Az esőzések után újabb veszedelem? Ezt tehetjük, ha otthonunkat fenyegeti a baj

HelloVidék   
  Megosztom
Az esőzések után újabb veszedelem? Ezt tehetjük, ha otthonunkat fenyegeti a baj

Június óta brutális viharok tomboltak az ország különböző pontjain, amik akár milliárdos károkat hagytak maguk mögött. Az esőzéseket gyakran árvíz követi. Nincs sok rémisztőbb dolog, mint amikor otthonunk veszélybe kerül. Mit tegyünk, ha elárasztja a víz a házat? Mi lesz a cuccainkkal? Hogyan hárítsuk el a bajt? A HelloVidék ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Június eleje óta a hatalmas, tomboló viharok, esőzések és az őrületes hőség megállás nélkül váltakoznak. Nem volt könnyű időszak ez a hobbi kertészettel, mezőgazdasággal foglalkozó embereknek, de a szélsőséges nyári időjárás a hétköznapi életet sem könnyítette meg. Az elmúlt közel két hónapban folyamatosan beszámoltunk mi is a viharok pusztításairól. Az intenzív esőzések gyakran milliárdos károkat maguk mögött hagyva szelték át az országot, ezzel jelentősen nehezítve a mindennapokat.

Júniusban az egész országban tombolt a vihar, csak Budapesten mintegy 350 helyre riasztották a tűzoltókat. Szintén az esőzések miatt riasztották több esetben a katasztrófavédelem munkatársait Fejér megyében Bicske és a Váli-völgy térségébe, Komárom-Esztergom megyében Tatabánya, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig Szolnok környékére. A fakidőléseken és az épületkárokon kívül azonban a júniusi viharos időszak tragédiával végződött: Tótvázsonyban egy nőt mintegy hetven méteren át sodort magával a villámárvíz, nem tudták megmenteni az életét.

A júniusi események után azonban a szeszélyes időjárás csak rövid időre csillapodott. Júliusban szintén írtunk róla, amikor 63 embert kellett kitelepíteni Somogy megyében a heves esőzések miatt. Augusztusban sem kíméltek minket a viharok: az országban ismét számos helyen okozott brutális károkat a vihar. Bács-Kiskun megyében több mint százötven esetben kellett beavatkozniuk az átvonuló vihar okozta károk miatt a tűzoltóknak.

Néhány napja érkezett a hír, hogy a viharokkal összefüggésben több hazai folyó vízszintje emelkedett meg, ezért néhány városban már első, majd másodfokú riasztást rendeltek el az árvízhez kapcsolódóan. Sajnos, gyakran követi a nagy nyári esőzéseket árvíz. A folyókkal tarkított városokban rengeteg otthon kerülhet így veszélybe. Sok esetben azonban árvíz sem kell, ahhoz hogy a pincét, alagsori, földszinti részeket víz öntse el. Egy pince könnyedén beázhat egy nagyobb esőzést követően.

Az egyik legnagyobb krízis, amikor otthonunkba betör a víz és egyszerre akarjuk felderíteni az okokat és megoldani a problémát. Honnan jön a víz? Hogyan tüntessük el? Mekkora a kár? Mi lesz a cuccaimmal? Rengeteg a megválaszolatlan kérdés. A HelloVidék most a Country Living gyűjtését is figyelembe véve, néhány tippel igyekszik segíteni a kétségbeesett ingatlantulajdonosoknak.

Első lépés: mekkora a kár?

Július végén írtunk róla, hogy félmilliárd forintot meghaladó kárt okozhattak a hétvégi viharok, intenzív esőzések és a biztosítók további kárbejelentésekre számítanak. A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közlése szerint a júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítókat. A tapasztalatok alapján általában a károk felét jelentik be 2-3 napon, a többit körülbelül egy héten belül.

A Generali Biztosító szerint eddig csaknem 1600 káresetet jelentettek be a társasághoz több mint 264 millió forint értékben. A Groupama Biztosítóhoz eddig csaknem 800 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett. Az Aegon Biztosító ügyfélszolgálatára csaknem 500 kárbejelentés érkezett július végéig, a teljes kárösszeg megközelíti a 85 millió forintot.

