Ereklyevadászok járják Magyarországot: több ezer kincsesládát rejt még a föld

HelloVidék   
  Megosztom
Ereklyevadászok járják Magyarországot: több ezer kincsesládát rejt még a föld

Továbbra is népszerű hobbi Magyarországon a kincskeresés szenvedélyét és a túrázás szeretetét ötvöző természetbarát hobbi, a geocaching. Az elmúlt 18 évben sokat változott a tevékenység és a technika, de egy örök: a közösség - árulta el Kecskés Tamás, a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE) elnöke a HelloVidéknek.

A geocaching őse 150 éves múltra tekint vissza, amely abból az ötletből alakult át hobbivá, hogy a természetjáró otthagyja névjegyét – gyakran pecsétjét, bejegyzését, vagy levelét – a túraútvonal végpontján. Így akarva-akaratlan is kialakul egy közösség: aki végigmegy az útvonalon, az láthatja, hogy előtte ki teljesítette a túrát, és maga is ott hagyhatja saját üzenetét.

Ebből a szokásból alakult ki egy kedvelt szabadidős tevékenység, ami már nem csak a túrázásról, hanem az „üzenődobozok” kereséséről, megtalálásáról is szólt. Miután már rendelkezésre állt szabadidős felhasználásra is a GPS-technológia, egy új hobbi született a korábbi játékos természetjárás szokásából.

A játék a technikai igénye miatt még 20 éves sincs: az Egyesült Államokban 2000. május 3-án helyezték el az első elrejtett dobozt, vagyis geoládát. A geocaching lényege az lett, hogy az elrejtett ládának az elhelyezése után nyilvánosságra hozzák a földrajzi koordinátáit, így egy GPS-szel könnyen megtalálható az a nagyjából 10 méteres kör, amelyen belül eldugták a dobozkát. A tevékenység hamar népszerűvé vált, egyre többen keresték fel a geoládákat, és helyeztek el újakat. Születése után hamar eljutott Magyarországra is a játék:

Az első ládát egy Skepticx nicknevű rejtő helyezte ki, aki néhány nappal később létrehozta a geocaching fórumot az Indexen. A láda első megtalálója a későbbi egyesület első elnöke lett. Az első nyilvánosságra sem kellett sokáig várni, 2001. augusztus 3-án megjelent az első cikk. A Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület Alapítólevele 2004. június 2-án kelt, majd következő hó 18-án alakult meg a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület.

Abban az időben sokan olvasták a fórumot, ne feledjük, hogy 2001-t írtunk, amikor még nem volt ennyi hírportál. A szájhagyomány is sokat segített, egy baráti társaságban zajló beszélgetés is vonzotta az érdeklődőket

- mondta a HelloVidéknek Kecskés Tamás, az MGKE elnökségi tagja. Az egyesület üzemelteti Magyarország hivatalos geocaching honlapját, és törődik a hagyomány ébrentartásával. Lehet látni, hogy hazánkban a geocaching már nem jár gyerekcipőben, közel 18 éve van jelen Magyarországon. Arra a kérdésre, hogy ma is ugyan olyan népszerűségnek örvend-e a tevékenység, mint a kezdetekkor, Kecskés Tamás elárulta, hogy

A játék indulása óta felnőtt egy új generáció és a sokan az akkori gyerekek közül már felnőttként, családosan járják kis hazánk útjait, vagy épp a környező országokat. Az egyesületnek évről-évre rengeteg eseménye van, számtalan hétvégére tudnak tartalmas és izgalmas programokat ajánlani. Kecskés Tamás elmondása szerint a honlapunkon mindig lehet találni valami újdonságot, ezért annak látogatottsága folyamatosan nő, gyarapodik a kesserek száma, a ládák megtalálásának számai is dinamikusan emelkednek.

Így zajlik ma a játék

A geocaching közösség kifejezett célja, hogy kirándulóhelyek és más látnivalók meglátogatására ösztönözzön. A már rutinos, hogy felfedezett ládával büszkélkedő geocaching-játékosoknak lehetősége van elhelyezni egy geoládát egy olyan helyen, amelyet felfedezésre, megismerésre érdemesnek talál. GPS-szel rögzíti a rejtekhely koordinátáit, majd útikönyvbe illő leírást készít a bemutatandó látnivalóról. Feltölti a helyadatokat és az ismertetőt az egyesület honlapjára, amely – jóváhagyás után – megjelenik a felkereshető helyszínek között. A többi játékos pedig az adatok alapján már felkeresheti a geoládát.

