Drasztikus eredmények a savanyúságok vizsgálatán: mutatjuk a részleteket

HelloVidék   
  Megosztom
Drasztikus eredmények a savanyúságok vizsgálatán: mutatjuk a részleteket

Ezúttal csemegeuborkákat tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta programja, ám úgy fogalmaztak, hogy az eredmények is elég savanyúak lettek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja ezúttal 32 csemegeuborkát tesztelt. Mondhatni savanyúak az eredmények, hisz 21 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani. Megnyugtató azonban, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból minden rendben volt a termékekkel.

A hatályos szabályozás szerint a csemegeuborkában lévő nyers uborkák mérete 3-6 cm-től egészen 12-14 cm-ig terjedhet. A Szupermenta csemegeuborka tesztjébe végül 29 „6-9 cm-es” és 3 „5-8 cm-es” termék került be, így összesen 29 márka, 32 savanyúsága képviseltette magát. A Nébih laboratóriumaiban többek között élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból vizsgálták a termékeket a szakemberek, köztük ellenőrizték az adalékanyagok jelenlétét is.

Élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató, hogy a vizsgálatok egy termék esetében sem mutattak ki határértéket meghaladó növényvédőszer-maradékot, sőt a mustármag allergénvizsgálat során is mindent rendben találtak a szakemberek.

Utóbbi esetben a problémát az jelentette, hogy a csemegeuborkák előállításánál egyáltalán nem lehet tartósítószert használni. A külső megjelenéssel is akadt probléma, 1 termék a rajta feltüntetett 6-9 cm-es uborkaméretet meghaladó, azaz 9 cm-nél nagyobb uborkákat is tartalmazott a megengedettnél nagyobb (több mint 20%-os) mennyiségben.

Az előírások értelmében a d-kámfor aromaanyag a savanyúságok készítéséhez nem használható. Ezzel szemben a tesztelt termékek közül 11 csemegeuborkánál d-kámfort is tartalmazó „csemegeuborka aromát” használtak fel. A legtöbb „csemegeuborka aromát” ugyanaz az aromagyártó szállította be az érintett feldolgozókhoz. A megtévesztő és hiányos termékspecifikációt készítő aromagyártó céggel szemben hatósági eljárást indítottak a szakemberek és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki.

A több esetben előforduló kisebb jelölési hibák miatt (mint például a tápérték- és energiatartalom nem megfelelő jelölése) az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek. Több termék jelölésén természetes jelzővel szerepelt a felhasznált aroma, holott a „természetes” jelzőt nem lehetett volna használni a csemegeuborka összetevőinek jelölésénél.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A dobogó legfelső fokára a Szatmár aranya Kicsi csemegeuborka 6-9 cm állhatott, második helyen az Aro Csemegeuborka 6-9 cm végzett, míg a harmadik helyet az Auchan Csemegeuborka 6-9 cm érdemelte ki.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

uborka

savanyúság

teszt

nébih