Hiába olcsó, továbbra se kell a tüzifa a somogyiaknak: ez állhat a háttérben

HelloVidék   
  Megosztom
Hiába olcsó, továbbra se kell a tüzifa a somogyiaknak: ez állhat a háttérben

Továbbra is alacsony az érdeklődés a tüzifa iránt Somogyban, mivel a hatósági áras tűzifából a  még az energiaválság idején sokan beraktározta.

A beszerzési áraknál pár ezer forintos csökkenés érzékelhető, de a feldolgozott tűzifa árai nem mozdulnak: marad a tavalyi ár vagy kis csökkenés lehetséges, de ez a fuvarozás és az energiaárak alakulásának függvénye, mondja egy fakereskedő, aki 1982 óta dolgozik a szakmában Marcaliban és környékén.

Kevés az érdeklődő, mert véleményem szerint a hatósági áras tűzifából még az energiaválság idején sokan beraktároztak

– mondta a Sonline.hu-nak Paár Károly.

A lap megjegyzi, tavaly és tavalyelőtt nyomták fel a piaci folyamatok a tűzifa árát, és most visszaesett, miközben a költségek növekedtek: a bérköltség, az áram, a benzin, a szállítás, ha az egész folyamatot kompletten nézzük, állították a fakereskedők.

Amíg a fa az erdőről hazakerül, néhányszor meg kell tapogatni.

– sorolta Meiszterics László fakereskedő, majd hozzátette: a fát el kell fűrészelni: az benzin és munkaerő, el kell hasogatni: az villanyáram, fel kell dobálni az autóra: az munkabér és el kell vinni: az benzin.

Nincs nagy kereslet, mert már tavaly és tavalyelőtt sem volt hideg tél, tette hozzá. A covid és az energiaválság alatt kezdett indokolatlanul magasra emelkedni a tűzifa ára, és most indult csökkenésnek. Az országos statisztika a kaposvári fakereskedő emlékeit igazolja, mert a brikett idén augusztusban 63,4 százalékkal volt drágább, mint 2022 augusztusában, a tűzifa mázsája pedig majdnem 52 százalékkal kerül többe manapság.

Még nincs az ideje a vásárlásnak, mert akkor jelennek meg a vevők, ha beáll az első hideg vagy megjön a nyugdíj, tapasztalták. A vevők közül a legtöbben egy-két köbmétert vinnének, de az erdőgazdaságok akcióit minimum 6 köbméterre hirdetik, és 6-8 ezer forintért hozzák házhoz köbméterét, tehát a nyugdíjasokat kevésbé mozgatja meg a lehetőség.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

tüzifa

somogy megye

vásárlás