Te hallottál már erről? Sokszázezer magyar nyugdíjasnak jár ez az életmentő szolgáltatás, ráadásul ingyen

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Te hallottál már erről? Sokszázezer magyar nyugdíjasnak jár ez az életmentő szolgáltatás, ráadásul ingyen

A Gondosóra program egy életmentő szolgáltatás az idősek számára, amely Magyarország Kormánya által indított, ingyenesen igénybe vehető és havidíjmentes. Felkerestük a sajtóosztályt, hogy jobban megismerjük a programot, és válaszokat kapjunk arra, hogyan működik a jelzőkészülékes segítségnyújtás, milyen helyzetekben valósul meg, és mennyire terjedt el vidéken.

HElloVidék: Hogyan működik a jelzőkészülékes segítségnyújtás a Gondosóra program keretében?

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított, ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető, havidíjmentes jelzőkészülékes szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérésüket.

A Gondosóra program egy egyszerű jelzőkészüléken keresztül a szolgáltatáshoz tartozó, éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálat és a megadott kontaktszemélyek bevonásával működik. A Gondosóra által a felhasználók egyszerűen és gyorsan kapcsolatba léphetnek a diszpécserközponttal, ahol szakképzett munkatársak nyújtanak segítséget a felmerülő problémákban. A jelzőeszköz úgy működik, mint egy kihangosított telefon, beépített hangszóróval és mikrofonnal, annyi eltéréssel, hogy a készüléken keresztüli kommunikáció csak a diszpécserközponttal lehetséges.

A Gondosóra program mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén: nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség egy gombnyomással elérhető.

Milyen esetekben valósul meg a segítségnyújtás?

A segítségnyújtás több szinten valósul meg:

  • Olyan esetekben, amikor sürgős, személyes beavatkozás nem szükséges, elsődlegesen a képzett diszpécserek próbálnak segíteni a jelzőeszközön keresztül a felmerülő problémák megoldásában.
  • Olyan esetekben, amikor szükséges a személyes beavatkozás (pszichés, mentális probléma, segítségkérés ügyintézéshez, higiéniás szükséglet, fizikai segítségnyújtás kérése stb.) a diszpécser értesíti a megadott kontaktszemélyt.
  • Olyan esetekben, amikor sürgős beavatkozás szükséges (elesés, baleset, rosszullét), a diszpécser – a kontaktszemély értesítése mellett – közvetlenül intézkedhet, akár a sürgősségi segélyszolgálat bevonásával.

Hogyan javította a jelzőkészülékes rendszer az idősek biztonságérzetét a mindennapi életben?

A Gondosóra program immáron Magyarország legnépszerűbb jelzőkészülékes szolgáltatásának számít, már több mint 600 ezer felhasználója van szerte az országban. Átlagosan napi 3000 jelzés érkezik a Gondosóra jelzőkészüléken keresztül az éjjel-nappal, a hét minden napján elérhető diszpécserszolgálatra, amelyeknek esetei rendkívül színes és széles skálán mozognak: a súlyos esetektől (pl. eszméletvesztés, baleset, rosszullét stb.) egészen a hétköznapi segítségnyújtási kérésekig. A Gondosóra eddig több mint 16 ezer életet mentett, és több mint 280 ezer hétköznapi esetben nyújtott segítséget.

A Gondosóra program lehetővé teszi a 65 év feletti, bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkező, magyar állampolgárok biztonságát és szeretteinkről való gondoskodást a közvetlen környezet – szükség esetén a formális szociális ellátórendszer – bevonásával, hozzájárulva a készenléti szervek tehermentesítéséhez is.

A Gondosóra program olyan digitális megoldást nyújt a családoknak, közösségeknek, amelynek segítségével a gondoskodás, törődés úgy is megvalósulhat, ha a családtagok, ismerősök fizikálisan épp távol vannak egymástól. A szolgáltatással segítjük a generációk közötti szakadékok áthidalását, a törődésen keresztül a mélyebb emberi kapcsolatok kialakítását. A Gondosóra nemcsak a felhasználók számára jelent biztonságot, de a hozzátartozóknak is megnyugvást ad, tudva azt, hogy a nap minden percében elérhető a segítség.

