Egyre többen fűtik így újra az otthonukat: olcsó és hatékony megoldás a cserépkályha?

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Egyre többen fűtik így újra az otthonukat: olcsó és hatékony megoldás a cserépkályha?

Javában tombol a tél, az év leghidegebb hónapjában a családok havi költségvetésének sem mindegy, hogy mennyit költenek fűtésre. Sokan laknak bérházban, ahol központilag oldják meg otthonuk melegét, míg a családi házban élők többféle fűtési mód közül választhatnak. Számos tévhit van a köztudatban a cserépkályhával való fűtést illetően, ezért megkerestük Harmath Mihály keramikus formatervezőt, hogy segítsen tisztázni pár fontos kérdést.

HelloVidék: Mióta foglalkozik cserépkályhák gyártásával?

Harmath Mihály: 1984-ben kezdtem az első cserépkályhám megtervezésével és kivitelezésével, de valójában a 90-es évek első felében indult az általam tervezett cserépkályhák gyártása.

Mennyi időt vesz igénybe egy egyedileg készített cserépkályha elkészítése?

A cserépkályhák elkészítésének az ideje függ az egyediségétől is. A kézműves technikának megvannak a munkafolyamatai, melyek igénylik a figyelmet és a munkaidő ráfordítást. Egy egyedi tervezésű klasszikus cserépkályhának a mintázata vagy a megformázott kályhacsempék elkészítése átlagosan fél éves időszakot vesz igénybe. Kézműves technológiával 3-4 hónap alatt tudom leghamarabb legyártani, mivel először gipszformát kell készíteni, kézműves mintákat ráformázni, száradási időt kell hagyni, kiégetni a csempéket, mázazni és utána a második égetéssel nyeri el a végleges színét, szépségét a csempe. Egy kis kézműves műhelynek nincs túl sok kapacitása, és az időtényező attól is függ, hogy párhuzamosan mennyi megrendelést kell teljesíteni. Az utóbbi években ezért a Szadai Kályhacsempe gyár gyártási kapacitásában készülnek az általam tervezett és kivitelezett cserépkályhák átlagosan egy-két hónap gyártási idővel.

Miért éri meg jobban cserépkályhával fűteni, mint gázzal?

A gázzal való fűtés a központi fűtésű házakra jellemző, míg a cserépkályha egyedi fűtést jelent, sok esetben a központi fűtés kiegészítéseként. A gázzal működtetett megoldások esetén például a radiátoroknak más a hőleadási módjuk, mivel elsődlegesen a levegőt melegítik fel és annak cirkulációjával fűtik ki a teret. Az alulról jövő hideg levegő felmelegszik és felemelkedik, és a fentről leáramló, lehűlő levegő folyamatos mozgásának a következményeként egy kiegyenlítettlen hőmérséklet jön létre a helyiségben és a portartalom felkeveredése, illetve kiszáradása is jelentkezhet. A cserépkályhával való fűtéssel pedig sokkal egyenletesebb lesz a hőérzet, hiszen sugárzással adja át a melegét, így nemcsak azon a helyen lesz kellemes, kiegyenlített a hőmérséklet, ahol a fűtőeszköz van, hanem a helyiség távolabbi részein is.

Mennyire érdeklődnek a vásárlók az új technológiák iránt?

Az ágazat napjainkban átalakuláson megy keresztül, hiszen a számítógépekkel vezérelt okosházak irányába mozdult el a fejlődés iránya. A cserépkályha sugárzó fűtéssel működő hagyományos rendszerét is fejleszteni kellett. Az újításoknak köszönhetően kiépíthető például a hibrid fűtés is, ami azt jelenti, hogy a hagyományos fűtés mellett ugyanabba a kályhába elhelyezhetőek infrapanel elemek is, ami árammal működtetve adja le a meleget. Így az infrapanel fűtési módnak köszönhetően a hálózati áramon túl akár napkollektorokra is ráköthető a jó hőtároló képességű cserépkályha. Egyszerre, de akár külön-külön is üzemeltethető a rendszer. Az infrapanel fűtésű rendszer vezérlése számítógépre, telefonra is ráköthető. Az új technológiákra alkalmas cserépkályhák napjainkban az érdeklődés középpontjába kerültek.

A Covid változtatott a vásárlók szokásain?

A Covid elején a létszükségleti kiadásokat leszámítva mindenki visszafogta magát, de ezzel párhuzamosan az otthon töltött idő felszabadította a családokat arra is, hogy a lakásfelújításokat a karantén időszaka alatt meg tudják valósítani. Előre kezdtek gondolkodni és elkezdték megvalósítani a terveiket. Ezt az időt én is kutatással, innovációval, fokozott virtuális megjelenéssel és az újítások kidolgozásával töltöttem, amire a napi tevékenységek mellett nem lett volna ennyi kapacitásom.

Mit gondol mire figyeljen az a személy, aki gondolkodik a fűtési rendszerének átalakításában?

