Több ezer ilyen házat árulnak Magyarországon: vigyázat, nem véletlenül olcsó, hitelt sem adnak rá!

Pénzcentrum   
  Megosztom
Több ezer ilyen házat árulnak Magyarországon: vigyázat, nem véletlenül olcsó, hitelt sem adnak rá!

Még manapság is több mint félmillió vályog falazatú ház van Magyarországon, és Budapesten is akad több mint 2000 ilyen ingatlan. A Pénzcentrum által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint nem csak a retró a vásárlók fő motivációja, hanem bizony a spórolás is. Bizonyos esetekben a vályogházakat akár 20-50 százalékkal is olcsóbban meg lehet venni, mint egy hasonló téglaházat. Ugyanakkor lakáshitelt már nem olyan egyszerű ezekre az ingatlanokra intézni: a vizsgált nyolc bankból kettő alapból nem nyújt lakáshitelt, ha vályogház a fedezet, de a többinél is szigorúbbak lehetnek a szabályok. A lakásbiztosítás is bajos, vegyes falazatú főépület esetén a biztosítók mintegy harmada már nem köt biztosítást.

Még ma is több mint 522 ezer vályogház van Magyarországon, ami az összes lakóingatlan nagyjából 13 százaléka. A KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint a legtöbb ilyen ingatlan Pest megyében van, több mint 67 ezer darab, de Bács-Kiskun sem marad el ettől olyan sokkal, ott 65 ezer ilyet számoltak össze. Ebben a két megyében van a hazai vályogház-állomány kb. negyede. De még Budapesten is van csaknem 2500 ilyen ház.

Szakértőkkel beszélgettek arról, mennyire keresettek ma a vályogházak az ingatlanpiacon, és az is érdekelt minket, igaz-e, hogy árak tekintetében lényeges különbségek vannak például az ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező téglaházakhoz képest. És mi a helyzet a lakáshitellel, biztosítással?

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elárulta: országos szinten 823 vályogházat kínálnak eladásra. A legtöbb ilyen ingatlan Jász-Nagykun-Szolnok megyében keres gazdát (110 db), ezt követi Hajdú-Bihar megye 102 darabbal, majd Pest megye jön a sorban 94 eladó vályogházzal. Összességében elmondhatatlanul, hogy a Dunántúlon a teljes kínálat csupán ötöde elérhető, vagyis az eladó vályogházak több mint 80 százalékát a keleti országrészben árulják.

A szakember szerint a vályogházak keresettsége nagyon nagy különbségeket mutat. A különbségek okai nem is feltétlenül a földrajzi elhelyezkedéssel függenek össze, hanem az ingaltanok állapotával. Egy jó minőségű, karbantartott és gondozott környezetben elkehelyezkedő vályogház értéke általánosságban nem marad el egy hasonló paraméterekkel rendelkező téglaháztól. A romos állapotú ingatlanok viszont többsége tipikusan vályogház, amelyeknek az ára is nagyon kilóg lefelé az adott környék árszintjétöl.

Ennek oka az, hogy a vályogépületek karbantartása, felújítása tudatosságot és odafigyelést igényel. Manapság a vályogot mint épìtőanyagot egyre többen fedezik fel újra. Ez ugyanis egyszerre hagyományos mégis modern, újrahasznosítható építőanyag, ami szinte együtt él a házban lakókkal. A nyári kánikulában hűt, télen pedig tartja a meleget. A fentiekből az is következik, hogy a vályogépületeket nem csak a szűkösebb anyagi forrásokkal rendelkező vevők keresik, hanem ugyanilyen népszerű a környezettudatos tehetősebb vásárlók körében is

- mondta Balogh László. A cég adatai szerint összességében a felújított ingatlanok kategóriájában nincs érdemleges különbség az árakban, a közepes állapotú ingatlanokkal, viszont már 9 százalék a vályogházak hátránya a négyzetméterárak alapján.

A vásárlás előtt állóknak azt tanácsolta: alaposan érdemes átvizsgálni az épületet olyan szakemberrel, aki "vályogház-specialista". A vályog ugyanis olyan anyag az építőiparban, ami megfelelő kezekben csodákra képes. Ha viszont nem ehhez a típushoz passzoló anyagokat (festékek, alapozók, vakolatok, szigetelés) használunk akkor a vályogház tulajdonosok élete könnyen rémálommá válhat.

A legdrágább vályogházak

A portálon hirdetett legdrágább eladó vályogház most 150 millió forintba kerül, és Fejér megyében található, de alig marad el ettől egy Jakabszállási ingatlan, ami 149 millióba kerül, de itt a magas ár a hatalmas telekterületnek köszönhető. A dobogó harmadik fokán egy kozármislenyi 134 milliós vályogház található.

