Filléres mozijegyek vidéken: magyar hálózat nyomja le a plázás multiplexeket

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Filléres mozijegyek vidéken: magyar hálózat nyomja le a plázás multiplexeket

Egyre több lehetősége van a vidéken élőknek is moziba járni és ehhez már nem is feltétlenül kell egy nagyobb városba utazniuk. Bár a multiplex-hálózatok továbbra is óriási népszerűségnek örvendenek, reneszánszukat élik a vidéki művészmozik is, illetve azok a filmklubok is, ahol heti rendszerességgel vetítenek egy-egy kiválasztott filmet. Milyen ezek látogatottsága? Milyen tendenciák figyelhetők meg itt az elmúlt évekhez viszonyítva? Milyen típusú filmek vonzzák leginkább a nézőket? Mennyivel tudják alacsonyabb áron kínálni a jegyeket, mint egy multi? Hogyan tud a mozi „házhoz érkezni” vidéken? Többek között ezekre a kérdésekre kereste most a választ a HelloVidék.

Moziba járni kétségtelenül szórakoztató és trendi elfoglaltság, ami a mozgókép megjelenése óta nem változott. Hiába léptek be életünkbe a digitális forradalommal egy időben a Torrent oldalak, a videómegosztó portálok vagy épp a minimális havi előfizetési díjjal elérhető film szolgáltató applikációk. A popcorn-nal és fél literes üdítővel egybekötött hétvégi vagy esti, szélesvásznú mozizásoknak ma sincs párja. És akár három-vagy négydimenziós élménnyel is megspékelhetjük őket.

A vetítőhelyek sok esetben szolgáltató nélkül maradtak

A mozizás azonban a kilencvenes évektől kezdődően egyre inkább a háttérbe szorult a vidéki településeken. Az alacsony nézőszám miatt ugyanis gyakran nem éri meg az üzemeltetés. De hogyan is jutottunk el idáig?

  • Az 1980-as évek végén már látható volt, hogy a mozis szakmát irányító főhatóság (Művelődési Minisztérium Filmigazgatósága) és a mozikat működtető (megyei tanácsok, megyei mozi üzemi vállalatok) szervezetek, és az egész mozis szakma gyökeres változások előtt áll;
  • A Filmigazgatóság mind kevésbé töltötte be szakmai irányító szerepét;
  • A megyei mozi üzemi vállalatok és a mozik mind szakmai, mind érdekvédelmi szempontból kezdtek magukra maradni;
  • 1990-ben ezért megalakult Nyíregyházán a Magyar Mozisok Szövetsége;
  • 1992-től a mozisokat és videósokat tömörítő Filmterjesztők Országos Szervezete képviselte a szakmát;
  • 1994-ben megalakult Mozisok Országos Szövetsége, a moziüzemeltetők szakmai és érdekvédelmi szervezete.

A filmterjesztés, közte a filmforgalmazás és a mozi üzemeltetés gyökeres változásokat élt át. A MOKÉP mellett sorra alakultak az új filmforgalmazók: Duna Film, InterCom, Budapest Film stb. A megyei mozi üzemi vállalatok 1993-ban megszűntek. Az megyében működő mozikat, a berendezéseket a települési önkormányzatok kapták meg. Elég nagy káosz alakult ki. A települések önkormányzataira bízták a mozik jövőjét. Több helyen tovább működtették, vagy bérbe adták, mert azt hitték, hogy ebből meg lehet gazdagodni. De nem így történt. Sok településen megszűnt a mozi. A vetítőhelyek sok esetben szolgáltató nélkül maradtak" – írja a Mozisok Országos Szövetsége, akik jelenleg nem csak összehangolják a forgalmazók és a mozi üzemeltetők közötti munkát, hanem a szakmai normákat is meghatározták.

Vidéki nagy múltú mozikat élesztettek újjá

A KULTIK mozihálózat hazánk második legnagyobb, és az első 100 százalékban magyar tulajdonú mozihálózata, amely az elmúlt néhány évben az ország legkülönbözőbb pontjain igyekszik a minőségi mozis élményt biztosítani a látogatóinak. Budapest mellett ma már összesen 19 helyszínen vannak jelen, többek között Pécsen, Sopronban, Kaposváron, Nagykanizsán, Hódmezővásárhelyen és a Balaton környékén. Hálózatukban kilenc saját filmszínház, és 10 franchise partner mozi található, köztük hagyományos, és kertmozik egyaránt.

