Brutális világrekord a Körös-Maros Nemzeti Parkban: nem számítottak rá, hogy egy madár eddig is élhet

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális világrekord a Körös-Maros Nemzeti Parkban: nem számítottak rá, hogy egy madár eddig is élhet

Még a madártani szakemberek is alaposan elcsodálkoztak azon, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban egy 16 évvel ezelőtt fiókaként gyűrűzött kék vércse került lencsevégre ezen a nyáron. Ilyen magas kort megért egyedet eddig még soha nem azonosítottak - számolt be róla a nemzeti park saját honlapján.

Ezt a madarat 2009-ben szintén a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Csanádi-háton, Nagyér község határában, egy műfészek-telepen jelölték meg egyedi azonosítást biztosító gyűrűkkel. Bár a kék vércsék minden évben hatalmas utat tesznek meg - egészen Afrika déli részéig elrepülnek – az eltelt tizenhat év során egyszer sem olvasták le a lábára helyezett gyűrűk adatait. Idén júliusban Cserebökényben bukkant fel, amikor igazgatóságunk szakvezetéses túrájának egyik résztvevője fotózta le, majd később a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei azonosították be. Mivel nyár közepén bukkant fel, így jó eséllyel ezen a cserebökényi telepen költött.

Főként, ha figyelembe vesszük, hogy a faj egyedei tavaszi és őszi vonulásuk során hatalmas távolságokat tesznek meg, s ez az út korántsem veszélytelen. Érdekesség, hogy a kék vércsék ősszel a világ minden tájáról Angolába mennek. Október végétől november közepéig az afrikai ország számos pontján láthatunk olyan gyülekezőhelyeket, ahol kék vércsék milliói verődnek össze. A tél folyamán aztán szétszóródnak: Botswanában, Zambiában, Namíbiában és a Dél-Afrikai Köztársaságban vendégeskednek. A tavasz beköszöntével aztán ismét Angolában randevúznak, onnan indulnak útra április első hetében nyári költőhelyükre, a világ különböző pontjaira.

A 16 éves kék vércse azonosítása mindenképpen jelentős madártani felfedezésnek számít. Már csak ezért is érdemes a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szervezett szakvezetéses túráira eljönni, sosem tudhatjuk ugyanis, mikor kaphatunk lencsevégre egy-egy hasonló, különleges élőlényt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kék vércse

madárvonulás

otthon

körös-maros nemzeti park

madarak

otthon