Kulturális gátakat döntenek le Szabolcsban: ilyen kiállítás is ritkán van az országban

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Kulturális gátakat döntenek le Szabolcsban: ilyen kiállítás is ritkán van az országban

A vakok és gyengén látók számára is élvezhető, különleges tárlat nyílik februárban a nyíregyházi Jósa András Múzeumban. A Tapintható világ fantázianevet viselő tárlaton kötelező majd a kiállított tárgyakat megérinteni, a látók pedig egy szemtakarót viselve fedezhetik fel az elismert és kezdő művészek munkáit. Fontos, hogy a művészet a látássérültek életében is megjelenjen, legutóbb 2014-ben volt ehhez hasonló kiállítás a Jósa András Múzeumban.

A kiállítás ötlete már egy ideje megfogalmazódott, maga a megvalósítás hosszú hónapokat vett igénybe. 2017-ben a nyíregyházi Rotary Club akkori elnöke, Urbán Lajos vette fel a kapcsolatot a múzeum vezetésével, azzal a gondolattal, hogy igény lenne egy tapintható, a látássérültek számára is izgalmas kiállításra. A tárlathoz kapcsolódva azok a gyerekek, akik valamilyen kiállítási tárgyat vagy pályamunkát készítenek, a Rotary Club a Talentum programjának köszönhetően jutalmazza is majd legügyesebbeket. A Jósa András Múzeum nyitott volt az ötletre, így hamarosan a látogatók is megismerhetik a “Tapintható világ” -ot.

Új tárlatot nyitunk a Jósa András Múzeumban, ez a Tapintható világ című kiállításunk, ami egészen március 31-ig látható lesz. A tárlatnak a kezdeményezője a nyíregyházi Rotary Club volt, a vezetőség megkeresett bennünket, szívesen fogadtuk ezt a kiállítást. Ezt kifejezetten vakoknak és gyengénlátóknak terveztük ezt a kiállítást, de természetesen a 100 százalékosan látók is megérzékelhetik azt a világot, amit ők érezhetnek, amikor megtapinthatják ezt a kiállítást. Én úgy gondolom széles réteget fog érinteni és megérinteni ez a kiállítás, úgyhogy ajánlom nagyon sok ember figyelmébe, úgy diákok, mint felnőtteknek, úgy látóknak, mint kevésbé látóknak

- közölte dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Nem egy minden napi dolog, hogy a múzeumban tapintható tárlat nyílik, mivel a legtöbb esetben épp, hogy tilos a kiállított tárgyakhoz nyúlni. Most ennek a szabálynak a szöges ellentéte valósul meg a nyíregyházi kulturális intézményben, a kiállított tárgyak felfedezésére több lehetőségük is lesz a látogatóknak.

Ez egy mindig izgalmas kérdés, ha egy ember bemegy egy múzeumba és én a mai napig is járok nagyon sok helyre és múzeum rajongó vagyok és nagyon sok helyen ez ki van írva, biztos látják sokan, hogy ne nyúljanak a tárgyakhoz. Itt viszont épp ellenkezőleg, ki lesz írva, hogy mindenhez kötelező hozzányúlni. Egy kicsit a vizualitáson túl lépünk majd, fölajánljuk a lehetőséget mindenkinek, hogy szemtakaróval vagy anélkül is megtekintheti és megtapogathatja az alkotásokat, látássérült és látó vezetők is lesznek a kiállításon. Maga a terem nem lesz elsötétítve, nagyon sokszínű lesz a felhozatal amatőr és profi művészek tolmácsolásában

- magyarázta Babolcs Andrea, múzeumpedagógus.

Korábban, 2014-ben már volt egy hasonló kiállítása a Szabolcs megyei múzeumnak, de akkor sokan kényelmetlenül és kellemetlenül érezték magukat, amiért kötelező volt a szemtakarót felvenni, most ezért lesz válaszható a lehetőség. A tárlat alcíme a ‘Válts nézőpontot’, így lehetőséget adnak egy más dimenzióból megközelíteni és felfedezni a kiállított tárgyakat. Helyi művészek és amatőrök alkotásait láthatják majd a Jósa András Múzeumban.