A KULTIK Mozihálózat mozijai alapvetően nem művészmozik, hanem kiváló mozis körülmények között nyújtanak igazi mozis élményt. A KULTIK Kaposvár például egy négy termes, premier mozi. A hálózat létrahozásakor a cég tulajdonosai alapvetően vidéki, nagy múltú mozikat élesztettek újjá. Tették mindezt úgy, hogy felújították kívül belül, kényelmes mozis foteleket építettek be, és ma is a legmodernebb vetőtechnikát használjuk. Premier moziként, a legnagyobb érdeklődésre számot tartó filmeket mutatjuk be. A műsorkészítési technikánknak köszönhetően az olyan kis mozik is, mint a KULTIK Vásárhely, vagy a KULTIK Ajka, is általában heti két új filmet játszanak. A KULTIK Salgótarján mozinknak van egy hivatalos ART besorolású terme, ahol art besorolású filmeket vetítünk, de a nagyterem szintén premier filmekre koncentrál

– mondta el a HelloVidék kérdésére Simon-Horváth Szilvia KULTIK marketing vezetője.

Jelenleg élik reneszánszukat a vidéki filmklubok és az art mozik is. A kaposvári Szivárvány Kultúrpalota például egy későszecessziós hangulatot árasztó, egyedi és monumentális mozgóképszínház, amelyet még 1927-ben építettek. Később a felújítása során a tervezési program egy olyan többfunkciós kulturális központ létrehozását írta elő, mely egyaránt alkalmas a kis színpadi produkciók bemutatására, a zenei rendezvények befogadására, de egyéb kulturális programok, kiállítások, megrendezésére is. Maradt azonban az eredeti funkciója is, amivel a „felújított, bővített és korszerűsített műemlék mozi hamar a közművelődés és a színvonalas szórakozás kedvelt intézménye lett”.

A Szivárvány Kultúrpalotában két filmklub működik: a kéthetente három estét elfoglaló Szivárvány Filmklub, illetve havonta egyszer az Art osztály nevű filmklub, ahol – mint azt a neve is sugallja – a kicsit „keményvonalasabb” art filmek mennek. A Szivárvány Filmklub vetítésein közel 400 bérletes nézőnk van, az Art Osztályén pedig körülbelül 40 bérletes mozilátogató. Úgy tapasztaljuk, hogy leginkább az értékes, nem túl elvont drámák és a romantikus történetek a népszerűek, és minden olyan filmet kedvelnek a nézők, ami valami nagyobb díjat kapott. A vidéki multiplex-árakhoz viszonyítva pár száz forinttal olcsóbbak vagyunk: a teljes árú jegyeink 1 100 forintba kerülnek, a kedvezményes jegy pedig 990 forint. A bemutatott filmjeink legalább 60 százaléka „art” besorolású, ami különleges élményt ad. Ehhez jön még maga a hangulat, a mozi kinézete, és az egyéb programok. Például közönségtalálkozók vagy fesztiválok. Mert ha jól csinálja az ember, akár még nyereséges is lehet

– válaszolta kérdésünkre részletesen a Szivárvány Kultúrpalota.

Szinte bárhol tudnak vetíteni

Az elmúlt évtizedekben egyértelmű tendencia, hogy évről-évre kevesebb a vidéki településeken a mozi. Ezért kezdte el felmérni az igényeket a filmszínház nélküli kisebb városokban és falvakban az úgynevezett Mozgó Mozi szolgáltatás. Arra jutottak, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy 50-100 kilométereket utazzanak azért, hogy egy mozifilmet lássanak. Erre született megoldásként a Mozgó Mozi, ahol a plázás mozikéhoz hasonló technika „házhoz” érkezik, többnyire a művelődési házakba vagy a helyi iskolákba, ahol össze tud jönni legalább száz néző.

A települések nagy részén már 5-10 éve, hogy bezárt a mozi, ezért középkorú és idősebb emberek elszoktak a mozizás élményétől, a fiatalok pedig már meg sem szokhatták. Első körben azt az információt kell eljuttassuk, újból van mozi. Második körben meg kell győzzük őket, hogy a technika, amivel vetítünk az ugyanolyan jó, mint a plázákban (a vászon mérete, hangosítás, aktív 3D-s rendszer). Utána jön a filmek kínálata, ami szintén vetekszik a multiplex-hálózatokéval

– tájékoztatta a HelloVidéket a Mozgó Mozi Kft.

Mozgó Mozival ma már közel 150 településen találkozhatunk, a hálózatuk szinte a teljes vidéket lefedi. A jegy ára egy normál előadásra négyszáz forinttal olcsóbb, mint egy plázában, ami csoportos foglalás esetén még további háromszáz forinttal lesz kedvezőbb.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mozi

mozizás

filmszínház

film

mozifilm

szórakozás

popcorn