Nehéz helyzetben a soproni borászok: a magas pinceadó miatt is főhet a fejük

HelloVidék   
  Megosztom
Nehéz helyzetben a soproni borászok: a magas pinceadó miatt is főhet a fejük

A bortermelők a nyereségükhöz képest túl sok ingatlanadót fizetnek, mivel rendkívül nagy a helyigényük. Az adófajtát az önkormányzat idén megint megemelte, most 1100 forint négyzetméterenként, derül ki a Népszava cikkéből.

A megemelt építményadóval küszködnek a soproni történelmi borvidék szőlőtermelői, emellett az eladatlan készletek is gondot jelentenek nekik. Az eredetvédett területen a gazdák a pincéjüket nem a hegyoldalra, hanem a városban, a házuk alá építették, a bevezett építményadó miatt azonban egyre többet kell fizetniük, mostanra már a szervezett tiltakozást tervezik, derül ki a Népszava cikkéből.

Farkas Lajos, a Sopron Fertőmenti Hegyközség elnöke azt nyilatkozta:

A bortermelők a nyereségükhöz képest túl sok ingatlanadót fizetnek, mivel rendkívül nagy a helyigényük. Az adófajtát az önkormányzat idén megint megemelte, most 1100 forint négyzetméterenként.

A helyi szőlészek és borászok az elmúlt évben a szőlő kilóját 50-60 forintért, az önköltség feléért tudták csak eladni, ezenkívül váratlanul érte őket a csökkenő borfogyasztás is. A termelési költség felfelé ível, közben jelentős készletük halmozódott fel. A szőlőkivágások száma is emelkedett, csak az elmúlt évben 15 hektárnál nagyobb terület veszett el. Az egykor kiemelkedő jelentőségű szőlőtermő területen, a Virágvölgyben manapság traktorok helyett egyre több a családi ház. Mára a külterületi ingatlanoknak körülbelül az egyharmadát belterületbe vonták.

Az osztrák termelők mindezzel párhuzamosan rengeteget fejlődtek: Ausztriában ma már nem sopronit, hanem saját bort isznak, Pozsonyban utoljára a múlt század első felében volt piaca a soproni bornak. A jelentős hazai felvevőhelyek, Budapest és a többi nagyváros messze van, a szállítási költségek igen magasak. Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának új elnöke úgy véli,

A hegyközség azt szeretné elérni, hogy a borászok ingatlanadóját arányosan, de legalább a felére csökkentsék. Ezen kívül a borvidék menedzselésében is aktívabb részvételre kérik a városvezetést.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sopron

borvidék

pince

pinceadó