Ez általában egy vízhatlanul záródó háztartási doboz, amely pont akkora, hogy elférjen benne egy ismertető a játékról – elsősorban azok számára, akik véletlen bukkannak a dobozra –, egy napló a látogatók számára, melyben regisztrálhatják, mikor találták meg a ládát, íróeszköz és néhány apróság. A láda megtalálója beírja a látogatás időpontját és a nevét (vagy álnevét) a naplóba. Ebben a naplóban egy jelszó is található, amellyel regisztrálhatjuk az oldalon a találatunkat, és megoszthatjuk a többi megtalálóval az élményeinket.

Ha valaki „kifosztja a ládát” az csak mások játékélményét fogja lerombolni, ráadásul a kincseknek inkább eszmei, mint valódi értéke van. Bár a legnagyobb élmény pedig maga a látnivaló felfedezése, a ládához vezető túra és a gondosan elrejtett doboz megtalálása, egy üres doboz nagy csalódást okozhat.

Túlélte a digitális korszakváltást

Az MGKE elnökségi tagja elárulta, hogy az elmúlt években a digitális korszakváltás jócskán átformálta a geocaching lényegét. A kezdetekkor még csak egy-két típusú GPS készülékkel lehetett ládákat keresgélni, ezek elég drágák is voltak, nem voltak nagyon alternatívák. Később a PDA időszak, majd az okostelefonok megjelenése hozott könnyebbséget.

A profi kesserek most is célhardverrel keresik a ládákat. Az okostelefonok hiába okosak már, bekapcsolt GPS-el hamar lemerülnek. Hosszabb túrákra sajnos alkalmatlanok, ráadásul sérülékenyek. Egy-egy célhardver ára ma is vetekszik egy jobb minőségű telefon árával

- osztotta meg Kecskés Tamás, majd hozzátette: kezdőknek bőven elegendő a telefon is, nem szükséges komolyabb, drágább készülékre beruházni. Mindkét platformra van app, amellyel bárki el tud boldogulni.

A közösség a legfontosabb

Az egyesület kincskeresője elárulta, hogy abszolút kezdőknek létezik egy mentor program is, ahol a lakhelyhez közeli mentorral egyeztetve lehet elmenni közösen egy-egy rövidebb-hosszabb túrára, ahol megismerhetik a „kesserség” csínját-bínját. Kecskés Tamás történetei alapján hamar kiderült, hogy a

Tavasszal és ősszel szerveznek versenyeket, ahol több kategóriában mérik össze gyorsaságukat és ügyességüket. A gyerekek kedvence a verseny utáni tombolasorsolás, ahol a fődíj minden esetben egy nagy értékű GPS vagy fitness óra szokott lenni. Van „kegytárbolt” is, ahol a pólókon át a sapkákig és apróbb ajándéktárgyak is beszerezhetők. Versenyek alkalmából ezeket a helyszínen is meg lehet találni.

Külön érdemes megemlíteni, hogy minden évben ünnepeljük a Geokarácsonyt, aminek a helyszíneit meg kell fejteni játékos fejtörők kíséretében, de aki sikerrel jár, annak egy feldíszitett fa és rengeteg ajándék a jutalma. Tavaly 5 helyszínen lehetett ünnepelni

- mondta Kecskés Tamás, de a Geoszilveszterről is elismerően nyilatkozott, ami "mindig nagy esemény, dínom-dánommal és az év közben folyamatosan zajló GCKUPA verseny eredményhirdetésével."

A túrázáson, programokon és a szórakozáson túl azonban van egy mélyebb és romantikusabb oldala is a geocachingnek. Az egyesület szerint az egész tevékenységnek a jó közösség a mozgatórugója, hiszen rengeteg életre szóló barátság köttetett már a játék során, sőt olyan szerelmek is születtek, amelyek házasságban folytatódtak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

szórakozás

kirándulás

geocaching

túrázás

doboz