Özönlenek ezekre a vidéki településekre a magyarok: mégis, mi folyik itt?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Özönlenek ezekre a vidéki településekre a magyarok: mégis, mi folyik itt?

Az Észak-Alföldön 2023 év eleje óta kiugró volt az állandó lakosságszám növekedés üteme egyes kistelepüléseken.

Magyarország állandó lakossága 0,4 százalékkal csökkent 2023 év elejéhez képest, és 1,53 százalékkal 2020-hoz viszonyítva a belügyminisztériumi nyilvántartás szerint. Az állandó lakossága számszerűen 9 millió 765 ezer fő volt 2024 januárjában. Észak-Alföld régióban 1 millió 458 ezer állandó lakost tartottak nyilván 2024 januárjában, ez 2023-hoz képest 0,46, 2020-hoz képest 2,38 százalékos a visszaesés. Ez azt jelenti, hogy az országos átlagnál rosszabb a helyzet, de több régiónál, például a legutóbb vizsgált Észak-Magyarországnál jobb - írja a Pénzcentrum.

A lap beszámolója szerint, a legnépszerűbb települések régiós rangsora Észak-Alföldön több meglepetést is tartogat. Egyrészt a toplistán sok az 1000 fő feletti település, amely más régiókban kevésbé jellemző, másrészt több város is feltűnik - köztük Hajdúsámson, melynek már 15 ezernél is több lakosa van. Ugyanakkor nem láttunk kiugróan nagy - mondjuk 50% körüli - százalékos növekedéseket sem, mint más régiók települései esetében előfordult.

Ugyan nem város, de érdemes említeni Mikepércset, ahol egy és öt év távlatában is jelentős növekedés történt és sok várost megelőz lakosságszámban. Például Biharkeresztest is, mely az egyedüli város volt, mely ez egyéves toplistára be tudott kerülni. Hajdúsámson is közel volt, de csak 56. lett.

Nemúgy az ötéves listában, ahol a 16. helyet szerezte meg. Bár így is Biharkeresztes mögött végzett: a bihari kisváros 8. lett. Szép teljesítmény ez mindkét várostól. Jászfényszaruról sem érdemes megfeledkezni, mely harmadik városként felkerült a 2020-tól 2024-én legnagyobb növekedést mutató települések toplistájára.

Ennek élén Bocskaikert, Fülpösdaróc, Mikepércs, Bedő és Ártánd állnak.A számszerű növekedésben ugyancsak Hajdúsámsont, Mikepércset, Bocskaikertet és Biharkeresztest emelhetjük ki. Számszerű fogyásban pedig a megyeszékhelyek dominálnak, Debrecen, Szolnok és Nyíregyháza. Emellett Kisvárda és Jászberény lakossága is több mint 1000 fővel csökkent 5 év alatt. A városok jellemzően a lista végén vannak ebben, sokkal jellemzőbb a lakosságszám csökkenése a városokra, mint a községekre.

Mint, ahogy a lap fogalmaz, az állandó lakosok számát nemcsak a beköltözők és elköltözők határozzák meg, hanem a születések és halálozások is befolyásoljásolják az adott helyen. A Pénzcentrum abból indul ki, hogy az állandó lakók nagymértékű növekedése nagy eséllyel jelenti, hogy az adott hely vonzó lakóhely.

Ebben lehetnek anomáliák - minthogy egy törpefaluba adott évben beköltözik egy család, vagy csak születik 1-2 gyerek és ettől nagymértékben nő a lakosság - de ezekkel együtt is érdemes megvizsgálni ezt az adatsort. Hiszen egy-egy hely vonzóereját mutatja már az is, hogy nem apad a lakosság - mint ahogyan országosan egyre csökken. Ha az általános népességfogyás mellett egy hely tartja magát, vagy még akár növekedni is tud, az már teljesítmény.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

város

falu

község