A károk átlagos becsült értéke 100 ezer forint, de vannak kiugróan magas, milliós nagyságrendű kárbejelentések is.

Érdemes tehát az árvíz és a viharok okozta károkat minél hamarabb bejelenteni a gyorsabb átfutás érdekében. Természetesen a súlyos károk elhárítását, fertőtlenítés illetve a további károk megelőzését el lehet kezdeni a kárszakértő megérkezése előtt, de a károsodott tárgyakat meg kell őrizni és bejelentéskor jó, ha megkérdezzük, hogy készítsünk-e fotót.

Következő lépés: hogyan hozzuk helyre a bajt?

A legfontosabb, hogy kiszárítsuk a helyiséget, a falakat és a bútorokat. Ehhez első lépésként el kell tüntetnünk a vizet szükség szerint szivattyúval vagy felmosóval és vödörrel. A folyamatot gyorsíthatjuk a folyamatos szellőztetés mellett hősugárzóval vagy különböző párátlanításra tervezett berendezésekkel. Adjunk néhány napos száradási időt a pincének, alagsornak.

A kartonoknak, szőnyegeknek is hagyjunk körülbelül 48 órát, hogy kiszáradjanak. Ha ezután még nedves vagy nyirkos, akkor valószínűleg a legjobb, ha eldobjuk őket, hogy elkerüljük a penészesedést. Ezek különösen érzékenyek a baktériumok szaporodására és az asztmát, allergiát okozó gombatelpek akár három nap alatt kialakulhatnak.

Végül tisztítsuk meg a padlót és a falakat, hogy eltávolítsa az esetleges szennyeződéseket, amelyeket az árvíz okozott. Ha megsérült a gipszkarton vagy a szigetelés, hívjunk szakembert, hogy segítsen friss anyagokkal cserélni annak érdekében, hogy megakadályozhassuk a penész elterjedését.

Utolsó lépés: hogyan előzzük meg a problémát?

Annak érdekében, hogy a pincét a jövőben könnyedén eláraszthassa a víz, érdemes megvizsgálni a vízszigetelését. A legjobb ha a ház körül kezdjük a munkát és megvizsgáljuk a kert tereprendezését, pontosabban azt, hogy merre lejt az udvar valamint a növények elhelyezkedését. Ha szükséges érdemes néhány változtatást bevetni, hogy később nagyobb biztonságban lehessen a ház alsó szintje.

Ha szívesen barkácsolunk belevághatunk egy nagyobb projektbe is és befesthetjük a pince falait és padlóját egy vízálló bevonattal. Ezek a festékek a kisebb nedvesség ellen védhetnek. Ha megrongálódott a fal, akkor drasztikusabb beavatkozásokra lesz szükségünk. Először távolítsuk el a régi bevontatot, tísztítsuk meg a falat, kaparjuk ki a fugákat is, majd hagyjuk kiszáradni a felületet.

Ezt követően vigyük fel az alapozót kefeecsettel. A várakozási idő leteltével felkenhetjük a következő réteget, vagyis a szigetelőiszapot az előkezelt falra. Fontos, hogy csak olyan szigetelőanyagokat használjunk, amelyek komponensei egymáshoz vannak illesztve és együtt használhatók! Alternatívaként léteznek folyékony szigetelőanyagok is, amelyek egyszerűen a falra permetezhetők.

Ezután jöhet a glettelés, amit már legtöbben ismernek, hiszen így lesz egyenletes a fal felülete. A száradási idő elteltével javítóvakolattal tökéletesíthetjük a munkánkat, majd következhet a vakolat szakaszosan felhorda két rétegben, kb. 25 milliméter összvastagságban. Végül pedig simítsuk el a vakolatot.

Ha kétségeink vannak vagy nem szívesen vágunk bele nagy barkács projektekbe akkor a legjobb, ha szakembert hívunk. Kérjünk árajánlatot néhány embertől, hogy összehasonlíthassuk az árakat és a munkaterveket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pince

otthon

vihar

viharkár

esőzés

beázás