Óriási sikerrel zárult az idei hulladékgyűjtés: brutális, mennyi szemét borította el a magyar erdőket

HelloVidék   
  Megosztom
Óriási sikerrel zárult az idei hulladékgyűjtés: brutális, mennyi szemét borította el a magyar erdőket

„Tudja, milyen egy hatalmas, 200 literes szemeteszsák? Most képzeljen el egy mezőt, ahol egymás mellett és mögött tömött oszlopokban sorakozik ebből közel 8000 darab! A bennük tárolt mennyiség több mint 1500 köbméter szemetet jelent – ennyit gyűjtött össze március 21. és április 22. között több száz önkéntes a magyarországi erdőkben” – közölte az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság.

Negyedik alkalommal valósult meg idén hazánk egyik legnagyobb és legnépszerűbb hulladékgyűjtő akciója, a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet!” kampány. A kezdeményezés, amelyet az Aktív Magyarország hívott életre, az erdők nemzetközi napjától a Föld napjáig tartott, és számos állami erdészet, nemzeti park igazgatóság, önkormányzat, civil szervezet és piaci szereplő csatlakozott hozzá. Mivel az erdőkben sajnos idén sem lett kevesebb a hulladék, a kampány a természet megtisztításán túl a szemléletformálásra és a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, kiemelve: szemetet szedni valójában nem kellene, ha el sem dobná senki…

Az akciót ötletes és meghökkentő kommunikációs kampány kísérte, a következő szlogennel: „Ne csak a fotóid ragyogjanak!”. A filmek a Prédikálószékre, a Tisza-tóra és a Budapest-Balaton kerékpárúton található, ikonikus etyeki mandulafasorra repítik a nézőt, ám a madárcsicsergés és a csodás természeti környezet helyett a mindent elöntő szemét uralja a látképet. Ma még tudunk tenni a megrázó posztapokaliptikus helyzet elkerüléséért, a természet megóvásáért – ez a kampány fő üzenete.

A szervezők remélik, hogy a Tavaszi Nagytakarítás pár év múlva okafogyottá válik, hiszen, ha nincsen hulladék a természetben, nem is kell azt megtisztítani. Mivel a szemétszedés valójában csak tüneti kezelés, a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék természetbe kerülését, ezért a közgondolkodás átformálása és az önkéntesek bevonása legalább olyan fontos, mint maga a szemétszedés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

természet

túraútvonal

hulladékgyűjtés

szemét

szemétszedés

környezetvédelem