Hogyan integrálható a Gondosóra program más szociális és egészségügyi szolgáltatásokkal a vidéki közösségekben?

A Gondosóra program egyaránt szolgáltat ingyenesen a Jelzőeszközös házi segítségnyújtás (JHS) állami szolgáltatásában lévő ellátottaknak, és a JHS szolgáltató intézményeknek. A Gondosóra program és a JHS közti partnerség keretében stabil infrastruktúrával és professzionális diszpécserközponttal segítjük az intézmények munkáját, így a JHS rendszerben résztvevők még nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Az együttműködés célja a JHS szolgáltatás és a Gondosóra program integrált működésének megteremtése oly módon, hogy a JHS szolgáltatásban a diszpécserközpont és a jelzőeszközök, a Gondosóra program által biztosított jelzőeszközökkel, diszpécserközpont szolgáltatással, és a kapcsolódó technikai, technológiai feltételek igénybevételével valósuljon meg, és hogy mind a Gondosóra program, mind a JHS szolgáltatás jogszabályban meghatározott feltételei együttesen teljesüljenek.

Milyen mértékben terjedt el a Gondosóra program a vidéki településeken? Milyen visszajelzéseket kapnak az idősektől és a családjaiktól?

A Gondosóra országszerte népszerűségnek örvend, ezt igazolják a rendezvényeinken és a közösségi médiafelületeken adott pozitív személyes visszajelzések és a számok is: minden negyedik 65 év feletti megigényelte már a Gondosórát, országszerte a jogosultak átlagosan közel 30 százaléka regisztrált a programra, ami így Magyarország legnépszerűbb jelzőkészülékes szolgáltatásának számít.

Mi a Gondosóra program elsődleges célja, és hogyan biztosítja a program az idősek számára a gyors és hatékony segítségnyújtást?

A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása. Ám sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre. A Gondosóra program segít abban, hogy az idős emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik. Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen általuk és a programnak köszönhetően a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása és a segítségnyújtás bentlakásos ellátás igénybevétele nélkül is megvalósul.

A Gondosóra program a szolgáltatáshoz tartozó, éjjel-nappal elérhető diszpécserszolgálat és a megadott kontaktszemélyek bevonásával működik. Feladata, hogy a felhasználók egy egyszerű jelzőeszköz segítségével, egy gombnyomással kapcsolatba léphessenek a diszpécserközponttal, ahol szakképzett munkatársak segítenek a felmerülő problémákban. A jelzés leadását követő 20 másodpercen belül a diszpécser bejelentkezik a készüléken, ami beépített mikrofonnal és hangszóróval ellátva egy kihangosított telefon mintájára működik, a kommunikáció azonban csak a diszpécserközponttal lehetséges. Amennyiben a diszpécserek úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontaktszemély beavatkozását igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot, aki ezután közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémára.

A jelzőeszköz csuklón, övön hordva vagy nyakba akasztva mindig elérhető, így a felhasználója minden körülmény között képes segítséget kérni. Zuhanyzás közben is hordható, hiszen cseppálló. Emellett GPS-helymeghatározóval és elesésérzékelővel is rendelkezik, utóbbi funkciója lehetővé teszi az automatikus jelzésleadást egy bizonyos mértékű ütést érzékelve.

Vannak-e konkrét példák arra, hogy a jelzőkészülék használata életmentő volt egy-egy idős ember számára?

A Gondosóra készülék elesésérzékelővel rendelkezik, ami automatikus jelzést küld a diszpécserszolgálatnak egy bizonyos ütést vagy zuhanást érzékelve – így kapott azonnali segítséget az a sofőr is, aki autóbalesetet szenvedett. Mivel a csuklóján viselte a jelzőkészüléket, a diszpécser az automatikus jelzés miatt bejelentkezett, és azonnal értesítette a mentőszolgálatot. A gépjármű felborult, és már pörgés közben leadta a jelzést a készülék, aminek köszönhetően, mire megállt a gépjármű, a diszpécser már hívta is a felhasználót.

