Csillapodnak a borsodi folyók? Kiderült, mikorra vonulhat el az árhullám

MTI   
  Megosztom
Csillapodnak a borsodi folyók? Kiderült, mikorra vonulhat el az árhullám

A reggeli adatok alapján a Sajó árhulláma elérte a befogadó Tiszát; a folyó a teljes magyarországi szakaszon apad. Várhatóan hamarosan levonul az árhullám az észak-mahyarországo folyókon.

Levonul az árhullám az észak-magyarországi folyókon, és a következő időszakban csapadékmentes időre lehet számítani. A reggeli adatok alapján a Sajó árhulláma elérte a befogadó Tiszát; a folyó a teljes magyarországi szakaszon apad.

Sajópüspökinél és Felsőzsolcánál az elsőfokú, Sajószentpéternél még a másodfokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek. Mint írják, Sajópüspökinél és Felsőzsolcánál várhatóan szerdán csökken a vízszint az elsőfokú szint alá, Sajószentpéternél pedig csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a Hernádon is folytatódik az apadás, melynek ütemét a szlovákiai Ruzsin-tározó szakaszosan csökkenő vízeresztése befolyásolja. Hidasnémetinél már hétfő reggel óta az elsőfokú készültségi szint alatti vízállást mérnek, de Gesztelynél csak kedd reggelre csökkent a vízszint a harmadfokú védekezési szint alá. A ruzsini vízeresztéstől függően péntektől már csak az elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell fenntartani a szakaszon.

A szakemberek szerint mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás az alsó szakaszon is várhatóan ütemesen megy végbe. A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, ami már Szendrőnél is felgyorsult.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el, mert a lassú apadás közben a védművek állapotát, az esetleges szivárgásokat folyamatosan ellenőrizniük kell. A védekezésben még mindig csaknem 200 vízügyes szakember dolgozik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

árvíz

borsod

észak-magyarország

folyó