Elképesztő változások : mutatjuk 2021 legtrendibb konyhai megoldásait

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Elképesztő változások : mutatjuk 2021 legtrendibb konyhai megoldásait

Az idei konyhai trendben fontos szempont az otthonosság és a praktikum, hisz sok időt töltünk otthon a járvány miatt. A vidéki stílus és a nagyi konyhája utáni nosztalgia viszont itt is visszaköszön.

A konyha minden korban egyfajta közösségi térként is működött, most pedig fokozottan igazzá vált ez a koronavírus okozta járványhelyzetben, mióta a home office színtere is lett sok családban, vagy éppen az otthon tanuló diákok egyik kedvelt tartózkodási helye. A lakberendezési trendek is változnak, és az utóbbi években a konyháknál egyfajta minimalizálódásnak lehettünk a tanúi. Most viszont, hogy egyre több időt töltünk itt, fontossá vált az is, hogy jól érezzük benne magunkat a funkcionalitásán túl. De mi változott 2020-hoz képest, és mi is igazán trendi 2021-ben a konyhaberendezések vonatkozásában?

A klasszikus bútorokat és a minimál stílust sokan kérik idén is. Az erezett mintázat és a fényes konyhafrontok is nagyon mennek, de a szupermatt frontok is népszerűek. Felkapott a fém és a fa ötvözése is egy konyhán belül, a sötét felületek mellett a zöld és a sötétkék fordul elő legtöbbször, sokan kérnek réz vagy króm csapokat, és ha nem is az összes konyhabúrt kérik ebben a színben, de valamennyi piros becsempészése is nagyon trendinek számít

- mondta el Czérbes Ferenc, konyhabútorokat készítő bútorasztalos.

Kompakt kialakítás és forróvizes csaptelep

Kis konyháknál elengedhetetlen a hely minden négyzetcentiméterének az okos kihasználása, aminek érdekében függőlegesen is terjeszkedni kell a tárolóhelyekkel. Több tárolóelem beépítésével optimalizálhatjuk a tér kihasználását. Új építésű konyha esetén tervezhetünk szigetet vagy reggelizőhelyet, ahol fontos a körbejárhatóság, hogy ne akadályozzuk a főzési tevékenységet. A sziget munkalapja alatti terület is bőséges helyet kínál tárolásra, amit érdemes szintén kihasználni. Új dolognak számít a konyhai csaptelep forróvizes csaptelepként való kialakítása, keresett árucikkek lesznek 2021-ben az ilyen csaptelepek. Ez azért is alakulhatott így, mert az otthoni munka közben többet teázunk és kávézunk, amihez azonnal forró vízre van szükségünk.

A legtrendibb konyhai megoldások

1. Zárt konyhaszekrények

A korábban nyitott polcrendszer visszaszorulóban van, és a konyhai trend a rejtett tárolás felé tolódik el újra, a hagyományos konyhaszekrények visszatérnek. Előnye, hogy a rend és a tisztaság könnyebben fenntartható ebben a szisztémában.

2. Egyszínű falak, zöld konyhabútorok

Egyszínű falak mellett a konyhaszekrények kapnak színeket, a zöld árnyalatai egyre népszerűbbek, a legtrendibb sötétzöldben, világos márvány konyhapulttal kombinálva.

3. Rusztikus stílus

A rusztikus vidéki stílus soha nem megy ki a divatból, így a legmodernebb konyhadivat mellett ezzel is számolni kell 2021-ben is. Az otthonosság és a melegség mindennél fontosabb lesz 2021-ben, így a rattan- és fonott bútorok népszerűsége töretlen. Ez a külső és belső terekre egyaránt igaz a szakemberek szerint. Egyre többen és egyre többet vágyakoznak a természetbe, a természetesség után. A cottagecore, majd a cabincore a lakberendezés jövője.

4. Viszlát plasztik!

Ahogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság, úgy használunk egyre több természetes anyagot a konyhában is, ami 2021-ben különösen trendinek számít. Az újrahasznosított textilek a poliészter és a műselyem trendi alternatívái. Mivel a fenntarthatóság lesz a kulcsszó, ha függönyöket, ágytakarókat vagy ágyneműt vásárolunk, az organikus pamut és len lesz az a két alapanyag, amelyekkel otthonunkat 2021-ben dekoráljuk.

5. Nosztalgia a konyhában is

2020-ban a biztonságos gyermekkor és az ezredforduló időszakának hangulata után való nosztalgia nagyon erőssé vált az emberekben a koronavírus-járvány miatt. A virágos tapéták, antik festmények, porcelánok, horgolt plédek és terítők, egy csipetnyi vintage hangulat, a cottagecore már tavaly nyáron beelőzött a trendek között.

6. Rusztikus kerámia

Ez a változat cseréli le a mértani pontosságú konyhacsempét. Az egyszínű, makulátlanul fehér porcelán vagy üveg konyhacsempe már nem számít trendinek 2021-ben. A természetes, rusztikus, etnikus jellegű kerámiaburkolat átveszi az uralmat, és személyesebbé varázsolja a teret. Mivel a kézzel készített kerámia elég drága, így érdemes egyet-egyet elhelyezni belőle a frekventált helyeken, máshol meghagyva az olcsóbb és egyszerűbb ipari csempét, anyagi lehetőségeinkhez mérten.

7. Kötelező vörös

A piros és a vöröses színek változataiból legalább egy konyhagépnyinek lennie kell 2021-ben a konyhákban. Korábban is voltak színek a piacon, de a piros szín eddig valahogy kimaradt. A tervezők szerint olyan szín kellett a konyhákba, amelyik élénkítő hatással van a hangulatunkra, ezért esett a választásuk a pirosra és árnyalataira idén. A megfigyelések szerint a vásárlók szívesen kísérleteznek az élénkebb színekkel.

8. Sötét felületek

A sötét árnyalatok megmaradnak ebben az évben is munkalap és konyhafal burkolatok terén. A kőmintás lapok, a fekete csaptelepek mind ezt a színvilágot képviselik. Szerepük a világossal való kontraszt kialakításában van. Ha valóban minőségi anyagból készül, akkor pedig erős és elegáns hatást kelt.

9. Kéttónusú konyha

A kéttónusú konyhák játékossága a 2021-es évben is trendi. A két szín kombinációja megváltoztatja az egész konyha hangulatát: a világosabb felső szekrények használatával ellensúlyozhatjuk a sötét munkalapokat és konyhaszigeteket.

10. Étkező szigetek

A konyhaszigetek és a reggeliző pultok lehetőséget kínálnak az alkalmi étkezésre, ugyanakkor tároló funkciójukat is jól hasznosíthatjuk. A szakember arról számolt be, hogy kiegészült az étkezőszigettel a legújabb konyhatrendekben ez a változat, vagyis egy kiterjesztett étkezőasztalt is sokan építtetnek a konyhapultokhoz, ami jóval nagyobb a korábbi konyhaszigetekhez képest, tehát étkezhet mellette az egész család, és több tárolási lehetőséggel is rendelkezik.

+1. Pultba épített páraelszívók

A pultba épített elszívó nem az idei év újdonsága, de valószínűsíthető, hogy idén terjed el látványosan. Ezek a nagy teljesítményű szagelszívók közvetlenül az edény környezetéből vonják el a párát, ami a nyitott terű konyhai lakóterekben különösen fontos lehet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

konyha

konyhatrendek

konyhapult

bútorasztalos

konyhafejlesztés

konyhabútor

vidék

vidéki konyha

rusztikus konyha

modern konyha