Nem egy esetben elmondható, hogy a Gondosóra életet ment: előfordult olyan, amikor a felhasználó horgászás közben a folyóba (Sebes-Körös) esett, és a csuklóján hordott jelzőeszköz megnyomásával tudott segítséget kérni, a készülék GPS-jelzője pedig abban nyújtott életmentő segítséget, hogy a kiérkező mentőszolgálat a helymeghatározó által egyből megtalálja a felhasználót.

Józsefvárosban munka közben stroke-ot kapott egy felhasználó. Érezte, hogy rosszul lett, szédülni kezdett, beszédkészsége elment, a telefont nem tudta volna elővenni, ezért megnyomta a Gondosórát, majd a bejelentkező diszpécser azonnal felmérte a helyzet súlyosságát, és értesítette a mentőket, valamint a felhasználó fiát, aki kontaktszemélyként volt megadva. A Gondosóra gyors segítségének köszönhető, hogy a felhasználó nem halt meg, illetve hogy nem keletkezett súlyos maradandó károsodása.

Tolna vármegyében egy nő tévedt el az erdőben. A Gondosórán keresztül segítséget kért, a katasztrófavédelem műveletirányítása felvette a kapcsolatot a Gondosóra diszpécserközpontjával, az eszköz által küldött GPS-koordináták alapján pedig – a riasztás utáni 30 perc alatt – a dombóvári hivatásos tűzoltók rá is találtak a rémült asszonyra.

A felhasználó gépjárműve lerobbant és a gondosórán keresztül kért segítséget. A diszpécser értesítette az autómentőt, és a GPS-nek köszönhetően pontosan meg tudta adni az autómentőnek, hogy hova szükséges menni, hol található a felhasználó a lerobbant gépjárművel.

Milyen további fejlesztéseket terveznek a program keretében a jövőben?

A Gondosóra és a szolgáltatás rendszerének fejlesztése a felhasználói tapasztalatok és visszajelzések figyelembevételével és a még hatékonyabb biztonság, valamint a felhasználói élmény növelése érdekében folyamatos, szem előtt tartva, hogy minél komplexebb és minőségibb szolgáltatást biztosítsunk a felhasználók számára. Ennek jegyében kötöttünk többek között együttműködési megállapodást a civil állatvédelmi szervezetekkel és az Országos Mentőszolgálattal is, valamint tesszük elérhetővé hamarosan a Gondosóra felhasználók és kontaktszemélyek számára készített, ingyenesen letölthető Gondosóra mobilalkalmazást.

A Gondosóra program teljesen díjmentes. A programra a regisztráció feltétele:

  • a 65. életév betöltése,
  • a magyar állampolgárság és
  • bejelentett magyarországi lakcím.

A regisztrációt egyaránt elvégezheti a jogosult személy és a jogosult személy megbízásából bárki.

Hogyan regisztrálhat, aki szeretne?

A Gondosóra programra regisztrálni többféleképpen lehetséges, mindössze a személyazonosító- és lakcímigazolványban szereplő adatokra van szükség:

  • online a gondosora.hu weboldalon,
  • telefonon, illetve visszahívást kérve a weboldal Elérhetőségek menüpontja alatt,
  • valamint papír alapon a honlapon letölthető formanyomtatvány elküldésével

az 1138 Budapest, Esztergomi út 31-39.VII.em. postacímre, a borítékon feltüntetve: Gondosóra regisztráció. Telefonos vagy papír alapú regisztráció során nem szükséges a felhasználói részről e-mail cím megléte. A Gondosóra regisztrációjával kapcsolatos kérdés esetén az info@gondosora.hu e-mail címen vagy a 06/1 445-0080-as telefonszámon lehet tájékozódni munkanapokon az ügyfélszolgálati időben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gondosóra

idősek

nyugdíjasok