biztosítani a gyors segítséget: van olyan lakásbiztosító, ahol a szerződések több mint felénél kérik a 24 órán belüli hibaelhárítást garantáló kiegészítést.

Számos olyan krízishelyzet adódik a hétköznapokban, amikor sürgős szükség van szakemberre, például, ha a lakó kizárja magát a lakásából, ha csőtörés miatt ömlik a falból a víz, ha a dugulás miatt feltör a szennyvíz, vagy ha törött ablak miatt fűthetetlenné válik a lakás. A szolgáltatásokra vonatkozó igényeknek ugyanúgy van szezonalitása, mint a károknak: télen, a fűtésszezon kezdetével a hibás fűtésrendszerek miatt riasztják mindennap a szerelőket, viharos időben a tetőfedőkre sokszorozódik meg az igény a megrongálódott tetők miatt, derül ki a Groupama Biztosító közleményéből.

Egyre népszerűbbek a lakásbiztosításhoz kapcsolható, a halaszthatatlan javításokat rövid határidővel garantáló kiegészítések. A Groupama Biztosítónál például a gyorsszerviz-szolgáltatást már a szerződések 60 százalékához igénylik, és tapasztalatok szerint a biztosítottaktól éppen a fentebb említett, súlyos károkkal fenyegető krízishelyzetekben futnak be hívások. Mint azt a gyorsszerviz-szolgáltatást megvalósító Europ Assistance-nál elmondták, az egyik leggyakoribb a csőtörés vagy dugulás miatti riasztás, amikor kulcsfontosságú, mielőbb megérkezzen a segítség és a kiömlő víz ne okozzon további károkat az otthonokban. A magukat lakásukból kizáró tulajdonosoknak is azonnal van szükségük zárszerelőre, tőlük is gyakran érkeznek hívások. Számukra nagy könnyebbséget jelent, hogy birtokukban van egy 0-24 órában hívható telefonszám, amit ha tárcsáznak, egy adatbázis segítségével akár néhány órán belül is házhoz küldik a megfelelő szakembert, ha szükséges, 30 kilométeres távolságból is, méghozzá anélkül, hogy sürgősségi vagy távolsági felárral kellene számolniuk, amivel a szerelőt keresők gyakran szembesülnek.

A balesetek és üzemzavarok okozta károkat csak tetézi, hogy gyorsasági vagy távolsági felár nélkül is egyre drágábbak a szerelők. Mint az az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének jelentéséből is kiderül, a tavalyi szakmunkás bér változása 15–25 % között mozgott, a 2019. évre pedig további 15–17% közötti béremelkedésre számítanak a szakmában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

szerelő

szakember

munkaerőhiány