Így újíthatsz fel egy tornácos parasztházat: csodás otthont teremtett a fiatal pár

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Így újíthatsz fel egy tornácos parasztházat: csodás otthont teremtett a fiatal pár

Berekfürdőn lelt rá erre a régi parasztházra Szűcs Judit és Kovács Zsolt, ami még egyike a település első lakóházainak. A felújítás során az igazi falusi mentalitást is megismerték: tárva-nyitva állnak a porták, hisz mindenki tudja, a szomszéd legfeljebb azért néz be hozzá, hogy valamilyen frissen készült finomsággal lepje meg.

Szűcs Judit és Kovács Zsolt dédelgetett álma vált valóra, amikor végre megvásárolták a gyönyörű parasztházat Berekfürdőn, a kicsi zsákfaluban, ami az évek során népszerű fürdőhellyé nőtte ki magát gyógyvize miatt. Judit Karcagon dolgozik, a munkán kívül a napjaik nagy részét Szajolban töltik, szabadidejükben és hétvégenként pedig mennek ki Berekfürdőre, hogy szépítgessék, csinosítsák tovább a tavaly vásárolt házukat. Egy év múlva teljesen kész lesz, és terveik szerint itt fognak megöregedni, ezen a számukra idilli, eldugott helyen.

Gyerekkori álmom volt egy parasztház, mivel a lelkülete nagyon tetszik. Meg kellett érnie a gondolatnak, de ez a ház folyamatosan hívogatott minket. Amikor pedig a kemencét megláttam bent, rögtön beleszerettem

- kezdi Judit a történetet, aki középiskolai matematika, fizika és informatikatanár.

A hosszú házban az előszobába lépünk be először, aztán jobb felől a tiszta szoba néz az utcafrontra, bal kéz felé pedig az alvós szoba, ahogy ma mondjuk, a hálószoba áll. Klasszikus hármas tagolású parasztház, konyhával, spájzzal, alsó konyhával a főépületben. De a telken van még egy melléképület, ami régen cselédlakként szolgát, és a mögötte álló istállóval együtt lakhatóvá tehető.

Zsolt számára viszont az volt az elsődleges szempont, gyakorlati ember lévén, hogy technikailag legyen rendben az épület. Viszont ez a ház neki is rögtön megtetszett, hisz alapjában véve minden rendben volt vele.

Az 1500 négyzetméteres telken 600 négyzetmétert foglal el a főépület és a további melléképületek. A ház még valamikor a 20. század fordulóján épült, hagyományos osztású vályogház, de az 1940-es évek elején alakítottak rajta, hozzátoldottak az utcafront felé egy helyiséget, aztán később, a nyolcvanas években redőnyöket tettek fel és linóleumot fektettek le a padlóra.

A tulajdonos fiatal pár viszont a hagyományos állapotába visszaállítva akarta az épületet, így amikor tavaly novemberben hozzáfogtak a felújításhoz a ház régi fotói alapján, első dolguk volt, hogy felszedték a linóleumot, és eltávolították a redőnyöket.

A 60 centi vastag vályogfal jó állapotban volt, nem vizesedik, a gerendázat is tartós, kívül-belül lemeszelték, hisz elmondásuk szerint az ilyen házak akkor szolgálják a benne lakókat jól, ha olyan anyagokat használnak fel a felújításkor is, amilyenekből annak idején megépítették őket.

Egy parasztháznak lélegeznie kell, nem szabad a vályogfalat modern módszerekkel szigetelni, mert a lényege vész el. Meg kell tanulnia az embereknek, hogy többet használnak azzal, ha a maga eredeti valóságában hagyják meg az ilyen régi épületeket. Ezért is meg környezettudatosságból is használunk természetes anyagokat, van, hogy mi magunk gyűjtjük össze őket. A zuhanyzót például patakkaviccsal fogjuk kirakni, ahogy Erdélyben is csináltuk egy felújításnál a barátokkal

- mondta el Zsolt, aki agrármérnökként azt vallja, hogy amit egy parasztember nem tud megcsinálni, arra nincs is szükség.

Nem fordítanak sokat anyagilag a felújításra, annál sokkal többet viszont időben és szakértelemben. Saját kezűleg végzik el, amit csak lehet, egyedül az áram korszerűsítését bízzák szakemberre, hisz a többihez ők is értenek, vagy van a barátim rokoni körükben olyan, aki igen, és szívesen besegít. A természetben fellelhető anyagokból dolgoznak, a konyhapult például egy szép darab akácfa, lenolajjal lekenve. Olcsóbban is kijön, és jobban is tetszik nekik a most divatos márványpultoknál.

Meglepetés is érte őket a homlokzaton lévő rengeteg hungarocell lekaparásánál: díszkeretet találtak az ablak körül. Igyekeznek autentikus parasztházként megőrizni az épületet, magas végű ágyakat tesznek be a tiszta szobába és a hálószobába, megmarad bent a búbos kemence, téglát és fa anyagokat használnak, a mosdó egy fateknő lesz, a kád helyett pedig dézsa áll majd rendelkezésükre a készülő fürdőszobában. Az 1800-as évekből származó dédszülői hagyatéknak is jó helye lesz a szobákban, hisz ők is tanyasi emberek voltak a maguk idejében, így a bútoraik is jól mutatnak majd itt.

A zsalugátereket is saját maguk készítették el, és nem akarnak hipermodern technikát sehol a portán, cserépkályhával fűtenek, és tudják jól, hogy egy hagyományos parasztház báját az adja, hogy semmi nem egyenes, semmi nem párhuzamos benne teljesen.

11 millió forintért vásárolták meg tavaly ezt a falu legelső utcájában álló sarki házat, amelyik egyike annak a négy-öt megmaradt épületnek, ami még az első házak egyike volt a kicsi településen csaknem 150 éve. Szekeres ház volt, vagyis az volt az elsődleges szempont, hogy a szekerek megfordulhassanak az udvarban, szekérbeálló, kocsiszín is kellett, az állatoknak meg istálló, melléképületek. Egymillió forintot akarnak rákölteni a fiatalok, és számításaik szerint ki is fog ennyiből jönni, hisz takarékosan bánnak az alapanyagokkal, bontott, de minőségi anyagokat is felhasználnak, amihez csak tudnak. Önerőből gazdálkodnak teljesen, állami támogatást nem tudtak igénybe venni a szabott feltételek miatt. De elégedettek, és örömmel tölti el őket az itt végzett munka. Azt vallják, hogy a kész házhoz vezető út a legszebb, vagyis a befektetett energia, amit a felújításba beletesznek.

Amikor a faluban megtudták, hogy megvettük ezt az ősi házat, ráadásul nem lebontani vagy külföldieknek eladni akarjuk, akik egyébként ideszoktak a fürdő miatt, de most a járvány miatt elpártoltak innen átmenetileg, jöttek a helyiek, és hoztak ezt-azt. Ki egy fateknőt, ki egy káposztagyalut, öntöttvas kutat. Az egyik néni frissen kisült kacsazsírt hozott, a másik még meleg pitét, házi tejet

- meséli mosolyogva a fiatal pár.

A kertben is akad munka bőven, hisz van 17 gyümölcsfa, Othello szőlő bőséggel, virágok, konyhakert. Ha elképzelik magukat idős korukban, itt ülnek kint a tornácon egy lócán, és tárogatót hallgatnak, netán játszanak rajta.

Címlapkép és fotók: Szűcs Judit és Kovács Zsolt

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

parasztudvar

parasztház

vályogház

vályogház felújítás

berekfürdő

zsákfalu

szűcs judit

kovács zsolt

fiatalként vidéken