Durva baleset a vidéki gyárban: gázömlés történt, többen megsérültek és rosszul lettek

HelloVidék   
  Megosztom
Durva baleset a vidéki gyárban: gázömlés történt, többen megsérültek és rosszul lettek

Egy 6 köbméteres tartályban mintegy 4500 liternyi hypóhoz 400 liter salétromsav került, a két anyag kémiai reakciója folytán pedig klórgáz szabadult fel, amitől több ott dolgozó rosszul lett, nyilatkozta a polgármester.

Eddig tisztázatlan okból nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a dunaföldvári bioetanol gyár üzemi területéről, értesült a dunaujvaros.com. Minderről a helyi polgármesteri hivatal is posztolt:

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a ma reggeli órákban a Pannonia Bio Zrt. területén ipari baleset...

Közzétette: Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal2020. október 9., péntek

A Pannonia Bio hivatalos weboldala szerint szerint a baleset helyszíne, vagyis a dunaföldvári biofinomító gyár Kelet-Közép-Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, ami élen jár az új biomassza alapú technológiák fejlesztésében is. A termelés 2012-ben indult útjára a bioetanollal. Az üzem a kezdetek óta közel háromszorosára emelte termelőkapacitását, új termékekkel is bővítette kínálatát. Napjainkban élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolaj alapú termékek alternatívájaként. A biofinomító egyben Európa legnagyobb egy telephelyen található etanolgyártó üzeme is, amely a hatékonyságot illetően a világ élmezőnyéhez tartozik.

A lapnak több forrás is egybehangzóan azt állította, több súlyos és még több könnyű sérültje van a balesetnek.

A Telex megkeresésére Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere azt mondta, hogy

„Lakosságvédelmi intézkedéseket az önkormányzatnak nem kellett bevezetnie, a mentőegységek a helyszínre vonultak, a katasztrófavédelem is dolgozik, két mérőkocsival a légszennyezettséget is mérik"
– tette hozzá. A városban élőkre a polgármester tájékoztatása szerint nem veszélyes a felszabadult klórgáz, csak a közvetlen ott tartózkodókat érintette a rosszullét. A polgármester legutolsó információi szerint 15-en sérültek meg, de ez a szám azóta változhatott is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gáz

dunaföldvár

bioetanol

gyár

üzem

baleset