Okkal olcsóbbak a vályogházak

Azt az Otthon Centrum is megjegyezte, hogy a KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint a lakásállomány 13,4 százaléka vályogház. De tömeges előfordulását alapvetően a település méret határozza meg. Amíg a főváros belső és budai részén gyakorlatilag nincs, addig a községállomány 28,5 százaléka vályogház még mindig, és a kisebb városokban is ez az arány 18,8 százalék. A fővárosban legnagyobb arányban a XXIII. kerületben fordul elő vályogház 7,7 százalék. Ugyanakkor, mint kifejtették, tapasztalataik szerint a forgási időben nincs számottevő különbség a hat hónap átlagosnak tekinthető az önálló ingatlanok esetében. Fajlagos áruk adataik szerint 200 ezer forint volt az idei értékesítések alapján, ami főként városi viszonylatban számít olcsónak.

Ugyanakkor a községekben mért 263 ezer forintos átlagos négyzetméterárnál 25 százalékkal olcsóbbak a vályogházak, ami összefügg azzal, hogy jellemzően régebbi építésűek, korszerűtlenebbek és állapotukat tekintve többségében felújításra szorulnak

- jegyezték meg. Az Otthon Centrum által idén értékesített legdrágább vályogház Pécsen kelt el: a három szobás ingatlan 43 millió forintért cserélt gazdát. A képzeletbeli dobogóra még egy debreceni két szobás és egy ceglédi háromszobás vályogház fért fel, egyaránt 37 millió forintos eladási árral.

Arra a kérdésre, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki ilyen ingatlan megvásárlásában gondolkodik, kifejtették: a vályog tartós, és kedvező épületfizikai tulajdonságokkal jellemezhető építőanyag, azonban nagyon érzékeny a nedvességre.

A tégla építésű házaknál is fontos meggyőződni arról, hogy nem jelentkezik-e elégtelen szigetelésből fakadó talajnedvesség a falszerkezetben, illetve statikussal érdemes megvizsgáltatni amennyiben repedések találhatók a tartófalakon, hogy ezek milyen okokra vezethetők vissza, és mennyire jelentenek kockázatot az épület állékonysága szempontjából

- húzták alá. Fontos az is, hogy a vályogból épült falazatok jóval érzékenyebbek arra, ha az épületet használják, tehát télen nincs fűtve, nem tartózkodnak benne rendszeresen, ezáltal nem keletkezik belül pára. Szintén fontos, hogy a vályogfalat nem lehet hagyományos téglafalakhoz hasonló módon vakolni, mivel az eltérő anyagok felvitelével megbomlik a falazat páraháztartása, ami később vizesedéshez vezet.

Retró féláron?!

A Duna House értékesítőinek tapasztalata alapján a vályogházak vásárlása esetében némi körültekintés szükséges, de ennek ellenére jó opció lehet nagyon sokaknak - magyarázta Benedikt Károly, a cég PR és elemzési vezetője. Szerinte a régebbi időben népszerű építkezési formának megvannak az előnyei, de mai szemmel nézve már nem korszerű megoldás családi házak esetében. Megjelenésükben sokakban a régi idők hangulatát idézik, néhányan pont ezért keresnek ilyen típusú ingatlant, sőt sok esetben a mai modern technikával ötvözve (könnyűszerkezetes váz) de kinézetében a vályogházra hasonlító házak is épülnek.

A technológiai elvalultságuk miatt az eladási árban jelentős akár 20-50%-os különbségek is lehetnek hasonló adottságú téglaházakhoz képest, ami viszont pont a szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró vásárlóközönségnek kedvezőbb lehet. Az építési és technológiai jellemzők miatt a falazat vizesedésére és repedezésére érdemes figyelni a vásárlás során, illetve az alap meglétének kérdése is sokat jelent a vásárlás során

- figyelmeztetett. Elhelyezkedésük tekintetében a teljes országban megtalálhatóak, elég a Balatonra, Őrségre és Bakonyra gondolni, de a főváros egyes kerületeiben (Sorosksár, Budafok) is szép számmal találhatóak ilyen házak.

Mint kifejtette: eladási áruk széles skálán mozog, amit a falazat mellett természetesen az elhelyezkedésük és az ingatlan állapota, telekméret és felszereltség is befolyásol. A Duna House kínálatában több száz vályogház található, a néhány tízezer forintos négyzetméter ártól, és így 4-5 millió forintos ingatlanoktól egészen a 100-150 millió forintos és akár 900 ezer forintos négyzetméterárig.

A cégnél azt tapasztalják, hogy a turisták által népszerű lokációkban nagyon sokan keresik az ilyen típusú ingatlanokat, amelyekből felújítás után nagyon hangulatos vendégfogadók, panziók lesznek, amit nagyon szeretnek az odalátogatók. A kínálatban a legdrágább vályogház jelenleg egy 149 millió forintért hirdetett ingatlan, ami 17 hektáros területen fekszik és saját horgásztó is tartozik hozzá.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vályogház

otthon

ingatlan

lakás

vályog

ingatlanpiac