Ezt a legtöbb állatbarát nem is sejti: 13 illat, amivel ki lehet kergetni a világból a cicákat

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ezt a legtöbb állatbarát nem is sejti: 13 illat, amivel ki lehet kergetni a világból a cicákat

Nem fér a fejedbe miért kerüli a cicád a macskaalmot, és miért viselkedik zavartan, ha bekapcsolod az aromalámpát? Sokan nem is tudják, a macskának mennyire kifinomult a szaglásuk, és bizonyos illatokat, ha tehetik, messze elkerülnek. Ezek között vannak olyanok is, mint például a narancs vagy a teafaolaj, amit mi emberek kifejezetten kellemesnek tartunk, de a macskák irritálónak érzik, írja cikkében a ww.msn.com. Lássuk is, mi az a 12+1 illat, amit a macskák egyszerűen képtelenek elviselni!


 

A macskák bizony különleges lények, imádunk is őket szeretetreméltó természetük miatt. Azonban sokan nem is tudják, mennyire kifinomult a szaglásuk, bizonyos illatokat pedig, ha tehetik, messze elkerülnek. Összességében, a macskák illatérzékenységének figyelembevétele nem csak az ő jólétük szempontjából fontos, hanem a velük való harmonikus együttélés érdekében is elengedhetetlen. Ha gondoskodunk arról, hogy otthonunkban ne legyenek számukra kellemetlen vagy káros illatok, boldogabb és egészségesebb életet biztosíthatunk számukra. Lássuk is, mi az a 10+1 illat, amit a macskák egyszerűen képtelenek elviselni!

1. Citrusfélék illata

A citrusfélék illata általában frissességet és éberséget sugall számunkra, de a macskák világában egészen más a helyzet. A citrom, lime és narancs szaga rendkívül kellemetlen a cicák számára. Az erős citrus illatok, különösen a gyümölcshéjból és illatanyagokból származóak, taszítják a macskákat. Nemcsak a valódi gyümölcs illatát nem szeretik, hanem a mesterséges citrus illatokat sem, amelyek a mosóporokból, gyertyákból, légfrissítők spray-kből vagy akár a testápolókból származnak. A citrus illata túl erős a macskák érzékeny orrának, ezért elkerülik ezeket a szagokat.

2. Eukaliptusz

Az eukaliptuszt illóolajként gyakran használják aromaterápiában, és maga a növény is népszerű otthoni gyógymód megfázás és influenza kezelésére. Azonban a macskák különösen nem kedvelik az eukaliptusz illatát. Illóolajának ugyanis erős, koncentrált a szaga, ami irritálhatja a cicák orrjáratait, és akár égő érzést is okozhat a szemükben. Eukaliptuszolajat soha ne használj arra, hogy enyhítsd a macskád légúti fertőzését, vagy hogy megpróbáld megnyitni a légútjait, mert ez az ellenkező hatást válthatja ki: a macskád még rosszabbul érezheti magát, és fokozottan stresszes lehet tőle.

3. Levendula

A levendula nyugtató illata miatt népszerű választás számos illatosított termék esetében, amelyeket otthon is használunk. A cicák azonban kifejezetten nem szeretik a levendula erős illatát, mert az túl intenzív számukra. A levendula növények természetes riasztóként is alkalmazhatók a kertben, ugyanis a legtöbb macska nem szívesen tartózkodik olyan helyen, ahol ez az illat dominál.

4. Menta és mentol

A frissességet sugárzó menta illata szinte minden háztartásban megtalálható, legyen az fogkrém, rágógumi vagy illóolaj formájában. A macskák azonban nem kedvelik ezt az illatot sem, sőt, sok esetben kifejezetten kerülik azokat a helyeket, ahol erős mentolillatot éreznek.

5. Rozmaring és kakukkfű

Ezeket a fűszernövényeket gyakran használjuk a konyhában, de a macskák számára ezek az illatok túlságosan intenzívek. Érdemes ezeket távol tartani a cicáktól, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket.

6. Teafaolaj

Az antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkező teafaolaj szintén erős, szúrós illatú, amelyet a macskák egyáltalán nem kedvelnek. Emellett mérgező is lehet számukra, így különösen fontos, hogy ne használjuk a cicák közelében.

7. Kávé

Bár sokan el sem tudják képzelni a reggeleket egy jó erős kávé nélkül, a macskák számára ennek az illata is taszító lehet. A frissen őrölt kávé gőze különösen erős, ennek illatát a cicák kifejezetten nem szeretik. Másrészt soha ne engedd meg a macskádnak, hogy kávét fogyasszon, mivel két olyan anyagot is tartalmaz, amelyek mérgezőek számukra: a koffeint és a teobromint.

8. Ecet

Az ecet is azon illatok közé tartozik, amelyeket a macskák nem szeretnek. Remek szagsemlegesítő, amelyet a macskavizelet szagának közömbösítésére vagy a macskaalom tisztítására használhatunk. Azonban a koncentrált ecetes oldatok szaga kifejezetten kellemetlen a cicák számára, különösen a vörös vagy fehér eceté. Illata égő érzést kelthet a macska orrában minden egyes belégzéskor. Másrészt a vízzel hígított ecetből készített spray-vel remekül távol tarthatjuk a bútoroktól a macskákat, de soha ne permetezzük közvetlenül rájuk.

