A legtöbb háziasszony elrontja: ezt a 7 konyhai dolgot soha nem szabad mosogatógépben mosni!

HelloVidék   
  Megosztom
A legtöbb háziasszony elrontja: ezt a 7 konyhai dolgot soha nem szabad mosogatógépben mosni!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mosogatógépben bármilyen konyhai eszközt, edényt bele lehet rakni, ez azonban nincs így. Összegyűjtöttük a legmeglepőbb konyhai dolgokat, amelyeket jobb, ha inkább kézzel mosogatsz el!

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy a konyhai felszereléseken kívül sok mindent moshatunk még a mosogatógépben. A mosogatógép ennek ellenére nem jolly joker, nem lehet csak úgy bármit mosni vele: most összeszedtük, melyek azok a konyhai dolgok, amiket soha se moss meg bennük!

Reszelők és sziták

Kétféle ember létezik: az egyik a sajtreszelőt, nokedliszaggatót és gyalut minden további nélkül a mosogatógépbe pakolja, a másik viszont óva int ettől. A második teszi jók: az apró lyukakba szorult élelmiszermaradékokkal nehezen veszi fel a harcot az automata mosogatás. De akkor mégis hogyan kellene ezeket takarítani? Végy egy régi fogkefét, azzal szépen le lehet súrolni ezeket az apró szennyezéseket.

Tapadásmentes edények

Bizony, egy csomó edényt, serpenyőt és wokot nem szabad a mosogatógépbe rakni. Amennyiben teflonbevonattal rendelkező edényeid vannak, azokat sajnos kénytelen leszel kézzel mosni, ugyanis a teflont nem úgy tervezték, hogy ellenálljon a hosszú, gépi mosogatás meleg és nedves körülményeinek. Ha nem szeretnéd, hogy tönkremenjen a kedvenc edényed és elveszítse a tapadásmentes tulajdonságait, akkor ne tisztítsd meg a mosogatógépben. Öröm az ürömben, hogy ezeket az edényeket nagyon könnyű elmosogatni, mert nem ragad rájuk semmi.

Réz edények és bögrék

A közelmúltban hatalmas reneszánszukat élik a réz edények, mivel ez egy rendkívül tartós alternatívája a tapadásmentes edényeknek. Ezeket a rézből készült konyhai eszközöket azonban nem szabad a mosogatógépben mosni, ugyanis a mosogatószerek a réz elszíneződését okozhatják, valamint foltok maradhatnak az edényeken. Furcsának hangzik, de a rézedények polírozásához a ketchupot érdemes kipróbálni: élettel tölti fel a régi, elszíneződött rézedényt!

Nyomtatott és kézzel festett üvegáru

Bár javultak a kereskedelmi nyomtatás technikái, ezeket a dolgokat még mindig nem szabad a mosogatógépben mosni, mivel könnyen eltávolíthatja mosószer és a vízpermet a festéket. A kézzel festett üvegeket akkor sem szabad a mosogatógépben mosni, ha hővel égették rá a mintát!

Papírcímkével rendelkező befőttes üvegek

A befőttes üvegeket lehet a mosogatógépben mosni, azonban ha azon papírcímke van, akkor inkább kézzel mosd ki őket, vagy távolítsd el róluk a címkét! A papír és ragasztó a mosogatógépben ugyanis leválhat, ami eltömítheti a mosogatógép szűrőjét és a lefolyót.

Konyhai kések

Amelyik késedet a mosogatógépben mosod, az nem lesz a legélesebb kés a fiókban. Az élek életlenek lesznek, a fa markolat meglazulhat és felhasadhat, úgyhogy jobban teszed, ha kézzel mosod el ezeket a darabokat. Végezetül, a konyhai kések kipakolása balesetekkel is járhat, ez különösen igaz akkor, ha gyerekek is segítenek a házimunkában.

Fakanalak, fatálak és vágódeszkák

A mosogatószerek eltávolíthatják azokat a természetes olajokat, amelyek megakadályozzák ezeknek a fa eszközöknek a kiszáradását, ezáltal elrepedhetnek. A fából készült konyhai eszközöket gyorsan kell elmosni enyhe mosószeres vízzel. Ne áztasd, mert akkor a fa megduzzad és eltorzul!

Via TipHero, The Spruce

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

háztartás

konyha

edény

mosogatás

mosogatógép

konyhai eszközök