Riadót fújt a Nébih: írtó veszélyes, erre jobb, ha minden szőlősgazda odafigyel

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Riadót fújt a Nébih: írtó veszélyes, erre jobb, ha minden szőlősgazda odafigyel

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei szüret kezdetével felhívja a borászok figyelmét az újbor erjedése során keletkező mustgáz veszélyeire. A mustgáz nagy koncentrációban akár halálos baleseteket is okozhat, amennyiben nem megfelelően szellőztetik a pincét. A klasszikus megoldásnak számító gyertyagyújtással gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető a levegő minősége, ami akár életet is menthet.


 

Kezdetét vette a szüret, és már számos pincében forrásban van az újbor. Ez, a borászok életében izgalmas és különleges időszak azonban komoly veszélyeket is hordoz. Az újbor erjedése során keletkező mustgáz, azaz a szén-dioxid ugyanis nagy mennyiségben akár halálos balesetet is okozhat, ha elmarad a pince megfelelő szellőztetése.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy minden borász körültekintően ellenőrizze a pince levegőjének minőségét! Az évszázados módszerek közül a gyertya használata a legcélszerűbb. Ez egyszerű és hatékony módja annak, hogy megbizonyosodjanak arról, a levegőben elegendő oxigén áll rendelkezésre. A gyertyát derékmagasságban vagy lejjebb tartva ellenőrizzék a pince levegőjét! Ha a gyertya lángja stabilan ég, akkor a levegő tiszta és biztonságos. Amennyiben kialszik, abban az esetben azonnal el kell hagyni a helyiséget, és biztosítani a friss levegő beáramlását.

Már most látható, hogy sok szép borral gazdagodik hazánk az újévben, de csak akkor lehet felhőtlen az öröm, ha minden érintett figyelmesen és felelősségteljesen jár el a munkavégzés során. Vigyázzanak egymásra és a környezetükre, hogy továbbra is csak jó élményekkel teljen a szüret.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nébih

borász

szőlő

szüret