9. Banán

A banán íze és illata sok macska számára roppant kellemetlen. A cicák ódzkodnak banántól, egyáltalán nem valószínű, hogy önszántukból bármikor is megennék ezt a gyümölcsöt. A banánhéjak szintén használhatjuk riasztószerként is.

Szóval, ezt semmiképpen se tedd, ha macskád van:

domestic cat tastes fresh banana pulp, close-up. cat eats fruit. cat eats banana. High quality photo

10. Csilipaprika és a bors

Ahogy a bors, úgy a csili por csípős illata is rendkívül kellemetlen a macskáknak, mivel irritálja az orrukat és a szemüket. Ha a macska belélegzi vagy megnyalja a csili port vagy a borsot, égő érzést tapasztal. Az illat tüsszentésre késztetheti őket. Nem ajánlott azonban sem csili port a macskák elriasztására a ház körül, mivel roppant ártalmas lehet számukra.

11. Koszos macskaalom és az ammónia szaga

A macskák természetüknél fogva higiénikus állatok, és nem szeretik a piszkos macskaalomdobozban elvégezni a dolguk. Vizeletük ammóniát tartalmaz, amelynek szaga gyorsan felhalmozódhat, és elriaszthatja a cicákat. Az ammónia számos háztartási tisztítószerben is megtalálható, mint például az ablak- vagy lefolyótisztítókban. Az ammónia erős, szúrós szaga nagyon ártalmas a macskák számára, ha belélegzik. Az illat irritálhatja a légzőrendszerüket és a szemüket. Ha a macska hosszabb ideig koncentrált ammóniát lélegez be, szédülést és rosszullétet tapasztalhat. Ezért az ammónia használata rossz és veszélyes választás, ha macskákat szeretnénk elriasztani.

12. Naftalin

Régebben előszeretettel használták a naftalingolyókat is macskariasztóként, de ezek egyáltalán nem biztonságos a macskák számára, mivel kémiai alapú összetevőik károsak lehetnek. Ide tartozik a naftalin, a paradiklorobenzol, vagy a modernebb összetevő – a transflutrin. Ezek közül néhány összetevőt valószínűleg rákkeltő tulajdonságokkal is összefüggésbe hozták, ami miatt nem ajánlottak macskák közelében tartani. Ezért a naftalin golyók rossz választásnak bizonyulnak macskariasztóként, még ha a múltban hatékonyak is bizonyultak.

12+1 Fenyő illata

A macskák által utált illatok listájáról nem maradhat ki a fenyő és cédrus fás aromája sem, amelyek szintén irritálhatják az orrukat. Figyeljünk arra is, hogy a fenyő és a cédrus aromáját előszeretettel használják erőteljesebb, férfiasabb illatoknál is, például gyertyákban vagy kozmetikumokban. Érdemes kétszer is átgondolni, ha természetes fából készült alomdobozt vásárolnánk a macskának!

Végezetül, íme 6 ok, amiért érdemes figyelembe vennünk a macskák érzékenységét

  1. Stressz és szorongás elkerülése: A kellemetlen illatok stresszt és szorongást okozhatnak a macskáknak. A nyugodt és stresszmentes környezet elengedhetetlen a cicák jóllétéhez, hiszen a tartós stressz egészségügyi problémákhoz vezethet.
  2. Viselkedési problémák megelőzése: A nem kedvelt illatok irritálhatják a macskákat, ami viselkedési problémákhoz vezethet. Például elkerülhetik a macskaalom használatát, ha annak környékén zavaró illatokat éreznek, vagy agresszívvá válhatnak, ha folyamatosan kellemetlen szagokkal találkoznak.
  3. Egészségvédelem: Bizonyos illatok nem csak kellemetlenek, de mérgezőek is lehetnek a macskák számára. Például az eukaliptusz, teafaolaj vagy borsmenta illóolajai toxikus hatással bírhatnak. Ismerve azokat az illatokat, amelyek ártalmasak lehetnek, megvédhetjük kedvenceinket az esetleges mérgezéstől.
  4. Jobb kapcsolat kialakítása: Azáltal, hogy figyelembe vesszük a macskák érzékenységét, javíthatjuk a velük való kapcsolatunkat. Ha gondoskodunk róla, hogy ne tegyük ki őket kellemetlen illatoknak, nagyobb valószínűséggel éreznek majd biztonságban és jólétben magukat a környezetünkben.
  5. Hatékonyabb tréning és területvédelem: Az illatok felhasználhatóak a macskák bizonyos helyektől való távol tartására is. Ha például nem szeretnénk, hogy a macskák egy bizonyos területre menjenek, használhatunk olyan illatokat, amelyek taszítják őket. Ugyanakkor fontos, hogy ezeket az illatokat csak mértékkel és körültekintően alkalmazzuk, hogy ne okozzunk szükségtelen stresszt.
  6. Kellemesebb otthoni környezet: Az emberek számára kellemes illatok könnyen zavart okozhatnak a macskáknak. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely illatok okoznak problémát kedvenceinknek, elkerülhetjük a számukra kellemetlen illatosítók, tisztítószerek vagy kozmetikumok használatát, ezzel kellemesebb és harmonikusabb otthoni környezetet teremtve mindenkinek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

háziállat

macskák

cica

illat