Téli depresszió, koronastressz: vajon a kutyák vagy a macskák enyhítik jobban a szorongást?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Téli depresszió, koronastressz: vajon a kutyák vagy a macskák enyhítik jobban a szorongást?

Kérdés az is, hogy a bezártság, a magány, az unalom vagy a home office elég indok lehet-e ahhoz, hogy valaki állatot tartson? Mert a járványhelyzet mentálisan is megviselheti az embereket, de a megváltozott élethelyzetünk a háziállatainkban is okozhat szorongást.

A COVID-19 világjárvány második hullámában újfent sokan home office-ba kényszerülnek. A kutatások is azt mutatják, hogy a kijárási korlátozások, az élő emberi kapcsolatok minimalizálása, az elszigeteltség gyakorta pszichés stresszel, a magányosság érzésének állandósulásával járhat. A megváltozott élethelyzet szorongást okozhat – ami a mentális egészségi állapot általános romlását is eredményezheti.

Ezért is sokakban felmerülhet, hogy talán egy háziállat segíthet enyhíteni ezeket a problémákat. A kutyák vagy a macskák jobbak a mentális egészség szempontjából? Másrészt háziállataink hogyan viselik a mi megváltozott élethelyzetünket? Erről beszlgetett a HelloVidék Pintér Attilával, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezőjével.

Az állatvédő szakember szerint nem is az számít, hogy kutyával vagy macskával élünk együtt, sokkal inkább az, hogy milyen az állat személyisége. A kutyák és a macskák között is akadnak zárkózottabb, magányos típusúak, míg mások szociálisak és társaságkedvelőek. Nyilván a kutyák természetünknél fogva sokkal emberfüggőbbek, jobban szeretik, ha állandóan velük van a gazdi, számukra ez plusz örömforrást jelent – közölte Pintér Attila.

Akkor szokott gond lenni, ha a kutya vagy a macska tényleg magának való. Ez a normál életritmusban, amikor eljártunk dolgozni, általában nem is tűnik fel annyira. Akkor jelentkezik a probléma, amikor mi home office-ba kényszerülünk, emiatt felborul az állat napirendje. Állandóan a lakásban tartózkodik az egész család, a gyerekek órákra elfoglalják a kedvenc fotelét vagy kanapéját, nincs egy sarok, ahová elvonulhatna, mindig mindenhol zaj van

– tette hozzá.

Ilyenkor feszült lehet az állat, és emiatt szobatisztasági problémák, szokatlan agresszió is jelentkezhet. Ezekre a tünetekre mind-mind érdemes odafigyelni. A szakember kiemelte még, hogy a legtöbb állat (főként a kutyák) azonban tényleg örülnek annak, ha a gazdi home officeba kényszerül, hiszen falkaállatok, örömet okoz nekik a falkatársakkal együtt töltött idő.

A járvány alatt sokkal több állatot fogadnak örökbe

Sokan gondolták úgy, hogyha járványhelyzet miatt úgyis otthon vannak, hadd jöjjön egy négylábú az unalom ellen, vagy visznek a gyerekeknek egy kutyát, és addig sem kell velük foglalkozni. A járványhelyzetnek azonban egyszer vége lesz, és ha már nem leszünk home office-ban, akkor is meg kell oldani az állat elhelyezését, biztosítani kell a komfortos életteret.

Pintér Attila a hazai menhelyekről azt a visszajelzést kapja, hogy amióta tart a pandémiás időszak, sokkal több állatot fogadnak örökbe. Persze kérdés az, hogy a bezártság, a magány, az unalom vagy a home office elég indok lehet-e ahhoz, hogy valaki állatot tartson.

A szakember szerint megfigyelhető az is, hogy egyre többen a nyolc órás kijárási korlátozás miatt akarnak például kutyát tartani. A menhelyeken azonban igyekeznek elkerülni az ilyen, hirtelen felindulásból fakadó örökbeadást és annak következményeit, vagyis azt, hogy a kutya visszakerüljön, mihelyst vége a járványidőszaknak.

A karantén mentálisan is megviselheti az embereket, de mi okozhat szorongást a háziállatokban?

Alapvetően nehezen viselnek minden változást, még ha jó, akkor is. A megszokottól való eltérés önmagában is okozhat számukra stresszt – érdemes erre odafigyelni. Pintér Attila hallott olyan macskáról, aki a karantén idején teljesen kifordult magából, és agresszív lett. Ilyenkor azt tanácsolja, először meg kell vizsgálni, hogy mi minden változott meg az állat körül, aztán próbálni helyreállítani a rendet. Mindig legyen privát tere az állatnak, ha a gyerekek is otthon vannak, ne hagyjuk, hogy állandóan húzzák-vonják őket!

Hagyni kell – főként a macskánál – hogy maga kezdeményezzen!

Az állatok számára a legfontosabb, hogy találjuk ki a napi rutint, amihez ragaszkodhatnak: ugyanakkor vigyük le őket sétálni, ugyanabban az időben kapjon enni! Ez az állandóság, amihez tudja magát tartani, kellő biztonságérzetet nyújt majd .

Érdemes megtartani a home office előtti napirendet, vagy ha változtatunk is, azt fokozatosan tegyük!

Ha korábban este 8-kor vittük le a kutyát sétáltatni, most pedig 5-kor szeretnénk, akkor szakaszosan, 20-30 perces csúszásokkal változtassunk rajta, ne egyszerre!

Attól viszont nem kell féli, hogy a kutya vagy a macska megzavarná a home office-ban végzett munkánkat. Megfigyelte a szakember ugyanis, hogyha megvan a napi rutinja az állatnak, akkor ő is jól alkalmazkodik a megváltozott helyzetekhez. Minden állatnak megvan az a napi időpontja, amikor jön és figyelmet, törődést igényel. Ha erre odafigyelünk, szánunk rá egy kis időt, a nap hátralévő részében csak elfekszik körülöttünk, hagy dolgozni.

Ha problémába ütköznek, ha a macska vagy a kutya viselkedése megváltozik, próbáljanak beiktatni plusz időket, játsszanak vele napi szinten többet, próbáljanak még több biztonságot adni neki! – javasolja.

Pintér Attila szerint hosszútávon az háziállatok számára nem egy rossz időszak lesz, hiszen minél több időt vagyunk együtt az állattal, annál erősebb lesz köztünk a kötődés.

A kutyákat leginkább az viselheti majd meg, ha a járványhelyzet után a gazdik újra elkezdenek bejárni a munkahelyükre. Szeparációs szorongás alakulhat ki náluk, ha a hetekig tartó szinte nonstop együttlét után hirtelen hosszabb ideig maradnak otthon egyedül.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

háziállat

koronavírus

mentális betegségek

szorongás