Veszélyes időszak következik: a szakértők szerint, így kerülhetjük el a bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes időszak következik: a szakértők szerint, így kerülhetjük el a bajt

A szüret kezdetével sokan nem számolnak a mustgázzal telített pincék veszélyeivel, ami gyakran súlyos mérgezést okozhat. A katasztrófavédelem elárulta, mire kell figyelnünk, hogy elkerüljük a bajt.

A szüret kezdetével, a mustgázzal telített pincék veszélyeire hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Tavaly Mohácson követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, és több helyen, például Pakson is csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a gázmérgezést szenvedett emberekre. Hangsúlyozták: számos hasonló esetben riasztották már a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek.

Az oxigénszint megállapítására alkalmazható a közismert gyertyás módszer is. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincében tartózkodni. Mint írták, egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de nehezebb a levegőnél, így egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt.

Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet, végül az eszméletvesztés és a fulladás. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

must

gáz

veszély

szüret

pince