Súlyos következményei lesznek a júniusi esőnek: érkezik az árhullám, védelemre szorul a Szigetköz

MTI   
  Megosztom
Súlyos következményei lesznek a júniusi esőnek: érkezik az árhullám, védelemre szorul a Szigetköz

A Duna vízgyűjtőjére az elmúlt 24 órában a vártnál nagyobb mennyiségű eső esett, emiatt magasabb tetőzésekkel érkezik az árhullám a folyón; a védekezési munkák támogatására ma reggel 65 szakember indult útnak a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel kedden.

Azt írták, a friss kalkulációk alapján csütörtök késő estére számítanak a III. fokot meghaladó tetőzésre Nagybajcsnál, Budapesten pedig szombaton tetőzhet a Duna az alsó rakpart szintjét meghaladó vízállással, ami a rakpartok lezárását is jelenti majd.

A Duna felső vízgyűjtőjén - már kisebb intenzitással - de az elmúlt 24 órában átlagban 10-20 milliméter eső hullott, ebből az Inn területén a vártat meghaladóan helyenként akár 100 millimétert is mértek - tudatták, hozzáfűzve, a jelenlegi előrejelzések szerint keleti irányba mozdul el a csapadék, így a következő napokban már számottevő mennyiséggel nem kalkulálnak az alpesi vízgyűjtőkön, egészen hétvégéig, amikor azonban újra csapadékosabbra fordulhat az időjárás.

Az ártereken az évszaknak és a sok esőnek köszönhető dús növényzet lassítja a víz levonulását, ami növeli az előrejelzés bizonytalanságát - figyelmeztettek. Jelezték ugyanakkor, hogy a nap 24 órájában követik az adatokat, elemzik a német, osztrák és szlovák modelleket, a megerősített vízügyes őrszolgálat pedig folyamatosan figyeli a folyót.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szigetköz

árvíz

árvízvédelem

otthon

csapadék

esőzés

duna