Elsősorban a saját oldalamról tudom megközelíteni a kérdést. Általánosságban elmondható, hogy a cserépkályha fűtés és az infrapaneles hibrid megoldások is alternatív fűtési megoldások. Egy felújításban lévő családi házban már van kialakított központi fűtési rendszer, de kiegészítő fűtésként a cserépkályhák modern és gazdaságos fűtési tulajdonságai és a design esztétikai, emocionális élményei együttesen formálhatják az otthonosság élményét. A tervezés során első kérdés, ami szóba szokott kerülni, hogy milyen technikai, esztétikai elvárásoknak kell megfelelnie a cserépkályhának. Fontos szempont a hatékonyságot illetően, hogy jó hőszigetelés és jó minőségű nyílászárók legyenek a lakásban. Ennek a kitételnek az újépítésű és felújítás alatt lévő házaknak is meg kell felelni.

Az épületek ilyen adottságainak köszönhetően megváltozik a hőleadók, így a cserépkályha hatékonysága is. Nem egy erős, nagy meleget sugárzó kályhát kell ilyenkor beépíteni, inkább egy alacsonyabb felületi hőmérsékletű szerkezetet. Ennek az eszköznek a hatékony működéséhez az épületen kívülről, csak a cserépkályhához, kandallóhoz bekötött levegőutánpótlást kell biztosítani, hogy teljesen független legyen a belső tértől a tűz oxigénnel való táplálása. A kémények a legtöbb esetben adottak, maximum a naprakész szabványoknak megfelelően kell felújítani, kibélelni ezeket. A cserépkályhák építésénél még nem alakult ki az a fajta tudatosság, hogy milyen módon és honnan kapja a tűz a levegőt, milyen fűtéstecnikai és környezetvédelmi megoldások állnak már a rendelkezésre.

Egy külső levegőellátású, öko tűztérrel megépített cserépkályha rendkívül hatékony és a legszigorúbb uniós szabványoknak megfelelő tüzelőberendezés, ami a mikroportartalom és a károsanyag kibocsátás szempontjai szerint is kiemelkedően modern megoldás. A cserépkályhához hozzákapcsolódott az elmúlt években egy olyan negatív hangulat, hogy a környezetszennyezés egyik forrása, de a modernizálásnak és a technikai újításoknak köszönhetően abszolút környezettudatos eszköznek tekinthető. Természetesen ehhez kell a felhasználók részéről is egy rendeltetésszerű használat, amibe a száraz keményfák használata az egyik kiemelkedő szempont. Vizes fával nemcsak a hatékonyság csökken le egyharmadára, károsítva a kályhát, de az el nem égett gázok hatására környezetszennyező módon tud működni még egy tökéletes, környezettudatosan megépített cserépkályha is.

A fűtés átalakítása engedélyköteles?

Igen. Bármilyen új kályhát kötnek be a kéménybe, arról az a szakember, aki a cserépkályhát építi, ad egy tanúsítványt, hogy milyen hőkapacitású szerkezet lett betervezve és beépítve, amit a kéményseprő vállalattal engedélyeztetni kell.

A cserépkályháknak milyen a fűtési teljesítménye? Mekkora helyiséget képesek befűteni?

A cserépkályhák fűtési kapacitását meg lehet adni kW-ban és fűtési %-okban is, de ez önmagában csak egy adat lesz, mert a lakással együtt lehet valóban bemérni a kályha hatásfokát. Fontos a ház szigetelése és a nyílászárók minősége is, mert így egy kisebb méretű kályha is elegendő lehet egy nagyobb helyiség fűtésére. Ideális esetben egy jól elhelyezett és méretezett cserépkályha, egy átlagos nappali, étkező konyha 40-100 nm közötti területének a kifűtésére is megfelelő lehet.

Ön szerint az ágazatnak milyen kihívásokkal kell szembenéznie?

A jelentkező kihívások a szakma és a felhasználók oldalán is megújulást igényelnek. A szakma számára fontos a fejlődéssel, naprakész megoldásokkal történő felvértezettség és ezek alkalmazása. Itt úgy látom, hogy a jó irányban mozdultak el a cserépkályha építő mesterek. Az elmúlt években az ifjú és idős szakemberek egyaránt a legmodernebb, minden szempontnak megfelelő technikai megoldásokat alkalmazzák. Ez természetesen folyamatos fejlesztést és fejlődést igényel a jövőre nézően is. Ezeknek a fejlett technológiáknak a megismertetése talán a legnehezebb feladat, mert ehhez egy összefogásra, komoly stratégiára és kommunikációs csatornákra lenne szükség. A felhasználók oldalán a rendeltetésszerű, környezettudatos használat területén volna fontos a változtatás. Ehhez szintén a profi módon felépített tájékoztatás, oktatás megoldása jelent még komoly kihívást.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

cserépkályha

fűtés

rezsi

otthon

hellovidék interjú