Életveszély a magyar otthonokban: a legtöbb magyar nem is tudja, mekkora a baj

HelloVidék   
  Megosztom
Életveszély a magyar otthonokban: a legtöbb magyar nem is tudja, mekkora a baj

Sajnos nemcsak csúnya látvány, de az egészségre is károsan hathat egy-egy kiterjedt penészfolt azzal, hogy légúti problémákat, megbetegedéseket okoz, sőt, súlyos esetekben akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. Elmondjuk, hogyan előzd meg!

Az igazán hideg idő beállta előtt nagyon fontos, hogy elvégezzük a megfelelő téliesítő munkálatokat nem csak a kertben, de az otthonunkban is. Nem árt azonban, ha ezt odafigyeléssel és átgondoltan tesszük, máskülönben a penésznövekedésnek kedvezünk. Az ablakok környékén vagy a tetőtérben gyakran tapasztalhatunk páralecsapódást, ami igazi melegágya a penészképződésnek.

A penész a legtisztább fürdőszobákban, a legrendezettebb pincékben is feltűnhet, nem kerüli el a tetőteret sem – a lakásnak azon részeit támadja meg, ahol a víz, pára felhalmozódhat és nagy a levegő nedvességtartalma.

Hoztunk most néhány példát a Family Handyman cikke alapján, amikből kiderül, hogyan ismerhetjük fel idejében a problémát, mielőtt bosszúságot okoznának a falakon, plafonokon terjeszkedő foltok.

Ne zárjunk el mindent

Az összes levegőforrás teljes kizárása gyakori hiba, sokan elkövetik, amikor megpróbálják otthonukat felkészíteni a télre. Nos, a rések, lyukak kiiktatása valóban elengedhetetlen a meleg benntartásához, a hermetikus lezárásnak azonban meglehet a böjtje. Az összes szellőzőnyílás lezárása különösen a nem használt helyiségekben nagy hiba. Az állott levegő, a pangás lecsapódást eredményezhet az ablakok, ajtók és más kemény felületek környékén, idővel pedig kialakul a penész is, ami komoly károkat okozhat. Javasolt naponta néhány alkalommal kinyitni az ajtókat, ablakokat, hogy bejuthasson a friss levegő, ez segíthet a páralecsapódás megelőzésében.

Rossz szigetelés

A minőségi szigetelés az egyik legjobb védekezési mechanizmus az otthoni penészképződés megakadályozásában, a rossz megoldások viszont épp az ellenkező hatást válthatják ki. Az apró rések lehetőséget adnak arra, hogy a meleg, nedves levegő hűvösebb felületekkel érintkezzen és így kedvezzen a penész kialakulásnak. A tetőtér szigetelése ugyancsak emiatt nagyon fontos.

Ne tartsuk a lakásban a tűzifát

Ha a télire való tűzifát az otthonunkban tároljuk, olyan hibát követünk el, amivel nem csak a penészedést vonzhatjuk be. Az olyan területeken, mint az alagsor vagy a garázs, jellemző a hőmérséklet és a páratartalom ingadozása, amitől sajnos a fa is bepenészedhet, a penész pedig átterjedhet a falra vagy más, a közelben lévő felületekre. Ha a fa nem teljesen száraz (márpedig egy bizonyos nedvességtartalom mindenképp van benne akkor is, ha annak tűnik), a belső terekben fogja növelni a páratartalmat. Az így keletkezett pára lecsapódhat a felületeken, ez pedig melegágya a spóráknak. Ha mindez nem lenne elég, olyan kártevők is megjelenhetnek a tűzifa révén a házban, amik további kellemetlenséget okoznak. Sokkal jobban tesszük tehát, ha fánkat nyitott fészerben tartjuk valahol a ház közelében.

Három teendő, amiről ne feledkezzünk meg

  • Ha van ruhaszárító gépünk, alaposan tisztítsuk meg a szellőzőnyílását! Ha ez eltömődik, a nedvesség felhalmozódik, és tökéletes terep lesz a penész növekedéséhez.
  • Ha a fürdőszobai elszívó ventilátora nem működik, cseréljük ki egy olyanra, ami eltávolítja a nedvességet! Ha víz- vagy penészfoltok vannak körülötte, egy jobb szigeteléssel orvosolhatjuk legeredményesebben a gondot.
  • Szigeteljük a külső falakon futó vízvezeték-csöveket! Ha megvárjuk, hogy a hőmérséklet fagypont alá süllyedjen, azzal csak azt érjük el, hogy a csövek megrepednek, ez pedig jelentős vízkárokhoz vezethet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

penész

szigetelés

téliesítés

pára