Három helyi művészt kértünk föl, már más kiállítás kapcsán dolgoztunk együtt és nagyon szeretjük az alkotásaikat. Az egyik Németh Erika szobrászművész és grafikusművész, nem szeretnék mindent elárulni, mert érdemes lesz inkább eljönni és felfedezni, de ő nagyon finom női fürdőző alakokat jelenít meg, kicsit aktba hajló, de nagyon finoman prezentálja, tolmácsolja ezt a jelentet. Verebélyi Olga szobrászművész nagyon elvont alkotásokban gondolkodik, de további gondolkodásra is ad lehetőséget, valamint a harmadik Bori Dóra keramikus művész, az ő alkotásai már megérkeztek a múzeumba és csodálatosak szerintem, nagyon nagyon összhangban van mind a három alkotás, az egyik elárulom, hogy egy nagyon pici baba lesz, aki épp megszületett és még a köldökzsinór ott van rajta. Minden tárgynak meglesz az az aurája, az az üzenete, ami összekapaszkodik és szinte az egész világot fogja reprezentálni, úgy, mint sérült alkotók, fogyatékkal élő alkotók, épp alkotók, de az üzenet az mindig ugyan az, hogy közösen elférünk egy térben. Teljesen mindegy, hogy ki milyen háttérrel érkezik, itt mindenki bemutatkozhat és mindenkit nagy szeretettel várunk

- tette hozzá a múzeumpedagógus.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének éves programjai között a művészet is komoly szerepet kapott, bár a tagok eddig is rendszeres múzeumlátogatók voltak, valamint múzeumpedagógia foglalkozásokon is gyakran részt vesznek, már régóta nagy volt az igény egy újabb olyan tárlatra, amit ők is teljesen élvezhetnek. Nemes-Nagy Tünde, a szervezet elnöke szerint fontos, hogy a művészet a látássérült emberek életében is megjelenjen, bár a hozzáférhetőség még akadályokba ütközik számukra, de ha a megfelelő szakemberek sokkal több információt biztosítanak egy-egy kulturális élményről, az már hatalmas élményt jelent nekik.

A korábbi kiállításnak ugyan az volt a különlegessége, mint a mostaninak, hogy tulajdonképpen két irányú a kiállítás, mivel, hogy látássérült alkatók is alkotnak, ezért ezt megpróbáljuk egyfajta érzékenyítő, akadálymentes kiállítássá tenni. Ezt úgy kell érteni, hogy a kulturális gátakat leküzdjük úgy, hogy megmutatjuk, hogy milyen, amikor egy látássérült ember bemegy a múzeumba, hogyan tudnának segíteni rajtuk az intézményben. Aki erre a kiállítása bejön és mondjuk ő egy látó ember, akkor szemtakarót kap majd és látássérült tárlatvezetők fogják majd őt kalauzolni és meg fogják neki engedni, hogy megtapintsa az adott tárgyakat, illetve a hozzátartozó leírásokat, Braille-írással vagy fejből el fogjuk mondani, hogy mit kell tudni arról az alkotóról. Az alkotás címét nem mondjuk el, azt majd neki kell önállóan kitalálni

- magyarázta az elnök.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnázium és Szakiskola úgynevezett ‘tekerd!’ csoportja 2014 szeptembere óta készít különböző képeket legoból, korábban például 75 munkaóra alatt 13000 lego kocka felhasználásával egy James Deant ábrázoló képet is kiraktak. Ők szintén csatlakoznak a kiállításhoz, a munkájukba pedig Nemes-Nagy Tünde is besegített.

A Seuzo kiállításon futottam össze Hudák Zsolttal, aki a tekerd csoport vezetője, akkor felvetődött, hogy lego kockákból Braille-ben rakjunk ki egy idézetet. Ez most megvalósul, közösen alkottuk, hiszen a táblának a végét én és a munkatársaim is segítettünk kirakni, illetve korrektúráztuk a Braille feliratot. Most az, hogy legobol készül a Braille felirat az egy kicsit nehéz lesz annak, aki Braille olvasást tud, de valahol egy kuriózum is, és megmutatjuk, hogy a Braille-t másképpen is meg lehet jeleníteni

- mesélte az egyesület elnöke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

jósa andrás múzeum

nyíregyháza

tapintható kiállítás

kiállítás

vakok

gyengénlátók

vak

művészet

rémiás tibor