Ezt rontja el nagyon sok magyar: 6 egyszerű tipp, hogy mindig jó illatú és tiszta legyen a hűtőd!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt rontja el nagyon sok magyar: 6 egyszerű tipp, hogy mindig jó illatú és tiszta legyen a hűtőd!


Konyhánk tisztán tartása különösen fontos, hacsak nem akarunk valamilyen fertőző betegséget elkapni. Az egyik legérzékenyebb pontja otthonunknak e tekintetben kétségkívül a hűtőnk, ahol az ételeinket tároljuk, így nagyon nem mindegy, hogy milyenek ott a higiéniai körülmények.


 

A hűtőszekrény tisztán tartása nem csak az egészségünk szempontjából fontos, hanem azért is, mert ezáltal az élelmiszerek élettartamának hosszabb fenntartásával rengeteget spórolhatunk. Ehhez természetesen az kell, hogy rendszeresen karban legyen tartva a hűtőszekrényünk. A tisztaság szempontjából ugyanakkor nem árt pár dologgal tisztába lenni.

A HelloVidék most annak járt utána, hogy melyek azok a tuti tippek, amelyekkel lépésről-lépésre újjá varázsolhatjuk a hűtőnket.

Az alábbi óvintézkedések betartásával viszont könnyen, és egyszerűen megtisztíthatjuk a hűtőszekrényünket, úgy hogy ne okozzunk maradandó károsodásokat, megkímélve magunkat egy későbbi drága javítástól.

Fontos az elővigyázatosság

Ne hagyja túl sokáig a hűtőben az ételt: A hűtőszekrény takarítása fontos szem előtt tartani, hogy mennyi ideig tart a munka. A romlandó élelmiszereket 2 óránál tovább nem szobahőmérsékleten hagyni.

Kerüljük az erős vegyszereket: Egyes tisztítószerek használata komolyan károsíthatják a felületeket és a hűtő egyes tömítéseit. A tisztítás során, ha lehet kímélő tisztítószereket használjuk, puha szivacsokkal és törlőkendőkkel.

Bizonyosodjunk meg a tisztítószerek hatékonyságáról: Ha netalán új terméket vagy módszert próbálnánk ki a hűtőszekrény tisztítására vagy a foltok eltávolítására, akkor érdemes egy teszt felületet keresni, ahol megnézhetjük, hogy valóban megfelelő az adott új szer, és kellő kép biztonságos.

Viseljünk kesztyűt: ahhoz, hogy megvédjük magunkat a vegyszerektől és egyéb más baktériumoktól mindenképp viseljünk gumikesztyűt. Ha nem lennénk biztos a dolgunkban, akkor viselhetünk még szájmaszkot, ezáltal is csökkentve a vegyi anyagokból vagy a romlott élelmiszerből származó penész belélegzésének kockázatát.

Milyen gyakran kell megtisztítani a hűtőt?

A Realsimple-nak nyilatkozó szakértők szerint átlagosan 3-6 havonta tisztítsa ki a hűtőszekrényt. Azonban, hogy milyen gyakran kell tisztítani, számos tényezőtől függhet.

A konyhánk forgalmas hely, különösen akkor, ha többen élünk, éppen ezért ilyen esetekben érdemes gyakrabban kitakarítanunk a hűtőt

- mondta a lapnak Rhonda Wilson, a FreshSpace Cleaning munkatársa.

A szakember hozzátette: fontos, hogy ne állítsuk túl alacsonyra a hőmérsékletet, azért, hogy elkerüljük a jegesedést.

Lépésről-lépésre

1. Készítsünk elő minden kelléket

Mint ahogy már fent volt szó róla készítsünk elő kesztyűt, maszkot, akár még szemvédőt is, azért, hogy megvédjük magunkat kórokozóktól, és a baktériumoktól.

2. Dobjuk ki a lejárt ételeket

Érdemes jó előre számot vetni, melyek azok az ételek, italok, amelyek már lejárt szavatosságúak, vagy hamarosan azok lesznek.

3. Távolítsuk el a fiókokat

Sok hűtőszekrénymodell kivehető csúszó tálcákkal, polcokkal van felszerelve. Takarítás előtt óvatosan távolítsuk el ezeket a fiókokat, és dobozokat, majd szivaccsal töröljük át őket mosogatószeres meleg vízzel.

4. A hűtőszekrény belsejének megtisztítása

Ha megvagyun ka fenti előkészületekkel, akkor jöhet a munka. Legelőször alaposan fújjuk be a hűtőszekrényt tisztítószerrel, majd töröljkük le egy puha ruhával. Itt érdemes hangsúlyozni, hogy különösen fontos figyelni a foltokra, és az egyéb megszáradt élelmiszerekre, amelyek a hetek során a hűtő belsejéhez tapadtak.

Jó választás lehet erre az ecet vagy citromlé, amelyet a mosogatószerhez keverhetünk. Fontos, hogy a takarítás után ügyeljünk arra, hogy egy ideig maradjon nyitva az ajtó, azért, hogy megfelelően kiszelőzhessen a hűtőnk

5.Tömítések tisztítása

Nem szabad megfeledkeznünk a hűtőajtó körüli gumitömítésekről sem, amit szintén meg kell toisztítatnunk, mivel könnyen felfoghatja ez is a szagokat. Egy régi fogkefe gyorsan segíthet megtisztítani a hűtőszekrény egyéb zugait, valamint a gumitömítést.

6. Szárítás

Tisztítás után még egyszer töröljük tisztára az egész hűtőt, ezáltal csökkentve a túlzott nedvesség kockázatát megelőzve ezzel a baktériumok és a penészgombák szaporodását.

Forrás: Realsimple.com

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

tisztaság

hűtő

karbantartás

tippek