Őrült hajók lepték el a Dunát szombaton: fotókon a tákolmányok

HelloVidék   
  Megosztom
Őrült hajók lepték el a Dunát szombaton: fotókon a tákolmányok

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun megyei településen, Hartán az Őrült Hajók Versenyét. A rendezvény már két napos minifesztivállá nőtte ki magát, melyen nem csak a „csináldmagad” hajók ádáz vetélkedése biztosította a szórakozást, koncertek, gyerekprogramok, gasztroélmények és trash art szoborkiállítás és érdekes előadások is várták a látogatókat. A HelloVidék a helyszínen járt, mutatjuk az őrült forgatagot.

Megkérdeztük a szervezőket, honnan jött az ötlet a rendezvényhez, melynek fő eseménye olyan hajóknak a versenye, melyet házilag barkácsolnak a csapatok, kizárólag olyan alapanyagból, amely rendeltetésszerűen nem vízi közlekedéshez készült. Hinkel Tamás, főszervező elmondta lapunknak, hogy az ötlet 2014 tavaszán a hartai Duna parton született:

"Egy szombat délutáni helyi fiatalokból álló baráti beszélgetés során fogalmazódott meg bennünk, miszerint kellene csinálni egy olyan bulit, amellyel fel tudjuk hívni a figyelmet festői Duna partunkra, illetve Harta településnek tudunk egy kis hírverést csinálni."

A rendezvénynek pedig nagy sikere volt, és azóta már két napos rendezvénnyé nőtte ki magát. A főszervező elmesélte lapunknak, honnan indultak, és hol tartanak jelenleg:

"Az első alkalommal 200 főre számítottunk, de pozitívan kellett csalódnunk, ugyanis hozzávetőlegesen 1000 ember volt mutatott érdeklődést a mi kis „őrültségünk” iránt. Ekkor még kevesebb kísérő programmal, jóval alacsonyabb büdzsével szerveztük meg az eseményt. A nagy létszámú érdeklődés miatt döntöttünk úgy, hogy ezt a rendezvényt a jövőben is meg kell szervezni.

Először a 4. versenyen volt 2 napos a rendezvény, melynek több oka is volt. Egyrészt, mivel teljes fesztivál péntekre már fel volt építve, szimplán a hatékonyabb kihasználtság miatt gondoltuk, hogy már a pénteki napon meg lehetne tölteni tartalommal a helyszínt. Másrészt, egy másik „falunapot”, a Vállalkozók Napját olvasztottuk az Őrült Hajók Versenyébe, de mivel a szombati nap ekkorra már annyira kinőtte magát, hogy közel 2500 fős látogatottságunk volt, így úgy döntöttünk, hogy a pénteki napból csinálunk egy kvázi „nulladik” napot, és akkor tartjuk meg a Vállalkozók Napi bográcsos ételek főzőversenyét.

Nagy örömünkre szolgálat, hogy a rendezvény látogatottsága óriási, hozzávetőlegesen 4000 fő látogatóval tudunk az idén számolni.

Az első rendezvényekre szinte csak a közeli környékből érkeztek, de mára elmondható, hogy Budapestről, Kecskemétről, Szegedről is vannak visszatérő vendégeink."

Kérdésünkre, hogy mi lehet a titka az Őrült Hajók Versenyének Hinkel Tamás elmondta, hogy ez a rendezvény teljesen más, mint egy falunap.

"A hajó verseny mellett a kísérő programokat is próbáljuk úgy kialakítani, hogy ne a megszokott „vursli” hangulatot hozzuk. A könnyűzenei koncertek kapcsán merünk kísérletezni, illetve olyan zenekarokat elhívni, melyeket itt vidéken nem biztos, hogy ismernek az emberek (pl.: Littlte G Weevil Band). Törekszünk, olyan szórakozási lehetőséget biztosítani mindenkinek, mellyel az egyik kedvenc hashtagünk is megvalósul: #legyünkegykicsitmáshol

A titkunk emellett – és ez nagyon fontos a mai világban –, hogy mi nem profitorientált szervezet vagyunk, hanem egy non-profit egyesület. Ezen a rendezvényen nem célunk a haszonszerzés, csak a fentiekben már leírt célok.

Mi lokálpatrióták vagyunk, a fesztivál építése-bontása során közel 150 helyi önkéntes szokott a segítségünkre lenni, hisszük, hogy sikerült – még ha kicsiben is – egy igazi társadalmi összefogást létrehoznunk. Ez talán lehet példa másoknak is.

Az idei évben a már jól megszokott programok mellett péntek este mécsesúsztatással, valamint szombat este tűzijátékkal készültek a szervezők. Idén a gyereksarok is nagyobb figyelmet kapott: a megszokott programok mellett idén lovagoltatás, íjászat és airsoft is várta a kicsiket, emellett profi pedagógusok ügyeltek a gyerekekre, így a szülők a versenyen, vagy a koncerteken ki tudtak kapcsolódni."

Megkérdeztük a főszervezőt a jövőbeli tervekről is, és megtudtuk, hogy legfontosabb céljuk, hogy szeretnék a rendezvényt országos hírűvé tenni, amely sok turistát vonzana szeretett szülőfalujukba.

A kísérő programok terén is van még hova fejlődünk, több gyerekprogramot, street food utcát, valamint extrém programokat (pl.: jet ski, bagjump, stb.) szeretnénk a jövőben. Mindezek mellett a legfontosabb, hogy a jövőben is mindig jó időnk legyen, a település ilyen összetartó maradjon, a rengeteg támogatónkra a jövőben is számíthassunk, és akkor nem lesz akadálya, hogy #legyünkegykicsitmáshol.

- mondta el Hinkel Tamás.

KATT! További fotók a rendezvény hivatalos Facebook-oldalán!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

harta

duna

bács-kiskun megye

Őrült hajók versenye