Koronavírus: itt vannak a számok, ennyien betegedtek meg a felsőoktatásban és a szakképzésben

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Koronavírus: itt vannak a számok, ennyien betegedtek meg a felsőoktatásban és a szakképzésben

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese többek között arról is nyilatkozott, hány szakképző intézményben, egyetemen és főiskolán jelent meg a koronavírus.

A tanévkezdés óta 165 szakképző intézményben és 52 egyetemen, illetve főiskolán jelent meg a koronavírus, a két ágazatban eddig összesen 1430 esetben mutatott pozitív eredményt a PCR-teszt, írja a Magyar Nemzet. A gyakorlati oktatás elsősorban az egészségügyi, illetve a turisztikai képzések esetén jelent nagy kihívást a járvány miatt, de összessé­gében hatékony a védekezés. Igaz, előfordulnak olyan esetek, hogy a céges munkakörnyezet helyett iskolán belül kell megoldani a gyakorlatozást – ezt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese nyilatkozta a lapnak. Azt is mondta, hogy nyolcmilliárd forint jut a frissen bevezetett ösztöndíjrendszerre, és szükség esetén tovább is bővíti a keretet a kormány. Beszélt továbbá az iskolaőrségről is, és elárulta, milyen esetben volt szükség testi kényszerre.

Arra a kérdésre, hogy az ITM-hez tartozó szakképző, illetve felsőoktatási intézményekben hány helyen jelent meg a koronavírus-fertőzés, Schanda Tamás elmondta: a szakképzési centrumokhoz tartozó intézményekben mindössze 0,14 százalék a betegséggel érintettek aránya a legfrissebb adatok szerint. Ez 271 tanulót és 96 oktatót jelent.

Ami a felsőoktatást illeti, összesen 1063 olyan esetről tudunk, amelyben pozitív lett a PCR-teszt. 331 oktató és 732 hallgató betegedett meg. 165 szakképző intézményben és 52 egyetemen, illetve főiskolán jelent meg a vírus. Ezért is fontos, hogy mindenki betartsa a szabályokat: viseljen maszkot, tartsa a megfelelő távolságot másoktól, ügyeljen a gyakori kézmosásra és fertőtlenítésre, és ha a koronavírus tüneteit érzékeli magán, semmiképpen ne menjen közösségbe

- hívta fel a figyelmet. Az ösztöndíjakkal kapcsolatban kitért arra, hogy az új ösztöndíjrendszert felmenő rendszerben vezetik be, vagyis a szakmai tanulmányaikat 2020. szeptember 1-jén megkezdettek kapják először az új juttatásokat. A felsőbb évfolyamosok a korábbi rendszer ösztöndíját kapják, kaphatják, ha teljesítik annak feltételeit. Összesen nyolcmilliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, de ha szükséges, bővítik is a keretet.

Az is kiderült, hogy

"Alapvetően bűnmegelőzési célú figyelemfelhívások voltak ezek a beavatkozások, csupán kétszer kellett testi kényszert is alkalmazni. Ebből az egyik esetben egy idegen, zavart nő fenyegette a diákokat, és az iskolaőr helytállásának köszönhetően nem történt nagyobb baj. A visszajelzések jók: a diákok, a tanárok és az iskolaőrök is elégedettek a rendszerrel", nyilatkozta a miniszterhelyettes.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

felsőoktatás

koronavírus

koronavírus-járvány

ösztöndíj

iskolaőrség