Tiszta vizet öntöttek a pohárba: kiderült, melyek a legnépszerűbb hazai nyaralóhelyek a magyarok körében

Pénzcentrum   
  Megosztom
Tiszta vizet öntöttek a pohárba: kiderült, melyek a legnépszerűbb hazai nyaralóhelyek a magyarok körében

A Pénzcentrum friss felmérése szerint a legnépszerűbb települések régiós rangsorában idehaza egyértelműen a Baranya vármegyeiek dominálnak.

A Pénzcentrum friss elemzéséből kiderül, mennyien választhatták új lakóhelyükül a Balaton déli partját, vagy akár más üdülőtelepüléseket, a déli határ környéki falvakat, vagy hogy melyek a legnépszerűbb helyek a Mecsekben. Az egyéves régiós listában 50-ből 31 baranyai, 16 somogyi és mindössze 3 tolnai, az ötéves összevetésbe pedig nem is került Tolna vármegyei település. Az 50-ből 27 baranyai, 23 somogyi. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy számszerűen eleve Baranyában sokkal több település található és a két déli megye jellemzően aprófalvas is, míg Tolnában lényegesen kisebb a településszám és a településszerkezet is más.

A legnépszerűbb települések az egyéves listán mind községek, a 2020-hoz viszonyított lakosságszám változás rekorderei közé több város is került. A törpefalvak ezúttal is előnyben voltak, de több 1000 fő feletti település település is fel-felbukkan a listákon. 2023 év eleje óta kiugró volt a állandó lakosságszám növekedés üteme a baranyai Drávapiski, Velény, Kisbeszterce és Tengeri, valamint a somogyi Somogysimonyi településeken.

Tengeri az ötéves összevetésben ugyancsak az élen jár, a TOP5benn négy somogyi község követi: Somogybükkösd, Libickozma, Hosszúvíz és Szőkedencs. Tengeri Baranya vármegye egyik legkisebb települése, egy egyutcás, eldugott kis falu, melyet az elmúlt években felfedezhettek maguknak a beköltözők.

Ki kell még emelni a toplistán található ezer főnél nagyobb állandó lakosságú falvakat is, melyek között szintén több tóparti, üdülőtelepülés akad: Orfű, Balatonberény, Mesztegnyő, Balatonkeresztúr, és Ságvár. Számszerű növekedést nézve is az üdülőtelepülések dominálnak Harkány áll az élen, ahol 5 év alatt 459 fővel nőtt a lakosság, második Kozármisleny, harmadik már jóval lemaradva Balatonkeresztúr.

Közel 100 fővel bővült Ságvár, Orfű, Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Mesztegnyő, Igal, és Balatonfenyves lakossága is. A még nem említett városok közül 5 év alatt csak Zamárdi, Nagybajom, Fonyód és Balatonlelle tudott növekedést felmutatni. 2023 év eleje óta pedig Mágocs, Nagymányok és Balatonboglár lakossága nőtt. A nagyobb, 10 ezer fő feletti lakosú városokra mindenhol a fogyás jellemző.

Ha kíváncsi vagy melyek a legnépszerűbb települések Baranya, Somogy, és Tolna vármegyében KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

toplista

magyarország

falu