Lelepleztük a magyar konyhák legsötétebb titkait: ezeken a helyeken tényleg senki sem takarít?

HelloVidék   
  Megosztom
Lelepleztük a magyar konyhák legsötétebb titkait: ezeken a helyeken tényleg senki sem takarít?

Ahhoz, hogy egészséges otthont teremthessünk magunknak, elengedhetetlen, hogy a konyhánkat is tisztán tartsuk, ahol - bár sokan rendszeresen takarítják a látható helyeket - számos olyan felületet és tárgyat találhatunk, amelyek könnyen elkerülhetik a figyelmünket – írta meg a The Spruce. Máris mutatjuk, melyek a konyha legpiszkosabb pontjai, azok a rejtett zugok, amelyek gyakran a legveszélyesebb baktériumok melegágyaiként szolgálhatnak. Hogyan tartsuk tisztán őket?

Bár sokan nem hajlandók tudomást venni róla, bizony minden konyhában lapulnak olyan rejtett zugok, különféle eszközök és felületek, amelyek még a tapasztalt háziasszonyok figyelmét is elkerülik takarítás közben – sőt, gyakran éppen azok a dolgok a legszennyezettebbek, amelyeket nap mint nap használunk. Na de mégis, melyek ezek?

Hetente többször kellene fertőtleníteni őket, mégsem tesszük

A legkoszosabb, napi szinten használt dolgok közé tartoznak többek között a konyhapultok, a bútorok fogantyúi és a mosogatószivacsok, illetve a többször használható vizes palackok is. Ezeket a tárgyakat a szakértők szerint ajánlott (lenne) hetente többször, sőt, akár naponta fertőtleníteni, hogy ezzel elkerülhessük a baktériumok elszaporodását és a keresztszennyeződések kialakulását.

Szintén kiemelt figyelmet kellene fordítanunk a háztartási gépek gombjainak, fogantyúinak és érintőpaneljeinek a tisztítására is, amelyek a fentiekhez hasonlóan a konyha legkoszosabb zugai közé tartoznak. Ezeket a felületeket is érdemes lenne heti rendszerességgel megtisztítani, különösen akkor, ha főzés közben, vagy ha nyers alapanyagok (pl. nyers hús) feldolgozása közben érintjük meg őket. A háztartási gépek tisztításhoz érdemes tisztítókendőt vagy spray-t használnunk.

Mosogatók és lefolyók – ki gondolta volna?

Mindannyian tudjuk, hogy a mosogatótálca annak ellenére is, hogy folyamatosan vízzel érintkezik, szintén kiváló otthont adhat a mikrobáknak: a kórokozók különösen a keskeny résekben, a lefolyó körül, illetve a szemétgyűjtő dugókban telepedhetnek meg. A lap ajánlása szerint a mosogató és annak környéke is azok közé a területek közé tartozik, amelyeket ajánlott naponta fertőtleníteni, de a szivacsok, a mosókefék és a mosogatórongyok is brutális mennyiségű koszt és veszélyes baktériumot képesek összegyűjteni.

Ha ilyen konyhai eszközöket is használunk, azokat célszerű minden ételkészítési alkalom után, vagy a takarítás során forró vízben csírátlanítani

- hívják fel rá figyelmünket a szakértők, akik szerint a mosogató- és a zöldségsúroló keféket is érdemes rendszeresen mosogatógépben kimosni.

Te milyen gyakran takarítod ki a hűtődet?

Hiába biztosít hideg környezetet élelmiszereinknek a hűtőszekrény, szintén azok közé a helyek közé tartozik, amelyek otthont adhatnak az egészségre káros baktériumoknak. A hűtők fiókjait és polcait havi rendszerességgel ajánlott alaposan megtisztítani, enyhén mosószeres meleg víz használatával. Tipp: a hűtőben kiömlött folyadékokat (pl. tejet, gyümölcslevet) célszerű azonnal feltörölnünk, emellett rendszeresen fertőtlenítenünk a belső felületeket is.

A vágódeszkák, különösen azok a darabok, amelyek fából készültek, szintén könnyen a baktériumok melegágyává válhatnak, éppen ezért fontos, hogy legalább két külön vágódeszkát használjunk a hétköznapokban: egyet a gyümölcsöknek és zöldségeknek, egy másikat pedig a húsoknak. Ezeket minden egyes használat után alaposan mosogassuk el és hagyjuk őket megszáradni.

Azt hitted, ennyi? Várd ki a végét, hosszú a lista!

A mosogató és a hűtő mellett más konyhai kis- és nagygépek is igénylik a rendszeres tisztogatást: közéjük soroljuk például a kávéfőzőt, a turmixgépet és egyéb olyan gépeket, amelyeket rendszeresen összefogdosunk. Ha igazán alaposak szeretnénk lenni, a konyhai kisgépeket hetente egyszer akár szét is szedhetjük, hogy könnyebben megtisztíthassuk a nehezen elérhető részeiket.

Szintén a baktériumok melegágyául szolgálhatnak a műanyag uzsonnásdobozok, a többször használható bevásárlótáskák és a vizespalackok is, amelyek, ha nem figyelünk oda rájuk, idővel potenciális veszélyforrásokká válhatnak. Fontos, hogy ezeket a tárgyakat is minden egyes használat után alaposan tisztítsuk meg, lehetőség szerint mosogatógépben vagy forró, szappanos víz használatával.

Minden nap tisztítsuk meg a konyhapultot is, legalább egyszer, lehetőség szerint ételkészítés előtt. Ehhez használjunk fertőtlenítő kendőt, spray-t és tiszta ruhát

- javasolják a szakemberek, akik arra is felhívják a figyelmünket, hogy a konyhapultra gyakran helyezünk olyan használati tárgyakat, amelyek rendszeres tisztítást igényelnek.

Végül, de nem utolsó sorban: ne feledkezzünk meg a só- és borsszórókról sem! Ezeket az eszközöket gyakran érintjük meg ételkészítés közben, ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk őket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

konyha

otthon

takarítás

hűtő

mosogatógép

baktériumok

tisztaság