Kiderültek az első felvételi eredmények: így alakultak a középiskolák pontszámai

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderültek az első felvételi eredmények: így alakultak a középiskolák pontszámai

A központi középiskolai felvételi vizsga országos eredményeire ugyan még várni kell, de több középiskola már közzétette az átlageredményeit - írja az eduline.hu.

A központi felvételi vizsgát január 18-án írták meg a 9. évfolyamra, a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Az írásbeli felvételin magyar nyelvből és matematikából kellett egy-egy tesztet kitölteniük. Tantárgyként 50-50 pontot, összesen 100-at lehetett szerezni. Az írásbeli eredményekről február 6-ig értesítik a diákokat a középiskolák.

Annak ellenére, hogy az országos átlagokra még várni kell, néhány középiskola már nyilvánosságra hozta az eredményeket. A lap eddigi információi szerint Budapesten a legjobb átlageredmény az I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnáziumban született, ahol idén 186 tanuló írta meg a felvételi tesztet. A diákoknak magyar nyelvből átlagosan 30,94 pontot, míg matematikából 25,16 pontot sikerült elérniük. Az összesített átlag 56,1 pont.

A fővárosi intézmények közül még az Alternatív Közgazdasági Gimnázium szerepel a listán, ahol 259 hatodikos és 418 nyolcadikos írta meg központi felvételit. A hatodikos vizsgázók magyarból átlagosan 29,8 pontot, míg matematikából 21,0 pontot szereztek. A nyolcadikosoknál az átlageredmény magyarból 32,0 pont, matekból pedig 30,2 pont.

Kiemelkedően teljesítettek a vidéki iskolák is:

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban a hatodikos vizsgázók magyarból átlagosan 33,41 pontot, míg matematikából 26,74 pontot szereztek. A nyolcadikosoknál az átlageredmény magyarból 35,98 pont, matematikából pedig 33,35 pont lett.

Győrben, a Révai Miklós Gimnáziumban 150 hatodikos és 115 nyolcadikos írta meg a felvételit. A hatodikosok átlagpontszáma magyar nyelvből 30, matematikából pedig 22 lett. A nyolcadikosoknak pedig magyarból 35 pont, matematikából 34 pont.

A veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban magyar nyelvből 32,66 pont, matematikából 28,73 pont az átlag.

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában a hatodikos tanulók átlagosan 29,1 pontot értek el magyarból, és matematikából 21,9 pontot szereztek. A nyolcadikosok átlageredménye magyarból 30,5 pont, matematikából 26,1 pont.

Sopronban, a Széchenyi István Gimnáziumban a hatodikos diákok magyarból átlagosan 26,5 pontot értek el, a matematika átlaga pedig 18,07 pont lett. A nyolcadikosok átlageredménye magyarból 29,11 pont, míg matematikából 23,04 pont.

A felvételiző nyolcadikos általános iskolások tavaly országos szinten 100 pontból 49,5 pontos átlageredményt értek el: magyarból az 50 pontból átlagosan 29,9 pontot, míg matematikából 19,5 pontot. A hatodikosok matematikából átlagosan 25, magyar nyelvből 30 pontot gyűjtöttek. Az összesített átlag 55 pont volt. A nyolcosztályos gimnáziumba készülők átlagosan 55,4 pontot szereztek: magyarból 31,3 pontot, a matematika feladatsorhoz kapcsolódóan pedig 24 pontot sikerült szerezniük.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

felvételi

középiskola

lista

eredmények